Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Εβδομάδα εκδηλώσεων από την ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από τα γεγονότα του Μάη-Ιούνη 1936
Εβδομάδα εκδηλώσεων από την ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από τα γεγονότα του Μάη-Ιούνη 1936

Εβδομάδα εκδηλώσεων από την ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από τα γεγονότα του Μάη-Ιούνη 1936

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τα γεγονότα του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου 1936, από τις μεγάλες απεργίες που κορυφώθηκαν με την εργατική εξέγερση της 2ας του Ιούνη, που χτυπήθηκε βάναυσα από την εργοδοσία και τις δυνάμεις καταστολής.

Πρόκειται για μεγάλο σταθμό στην Ιστορία των ταξικών αγώνων, στην πορεία και την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος ειδικά στην περιοχή μας.

Τα γεγονότα του 36 δεν ήρθαν τυχαία. Αποτέλεσαν συνέχεια των αγώνων από την πρώτη ημέρα της εμφάνισης της εργατικής τάξης στην περιοχή μας, ήταν συνέχεια των εξεγέρσεων του 1909 και του 1921 και των σκληρών ταξικών αγώνων της δεκαετίας 1920-1930, καθώς και εκείνων που έγιναν μέσα στην καπιταλιστική κρίση το 1932 και το 1934, κόντρα στα εμπόδια που έθετε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, η επίθεση των εργοδοτών με τις μειώσεις μισθών, ελαστικών σχέσεων εργασίας, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, αλλά και την καταστολή του κράτους με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, τις εξορίες και τις φυλακίσεις εκατοντάδων ταξικών συνδικαλιστών, τις διαλύσεις ταξικών σωματείων από την Εισαγγελία του Βόλου, τις παρακολουθήσεις της Ασφάλειας.

Όμως τίποτα απ’όλα αυτά δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στην ταξική σύγκρουση της 2ας Ιούνη του 1936, όπου οι του Βόλου, ξεκινώντας με αφετηρία τη διεκδίκηση στοιχειωδών εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να παλέψουν για έναν καλύτερο κόσμο και μία κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Παρά το χτύπημα της μεγάλης διαδήλωσης στις 2 Ιούνη από τις δυνάμεις καταστολής και τις διώξεις που ήρθαν το επόμενο διάστημα, ως τη δικτατορία του Μεταξά και την Κατοχή, η εργατική τάξη του μέσα από τις τάξεις του εργατικού ΕΑΜ, του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, ανέπτυξε αγώνες και άνοιξε το δρόμο για μία δίκαιη κοινωνία.

Και τα επόμενα χρόνια, έδωσε χιλιάδες νέους αγωνιστές, στην μάχη, στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις εξορίες, στον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου, τότε που η ταξική πάλη στην χώρα μας, έφθασε στην κορύφωσή της.

Θέλουμε οι και η νεολαία της περιοχής μας να μάθουν για τα ιστορικά αυτά γεγονότα, να διδαχθούν από αυτά, γιατί

θεωρούμε πως φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Καλούμε στις εκδηλώσεις που οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ:

Κυριακή 15 Μάη, 11:30 πμ ιστορικός περίπατος, με αφετηρία την Πλατεία Πανεπιστημίου. Περπατάμε στα χνάρια της ταξικής σύγκρουσης της 2ας Ιούνη 1936.

Δευτέρα 16 έως και Πέμπτη 19 Μάη , ώρες 6 μμ έως 8:30 μμ, έκθεση φωτογραφίας και ιστορική ξενάγηση μέσω οπτικού υλικού στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Πέμπτη 19 Μάη, 7:30 μμ εκδήλωση-ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση