Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Ερωτήσεις Χρ. Μπουκώρου για ΕΟΠΥΥ και ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας
Ερωτήσεις Χρ. Μπουκώρου για ΕΟΠΥΥ και ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας

Ερωτήσεις Χρ. Μπουκώρου για ΕΟΠΥΥ και ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας

Την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας τονίζει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής . Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υγειονομικό υλικό καθιστούν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του Νομού ιδιαιτέρως προβληματική.

Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής: «Το ακτινολογικό τμήμα του Κ.Υ Σκιάθου ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης υλικών και ακτινολόγου. Οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται στο νησί ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με τον πληθυσμό του να αυξάνεται λόγω έλευσης επισκεπτών και η ελλιπής στελέχωση του Κέντρου Υγείας σε ιατρικό προσωπικό δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση στον χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως με μόλις δύο γιατρούς και μια νοσηλεύτρια, το Κ.Υ. Σκιάθου καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της περιοχής με συνεχείς εξοντωτικές εφημερίες και με ελάχιστες έως μηδαμινές υλικές και ψυχικές δυνάμεις. Η κόπωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικό και ο ελλιπής εξοπλισμός, λόγω περικοπής κονδυλίων, δεν θα αργήσει να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα, τα οποία όλοι απεύχονται.

Επιπροσθέτως, ελλιπή στελέχωση παρουσιάζουν και οι του Πηλίου και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας και τα της Τσαγκαράδας και του Κισσού. Τα δύο στελεχώνονται από αγροτικούς ιατρούς. Δυστυχώς όμως, η σύμβαση του αγροτικού ιατρού του Κισσού έληξε με αποτέλεσμα η θέση να παραμένει κενή καθώς το Υπουργείο δεν μερίμνησε για την κάλυψή της. Οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται από τον αγροτικό ιατρό της Τσαγκαράδας, ο οποίος υπερβάλει δυνάμεων προκειμένου να ανταπεξέλθει με συνέπεια στο λειτούργημά του. Επίσης, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και σε ιατρούς δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, το οποίο καλύπτει μια μεγάλη και δύσβατη περιοχή του Πηλίου με σταθερό και μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος αυξάνεται κατά τη θερινή περίοδο.

Το καίριο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι το Υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει για την κάλυψη των θέσεων των αγροτικών ιατρειών της περιφέρειας, καθώς πολλά από αυτά παραμένουν κενά λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από τους ιατρούς, με αποτέλεσμα οι προκηρύξεις να καταλήγουν άγονες.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό που παρουσιάζουν οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νομού Μαγνησίας.

2) Πως σκοπεύει να ενισχύσει τις προκηρυσσόμενες θέσεις αγροτικών ιατρών σε περιφερειακά αγροτικά ιατρεία, για τις οποίες παρουσιάζεται μειωμένο ενδιαφέρον» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

 

Αφερέγγυος ο ΕΟΠΥΥ, σε ομηρία οι συμβεβλημένοι ιατροί

Σε δυσμενή οικονομική θέση βρίσκονται χιλιάδες ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια λόγω της συνεχιζόμενης συσσώρευσης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς. Πρόκειται για μια πάγια πλέον τακτική από πλευράς του Οργανισμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να κρατούνται σε οικονομική ομηρία χιλιάδες συμβεβλημένοι ιατροί, οι οποίοι, παρά τις όποιες αντιξοότητες, συνεχίζουν να ανταποκρίνονται με ανιδιοτέλεια στο λειτούργημά τους και στους ασφαλισμένους ασθενείς τους. Την έκρυθμη αυτή κατάσταση περιγράφει με ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας , προς τον Υπουργό Υγείας.

Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής: «Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ πυροδοτεί την κατάσταση, καθώς απειλεί με μονομερή καταγγελία των συμβάσεων, όσους γιατρούς προτίθενται να προβούν σε διακοπή των εργασιών τους, λόγω των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων τους και της απλήρωτης εργασίας που παρέχουν κατ’ εξακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκκρεμεί η εξόφληση των οφειλομένων από τα προηγούμενα έτη και το σύνολο του 2015 μέχρι και σήμερα, γεγονός που οδηγεί στη συρρίκνωση και στη σταδιακή εξαφάνιση των μικρών ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων. Κύριο αίτημα των συμβεβλημένων ιατρών είναι η συνέπεια και ο σεβασμός στις υποχρεώσεις του κράτους προς τους συμβεβλημένους ελευθέρους ιατρούς.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Εάν είναι ενήμερος για την εκβιαστική που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη μονομερή καταγγελία των συμβάσεων των ιατρών που προτίθενται να προβούν σε διακοπή εργασιών λόγω της συσσώρευσης των οφειλόμενων ποσών.

2) Πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συμβεβλημένους ιατρούς» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνελήφθησαν μη τηρώντας μέτρα προφύλαξης για τον κορωναϊό #κορωναϊός - https://t.co/O4mjZMBaED -

  • Η 11η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στον Βόλο - https://t.co/af81X7W6PU… -

  • Έχασε τη ζωή του ενώ περπατούσε #νεκρόςάνδρας - https://t.co/4viIiG64Yk -

"Αλιεύοντας" την είδηση