Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ερώτηση Αθ. Λιούπη για μέτρα στήριξης Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ερώτηση Αθ. Λιούπη για μέτρα στήριξης Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ερώτηση Αθ. Λιούπη για μέτρα στήριξης Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ερώτηση προς τους υπουργούς  Εσωτερικών και  Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της; ΝΔ Αθ. πης, με θέμα την οικονομική ενίσχυση και μέτρα στήριξης των Δήμων Σκιάθου, Σκοπέλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Στην ερώτησή του ο κ. πης αναφέρει: “Η θεομηνία των τελευταίων τριών ημερών προκάλεσε σοβαρές ζημίες σε τέσσερις Δήμους του Νομού Μαγνησίας: στους Δήμους Σκιάθου, Σκοπέλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

Ειδικότερα, οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με συνεχόμενη βροχόπτωση και την ισχυρή καταιγίδα που εκδηλώθηκε στη Σκιάθο, προκάλεσαν εκτεταμένες στο νησί. Πολλές οικίες και καταστήματα πλημμύρισαν -ιδίως στην περιοχή της Χώρας-, ενώ σοβαρές ζημίες καταγράφηκαν και στα οδικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, στο “Δέλτα” του Περιφερειακού δρόμου της Χώρας σημειώθηκαν προβλήματα και στον πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες υδάτων με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καταστήματα και α.

Επίσης, παρατηρήθηκε υπερχείλιση σε χειμάρρους και στο δρόμο Σκιάθου-Κουκουναριών προκαλώντας μεγάλες φθορές σε δρόμους και αντιστηρίξεις. Παράλληλα, καταστράφηκε το οδόστρωμα σε πολλά σημεία του δρόμου, στις Αχλαδιές, τον Τρούλο και την Αγία Παρασκευή.

Αντιστοίχως, και η Σκόπελος επλήγη από την έντονη κακοκαιρία, ενώ προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού και επλήγησαν -εκτός από τη Χώρα-, οι περιοχές Γλώσσα, Λουτράκι, Έλιος.

Επίσης, ο Ζαγοράς-Μουρεσίου αντιμετωπίζει και πάλι εκτεταμένες ζημίες στο οδικό δίκτυο -όπως στο δρόμο Καράβωμα-Ζαγοράς, στο δρόμο από τη Ζαγορά προς το Χορευτό-, καθώς και σοβαρά προβλήματα σε έργα υποδομής, ενώ έχουν σημειωθεί και σοβαρές κατολισθήσεις.

Οι έντονες καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά και το Δήμο Νοτίου Πηλίου, προκαλώντας πολύ σοβαρές ζημίες στο εθνικό επαρχιακό – δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, σε έργα υποδομής και στα δίκτυα ύδρευσης. Μάλιστα, το φράγμα Παναγιώτικο παρουσιάζει υπερχείλιση και χιλιάδες τόνοι υδάτων κατευθύνονται προς τα ρέματα με τεράστια ορμή, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για περαιτέρω πλημμύρες.

Κατόπιν όλων αυτών, καίρια και αποφασιστικής σημασίας ήταν η άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία φρόντισε να κηρυχθούν οι ανωτέρω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εξάλλου, χάρη στα αντιπλημμυρικά έργα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε ήδη πραγματοποιήσει απετράπη ο χειρότερος κίνδυνος, δηλαδή η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Από την πρώτη στιγμή ευρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και τις Δημοτικές Αρχές στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη κινητοποίηση για όσο το δυνατόν ταχύτερη επιδιόρθωση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων.

Επομένως, καθίσταται απολύτως αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων στήριξης των ανωτέρω Δήμων και η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που έχουν προκληθεί. Καταρχάς, είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθούν στους πληγέντες Δήμους άμεσα χρηματικά ποσά για την κάλυψη των πρώτων, βασικών αναγκών που προέκυψαν από τη θεομηνία πριν την αναλυτική καταγραφή όλων των ζημιών.

Συγκεκριμένα, ο Ζαγοράς-Μουρεσίου είναι προγραμματισμένο να λάβει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 600.000 ευρώ για . Λόγω της έκτακτης συνθήκης που αντιμετωπίζει, είναι κρίσιμο να λάβει άμεσα το ήμισυ του ποσού αυτού, δηλαδή 300.000 ευρώ.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είχε ήδη αιτηθεί στις 26/03/2020 να λάβει έκτακτη ενίσχυση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Οι εκτεταμένες καταστροφές που προέκυψαν τις τελευταίες τρεις ημέρες καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την παροχή χρηματοδότησης ύψους 250.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο Δήμος Σκοπέλου έχει αιτηθεί τροποποίηση του Ν. 3852/10, ώστε να διευρυνθεί η έννοια των μικρών νησιωτικών Δήμων, και να ενταχθεί στην κατηγορία αυτή, σε μία προσπάθεια δικαιότερης αντιμετώπισης του συγκεκριμένου νησιωτικού Δήμου. Επομένως, στην παρούσα φάση εκτάκτων αναγκών που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σκοπέλου, είναι λογικό να του παρασχεθεί χρηματοδότηση αντίστοιχη αυτής που λαμβάνουν οι μικροί νησιωτικοί σε ετήσια βάση.

Τέλος, ο Δήμος Σκιάθου έχει άμεση ανάγκη από οικονομική στήριξη για αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, και αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν οι περιουσίες τους, δηλαδή οι οικίες τους και οι επιχειρήσεις τους.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων και ποιά ποσά πρόκειται να διαθέσετε, προκειμένου για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι Δήμοι Σκιάθου, Σκοπέλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου εξαιτίας των ιδιαιτέρως δυσμενών καιρικών συνθηκών και βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών;”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση