Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Ερώτηση Λιούπη για το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες
Ερώτηση Λιούπη για το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες

Ερώτηση Λιούπη για το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες

Το ζήτημα της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος που καλούνται να καταβάλλουν αγρότες και της Μαγνησίας έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης.

Ο Βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης πως αγρότες του νομού, οι οποίοι το 2019 συμπλήρωσαν πενταετία από την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ,  καλούνται φέτος, για πρώτη φορά, να πληρώσουν εκτός από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως . Ο κ. Λιούπης ζητά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή τη διεύρυνση της απαλλαγής καταβολής που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από αγρότες της περιοχής μου, οι οποίοι το 2019 συμπλήρωσαν πενταετία από την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ,  καλούνται φέτος, για πρώτη φορά, να πληρώσουν εκτός από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για μεγάλο αριθμό αγροτών, οι οποίοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, την 1η Ιανουαρίου 2014 και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Καλούνται πλέον να καταβάλουν το ποσό του τέλους επιτηδεύματος, βάσει των ακαθάριστων εσόδων τους, των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, των τηρουμένων βιβλίων,  λογιστικών και φορολογικών στοιχείων.

Επιπλέον ενημερώθηκα, ότι το τέλος επιτηδεύματος των 650 θα καταβάλλουν από το 2021 και μετά και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία μέχρι και το 2018 εξαιρούνταν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι μικροκαλλιεργητές αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια τη συνταξιοδότησής τους. Σταδιακά προστέθηκαν οι αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πωλούν μέσω αυτών τα προϊόντα τους και όσοι αγρότες εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Επειδή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα ανακουφίσει οικονομικά αγρότες του νομού Μαγνησίας, όπως και της υπόλοιπης επικράτειας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού,

Επειδή πάγια θέση και υποχρέωση της Πολιτείας είναι η αναλογικότητα της φορολογίας σύμφωνα με το δηλωθέν εισόδημα,

Επειδή ο αγροτικός τομέας, εξακολουθεί να χρειάζεται ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη από την πολιτεία στην παρούσα δυσμενή περίοδο,

Κατόπιν των ως άνω,

Ερωτάσθε κύριoι Υπουργoί:

  1. Προτίθεστε να καταργήσετε το μη αναλογικό τέλος επιτηδεύματος ή εναλλακτικά προτίθεστε να εξετάσετε την περίπτωση διεύρυνσης της απαλλαγής καταβολής που ίσχυε μέχρι πρότινος;

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών του Πηλίου - https://t.co/iv3nHzIXkf -

  • Μνήμη Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου - https://t.co/xMDKSgKeKm -

  • Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 στη Θεσσαλονίκη ο στίβος της Νίκης Βόλου - https://t.co/AymXbYjMZ9 -

"Αλιεύοντας" την είδηση