Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ »  Έξι εκατ. ευρώ από το ΥΠΑΑΤ προς Δήμους της Μαγνησίας για έργα αγροτικής οδοποιίας
 Έξι εκατ. ευρώ από το ΥΠΑΑΤ προς Δήμους της Μαγνησίας για έργα αγροτικής οδοποιίας

 Έξι εκατ. ευρώ από το ΥΠΑΑΤ προς Δήμους της Μαγνησίας για έργα αγροτικής οδοποιίας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022, την έγκριση της χρηματοδότησης και την κατανομή των έργων ανά δικαιούχο Δήμο της Δράσης 4.3.4: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η Δράση 4.3.4 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό εωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 43 εκατ. .

Η συγκεκριμένη Δράση -που ενεργοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022- αφορούσε την υποβολή ηλεκτρονικών προτάσεων από τους Δήμους της χώρας για έργα βελτίωσης της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Ειδικότερα, στη Δράση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιλαμβάνονται έργα που προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας, κατασκευή τεχνικών, ερεισμάτων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης της εν λόγω Δράσης, μετά από αίτημα Δήμων της Μαγνησίας και πρωτοβουλία του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου, πραγματοποιήθηκε σχετική ενημερωτική στις αρχές του 2022 με τη συμμετοχή όλων των Δήμων της Μαγνησίας και του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, αναφορικά με την εν λόγω Δράση και το περιεχόμενο και τον στόχο της.

Σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης, της υποβολής των φακέλων από τους Δήμους, αλλά και της διαδικασίας αξιολόγησης -σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο σχετικό πλαίσιο αξιοποίησης ενωσιακών πόρων-, ανακοινώθηκαν τα έργα των Δήμων που εντάσσονται στη συγκεκριμένη Δράση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έργα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας σε έξι (6) από τους οκτώ (8) δήμους της Μαγνησίας.

Πρόκειται, ειδικότερα, για (α) δύο έργα στον Δήμο Αλμυρού συνολικού ύψους 800.000 , (β) ένα έργο στον Δήμο Βόλο και δη στη Νέα Αγχίαλο συνολικού ύψους 500.000 ευρώ, (γ) τρία έργα στον Δήμο Νοτίου Πηλίου συνολικού ύψους 1.287.000 ευρώ, (δ) ένα έργο στον Δήμο Αλοννήσου συνολικού ύψους 999.998 ευρώ, (ε) δύο έργα στον Δήμο Σκιάθου συνολικού ύψους 899.000 ευρώ, και (ζ) τρία έργα στον Δήμο Σκοπέλου συνολικού ύψους 1.499.845 ευρώ. Αθροιστικά, λοιπόν, το ύψος της χρηματοδότησης από την εν λόγω Δράση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα δώδεκα (12) έργα στους έξι (6) Δήμους της Μαγνησίας ανέρχεται στα 5.985.843 ευρώ.

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, αλλά και επις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του συγκεκριμένου Υπουργείου, ο υφ στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση, ακόμα μία φορά, στέκεται έμπρακτα στους Δήμους της χώρας, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα σχετικά προς όφελός τους. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και η Δράση 4.3.4 “Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των αγροτικών οδικών δικτύων σε πολλούς Δήμους της χώρας, συνεισφέροντας ενεργά στην του πρωτογενούς τομέα. Αγροτική οδοποιία που πλήττεται, πλέον, συχνά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές εξαιτίας των νέων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση.

Σε αυτούς τους Δήμους περιλαμβάνονται και έξι Δήμοι της Μαγνησίας με αθροιστικά δώδεκα έργα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας -με ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις- που αντιστοιχούν σε συνολική χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ προς τους συγκεκριμέ Δήμους.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δράση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον υπουργό εώργιο Γεωργαντά, και με τη διαχείριση αυτής από τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Μία δράση με σημαντικά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα συνεισφέρει καθοριστικά στην ανθεκτικότητα των οδικών δικτύων που εξυπηρετούν την πρωτογενή παραγωγή. Και, φυσικά, αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη στις αγροτικές αυτές περιοχές, καθώς με τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας επιτυγχάνεται ευκολότερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και συνακόλουθα η μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, αλλά και η βελτίωση της ποιότητάς της. Η Κυβέρνηση, για ακόμα μία φορά, δείχνει με έργα ότι είναι κοντά και στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή».

Τέλος, όσον αφορά τις περιπτώσεις των αιτούμενων έργων των άλλων δύο Δήμων, του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, θα επανεξετασθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των ενστάσεων, όπως προβλέπεται από τη συγκεκριμένη Δράση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση