Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Eργαλείο υπεράσπισης της Δημοκρατίας η δημόσια ραδιοτηλεόραση
Eργαλείο υπεράσπισης της Δημοκρατίας η  δημόσια  ραδιοτηλεόραση

Eργαλείο υπεράσπισης της Δημοκρατίας η δημόσια ραδιοτηλεόραση

Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως εργαλείο υπεράσπισης της ίδιας της Δημοκρατίας και όχι ως αυτοσκοπός αναδείχθηκε – μεταξύ άλλων – μέσα από την ανοικτή – συζήτηση που διοργάνωσε σήμερα (Τετάρτη) το βράδυ, η ΕΡΤ Βόλου, με αφορμή τον ένα χρόνο επαναλειτουργίας της .

Eπίσης, αναδείχθηκε η σχέση δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και κοινωνικών κινημάτων , η οποία ισχυροποιήθηκε κατά την περίοδο της αυτοδιαχείρισης, ενώ έγινε και αναφορά στη σύνδεση του ραδιοφώνου με τις πανεπιστημιακές αίθουσες, στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης και εποικοδομητικής σχέσης που μπορεί να αναπτυχθεί.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του, ο πρώτος εκ των ομιλητών, Γιώργος Πλειός – καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και του Πανεπιστημίου της Αθήνας, η προάσπιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα εργαλείο για την υπεράσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας όπως και η Δημοκρατία είναι το πλαίσιο που μπορεί να στηρίξει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να μην τη θεωρήσει απλώς ως ένα άλλο καταναλωτικό αγαθό.

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανήκει στην των δημόσιων αγαθών που χρησιμοποιήθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για μια διεύρυνση της βάσης της Δημοκρατίας. Σήμερα είμαστε σε μια άλλη εποχή στην οποία υπάρχει μια ευρύτερη αμφισβήτηση και επίθεση και αναίρεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των δημόσιων αγαθών, όπως συμβαίνει και στην Παιδεία και στην Υγεία και στην και αλλού» τόνισε ο κ. Πλειος, προσθέτοντας πως η αμφισβήτηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η ιδιωτικοποίησή της έχει ως συνέπεια αφενός, τον μονοπωλιακό της έλεγχο σε επίπεδο ιδεών και αφετέρου την παρ ενός φθηνού ψυχαγωγικού προγράμματος, το οποίο αδιαφορεί για θέματα ισότητας , δημοκρατίας, κοινωνικών δικαιωμάτων κλπ.

Ο κ. Πλειός ωστόσο, εξέφρασε και την προσωπική του ότι αυτό που ονομάζουμε κρίση, δεν είναι στην πραγματικότητα κρίση, αλλά η μεταφορά ενός τεράστιου πλούτου από τα χέρια της κοινωνίας στις τσέπες των εκπροσώπων του κεφαλαίου.

«Η φτωχοποίηση είναι η ουσία αυτής της αλλαγής που συμβαίνει και ονομάζουμε κρίση. Δεν είναι κρίση για όλους και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μάγος – επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε – μεταξύ άλλων – πως το πρόσφατο κομμάτι της ς της ΕΡΤ, δηλαδή αυτό του αντιδημοκρατικού κλεισίματος και του αγώνα που δόθηκε για να ξανανοίξει, θα μπορούσε να δώσει πολλά μηνύματα στους φοιτητές, διδασκόμενο ως μάθημα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, μιας και – όπως είπε – στόχος είναι να δημιουργήσουμε αυριανούς πολίτες που θα αντιστέκονται, θα κρίνουν και θα αγωνίζονται

«Το αμφιθέατρο και το είναι μια σχέση ισχυρής αλληλεπίδρασης. Νομίζω πως οι διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης γίνονται πολύ πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές μέσα από αυτές τις βιωματικές διαδικασίες» είπε ο κ. Μάγος και συμπλήρωσε ότι το είναι ένας που μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά ισχυρά συναισθήματα και να μεταφέρει ισχυρά μηνύματα.

Αναφέρθηκε δε, στην δική του εμπειρία, κατά την οποία, μαζί με μια ομάδα φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. δημιούργησαν δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές, τόσο την περίοδο που η ΕΡΤ ήταν κλειστή και λειτουργούσε με την εθελοντική συμμετοχή και στήριξη των ανθρώπων της αλλά και μετά από αυτήν.

«Αυτή η εμπειρία ήταν πολύ πιο αποτελεσματική και ουσιαστική από πολλές ώρες διδασκαλίας στο αμφιθέατρο» κατέληξε ο κ. Μάγος.

Τέλος, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3, Στέλιος Νικητόπουλος , αναφερόμενος στη σχέση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με τα κοινωνικά κινήματα, τόνισε πως κατά τη διετία της αυτοδιαχείρισης της ΕΡΤ, ο αγώνας της ενώθηκε με τους κοινωνικούς αγώνες .

«Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε αυτές τις κοινωνικές συμμαχίες γιατί η ΕΡΤ είναι δημόσια, ανήκει σε όλο το λαό. Εμείς συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους γιατί οι εργατικές ανάγκες πρέπει να συνδέονται και να συνδυάζονται και με τις κοινωνικές» ανέφερε ο κ. Νικητόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπορεί να επέστρεψαν στις δουλειές τους, ωστόσο δεν ξεχνούν ότι χρέος τους είναι, χωρίς φόβο, να δίνεται ο λόγος σε ανθρώπους που αγωνίζονται, όπως στις Σκουριές, στην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ, στους απολυμένους και στου ανέργους.
«Είναι τόσο στενή η σχέση που έχουμε δημιουργήσει με αυτούς τους ανθρώπους που καμιά φορά δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το μέσα στην ΕΡΤ από το έξω. Η ζωή μας είναι και δουλειά μας και η δουλειά μας ζωή μας γιατί πορευτήκαμε με αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Νικητόπουλος.

era

era2

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση