Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ερώτηση Αθ. Λιούπη  στον υπουργό Οικονομικών
Ερώτηση Αθ. Λιούπη  στον υπουργό Οικονομικών

Ερώτηση Αθ. Λιούπη  στον υπουργό Οικονομικών

 Να αποσυνδεθεί από το , το εισόδημα των εξαρτώμενων ενήλικων τέκνων κάτω των 3000 ευρώ στον υπολογισμό των επιδομάτων

 

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ν. ς της Νέας Δημοκρατίας  προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την αποσύνδεση από το του εισοδήματος κάτω των 3.000 ευρώ των εξαρτώμενων ενήλικων τέκνων μίας οικογένειας, κατά τον υπολογισμό επιδομάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Λιούπης αναφέρει στην ερώτησή του:  “Με βάση το άρθρο 11 περ.1 β' του Ν. 4172/2013 ως “εξαρτώμενα μέλη” του φορολογούμενου νοούνται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε σχολές ή
σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής ς ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του πρώην Ο.Α.Ε.Δ. -νυν Δ.ΥΠ.Α-, ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους.
Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος του υπόχρεου, της συζύγου και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.
Με δεδομένο, ότι εφόσον ένα τέκνο ενήλικο που είναι εξαρτώμενο μέλος εργαστεί έστω και για ελάχιστες ημέρες εντός μίας χρονιάς, οφείλει να υποβάλει ξεχωριστή δική του φορολογική δήλωση, ακόμα κι αν παράλληλα δηλώνεται ως “εξαρτώμενο μέλος” στη φορολογική δήλωση των γονέων του. Σε αυτή την περίπτωση το ενήλικο “εξαρτώμενο” τέκνο υπολογίζεται από τη φορολογική αρχή, με το ελάχιστο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ. Το πρόβλημα σε αυτή την επιβάρυνση με το τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ, είναι ότι με αυτό το ποσό τελικώς προσαυξάνεται το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Επειδή τα κοινωνικά επιδόματα, όπως και τα έκτακτα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης που θεσπίζει η Κυβέρνηση κατά καιρούς, συνδέονται με το οικογενειακό εισόδημα, η αύξηση του συνολικού οικογενειακού επιδόματος κατά 3.000 ευρώ συνιστά αδικία για τις οικογένειες.

Επειδή μπορεί να αποκλειστεί μία οικογένεια ή να περιορίσει το δικαίωμά της για παράδειγμα, στο φοιτητικό , στο επίδομα παιδιού κ.τ.λ., όταν ένα ενήλικο τέκνο, , δουλεύει εντελώς ευκαιριακά και αποκτά ένα ελάχιστο εισόδημα κατά πολύ χαμηλότερο των 3.000 ευρώ ετησίως,

Κατόπιν των ως άνω, ερωτάσθε κύριε υπουργέ:

1. Προτίθεστε να αλλάξετε τον τρόπο υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος για αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μην συνυπολογίζεται και το τεκμαρτό εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ για τους ενήλικες εργαζόμε που συνιστούν “εξαρτώμενα μέλη” μίας οικογένειας;
2. Προτίθεστε να λάβετε μέριμνα και για την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία υπήρξαν αδικίες ως προς τον αποκλεισμό από το φοιτητικό λόγω του ανωτέρω τρόπου υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος;”

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση