Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές

Κ. Παπανάτσιου: Οι προωθούμενες αλλαγές στις λαϊκές αγορές οδηγούν παραγωγούς, αγρότες, εμπόρους, εργαζόμενους σε αδιέξοδο.

Συνεχίζοντας την αδιάφορη πολιτική της για τα προβλήματα παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών, όπως φάνηκε και κατά τη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί τώρα με το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων να δώσει την χαριστική βολή στις λαϊκές αγορές οδηγώντας παραγωγούς, αγρότες, εμπόρους, εργαζόμενους σε αδιέξοδο.

Ο νόμος 4497/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις διατάξεις του αφ’ ενός μεν λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα  των λαϊκών αγορών, αφ’ ετέρου εγκαθιδρύθηκε δημοκρατικός τρόπος στη λειτουργία τους.

Το νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών όπως προκύπτει από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων της Κυβέρνησης και εκπροσώπων παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών από όλη τη χώρα, παραχωρεί τη διαχείριση σε ιδιώτες, προωθεί τη διενέργεια πλειστηριασμών για τις θέσεις στις λαϊκές, επιτρέπει την απόδοση θέσεων σε εταιρείες, αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε supermarket αδιαφορώντας πλήρως για τον ρόλο των παραγωγών και των εμπόρων λαϊκών αγορών, οι οποίοι αφενός στηρίζουν την Ελληνική διατροφή και οικονομία και αφετέρου συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων για το λαϊκό νοικοκυριό απέναντι στις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.

Επιπλέον επιχειρεί να περιορίσει τη δυνατότητα πρόσβασης κοινωνικά ευπαθών ομάδων στις επαγγελματικές άδειες, τόσο μέσω της απόδοσης οικονομικών κριτηρίων για την απόκτηση άδειας, αλλά και της μοριοδότησης των τίτλων σπουδών.

Οι προωθούμενες αλλαγές θα εξοστρακίσουν στην ουσία τους παραγωγούς και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών που στην πλειονότητά τους έχουν χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα ώστε να καταληφθούν οι θέσεις από τις μεγάλες αλυσίδες και θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης,

Για τους παραπάνω λόγους 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο., Αλέξη Χαρίτση και του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:.

  • Σκοπεύετε να διατηρήσετε τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, και να προωθήσετε το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, οδηγώντας τη λαϊκή αγορά σε εξαφάνιση;

  • Ποια προβλήματα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Σχέδιο Νόμου που δεν προβλέπονταν από τον προηγούμενο ν. 4497/2017;

  • Ποιοι φορείς έθεσαν θέμα δυσλειτουργίας του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου;

  • Προτίθεστε να συνεχίσετε τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους του κλάδου, με σκοπό να βρείτε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τις λαϊκές αγορές;

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση