Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Επιτυχία η εκδήλωση της “Μαγνήτων Κιβωτός” με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και Λήμνου
Επιτυχία η εκδήλωση της “Μαγνήτων Κιβωτός” με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και Λήμνου

Επιτυχία η εκδήλωση της “Μαγνήτων Κιβωτός” με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και Λήμνου

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Χορευτική και μουσική βραδιά , με θέμα «Aνεμοχορεύουν και αλαφροπατούν στα κύματα του Αιγαίου», που έγινε την Κυριακή 28 Ιουνίου , στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού , στα πλαίσια του θεματικού έτους αφιερωμένου στη θάλασσα από την «Μαγνήτων Κιβωτό».

Ακριβώς έναν χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτού , για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» , μια ακόμη εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε.

Ήταν 28 Ιουνίου του 2014 , όταν στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας παρουσιάστηκε επίσημα η «Μαγνήτων Κιβωτός» με την συνηγορία και του Καθηγητή Θ.Π. Τάσιου ο οποίος πραγματοποίησε που κράτησε με κομμένη ανάσα το κατάμεστο από κοινό Συνεδριακό.

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Χορευτική και μουσική βραδιά , με θέμα «Aνεμοχορεύουν και αλαφροπατούν στα κύματα του Αιγαίου», που έγινε την Κυριακή 28 Ιουνίου , στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού , στα πλαίσια του θεματικού έτους αφιερωμένου στη θάλασσα από την «Μαγνήτων Κιβωτό».

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει στην παραλία του , στον χώρο προ του αού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , ο άστατος καιρός όμως , κυρίως η καταιγίδα που έπληξε την περιοχή μας λίγες ώρες πριν , ήταν η αιτία που η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού την ίδια ώρα.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα μια εξαιρετική συνεργασία του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού με το Ελληνίδων του , συνεισφέροντας μια ακόμη εξαιρετική προσέγγιση στο θεματικό έτος 2015 με όχημα τους παραδοσιακούς χορούς και την μουσική.

Η «Mαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που τελεί υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου , συνέχισε τις πολιτιστικές της δραστηριότητες στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015.

“Μάγνητες και ο της θάλασσας”

Η εκδήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων , που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αναφέρονταν στο Βιβλίο, τη Μουσική, τον λόγο, τον χορό , τα έχοντας αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από το κοινό της περιοχής μας.

H μουσικοχορευτική βραδιά πραγματοποιήθηκε , όπως προαναφέραμε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού , παρότι είχε προγραμματιστεί σε έναν όμορφο χώρο δίπλα στη θάλασσα , αλλά και εκεί κατακλίστηκε από πλήθος κόσμου, παρά την ελλιπή ενημέρωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η εκπρόσωπος των Α.ΕΛ. κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρώην Βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς , τα διοικητικά Συμβούλια των δύο διοργανωτών, δάσκαλοι παραδοσιακών χορών, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της πόλης και φίλοι των παραδοσιακών χορών και του λαϊκού πολιτισμού.

Οι πολυμελείς χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου και της «Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» , στάθηκαν επάξια δίπλα στο διεθνώς καταξιωμένο Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μα παρουσιάζοντας χορούς του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου από τους πανέμορφους τόπους τους.

Εξαιρετική εντύπωση έκαναν οι παραδοσιακές φορεσιές, τόσο της ακριτικής Ολύμπου από την Κάρπαθο όσο της Σκοπέλου και της Λήμνου, που μαζί με τις δυο κομπανίες από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες που συνόδεψαν τις αντίστοιχες χορευτικές ομάδες προσέφεραν ένα φαντασμαγορικό και συγκινητικό αποτέλεσμα. Ένα μεστό πρόγραμμα, στο οποίο το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τέσσερις συνολικά ομάδες του παρουσίασε, χορούς και μουσικές από τις Σποράδες, την Κρήτη, και τις Κυκλάδες. Το κοινό χειροκρότησε με θέρμη τα παιδιά του Λ.Ε.Β. αλλά και τους χορευτές της Λήμνου και της Καρπάθου που τους χάρισαν μοναδικές στιγμές.

Την εκδήλωση συντόνισε η Γ. Γραμματέας και έφορος χορού του Λ.Ε.Β., Άννα Κουτσελίνη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα, εξαίροντας τη συμμετοχή των ομάδων των δύο ακριτικών νησιών της Ελλάδος και το τεράστιο πολιτιστικό πλούτο στον τομέα της μουσικής και του χορού που διαθέτουν καθώς επίσης και για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για τη συμμετοχή τους στην όμορφη αυτή συνάντηση.

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η πρόεδρος του ΛΕΒ Μαρία Σπανού, η οποία αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του να ενταχθεί η εν λόγω εκδήλωση στο θεματικό έτος-αφιερωμένο στη θάλασσα καθώς επίσης για την άριστη φιλοξενία των αποστολών και οργάνωση από πλευράς της «Μαγνήτων Κιβωτός», επισήμανε ότι «η σύμπραξη των τριών σχημάτων ήταν ένα μουσικό ταξίδι σε μια γεμάτη ήχους θάλασσα, την ηχήεσσα, κατά τον Όμηρο, θάλασσα του Αιγαίου. Μια περιδιάβαση που μας προσκαλεί στην κατανόηση του πολιτισμού του, μέσα απ' ότι πιο ανθρώπινο. Την των ανθρώπων έτσι όπως αποτυπώνεται στο χορό, που είναι η πιο άμεση και βιωματική εκδήλωση των ανθρώπων. Ένα κλειδί για να ανοίξουμε και να δούμε από κοντά το ύφος, το ήθος, την κοσμοθεωρία του υπέροχου αυτού αιγαιακού πολιτισμού στη νεότερη εποχή».

Ακολούθως τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Λήμνου, Θέκλα Φιλίππου, η οποία ευχαρίστησε θερμά την «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ι.Μ. Δημητριάδος και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που προσφέρθηκε στο ΛΕ Λήμνου να παρουσιάσει στο Βόλο όψεις του λαϊκού πολιτισμού της Λήμνου με τους χορούς και τα τραγούδια τους, στο τέλος επέδωσε στον Μητροπολίτη εικόνα, δώρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιεροθέου.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Αδελφότητας των Ολυμπιτών Καρπάθου και ο Γιώργος Γιωργάκης, ο οποίος τόνισε ότι «όσο κρατούν οι όμορφες πολιτιστικές παραδόσεις και κρατείται καλά το νήμα του παρελθόντος οι Έλληνες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος του Φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Ιγνάτιος , που στάθηκε στις αξίες και τις παραδόσεις που κρατούν οι κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών , την ποικιλία των παραδοσιακών φορεσιών, των χορών και της μουσικής.

Ευχαρίστησε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για την συνεργασία και τις φιλοξενούμενες ομάδες για την συμμετοχή τους και το κοινό που παρά την αλλαγή του χώρου , την τελευταία στιγμή , πλαισίωσε και τούτη την όμορφη εκδήλωση. Τέλος τον για τη μόνιμη συνεργασία και για την παροχή κάθε υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει.

Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κρισιμότητα των στιγμών που διανύει το Έθνος μας, στην ανάγκη επίδειξης αυτοσυγκράτησης, συνεργασίας και υπομονής. Τονίζοντας πως ως Έθνος και Ορθοδοξία έχουμε ξεπεράσει και ποιο δύσκολες καταστάσεις , αρκεί να είμαστε ενωμένοι και πειθαρχημένοι.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση