Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Επιστολή Παπανάτσιου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατασκευή μονάδας «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων»
Επιστολή Παπανάτσιου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατασκευή μονάδας «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων»

Επιστολή Παπανάτσιου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατασκευή μονάδας «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων»

απέστειλε η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας Αικατερίνη Παπανάτσιου προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κ. Αγοραστό και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για το σημερινό συμβούλιο, με θέμα την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αδειοδότηση κατασκευής μονάδας «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων».

Στην αναφέρεται: |Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριοι και Κυρίες Σύμβουλοι,

Πρόθεσή μου ήταν να παραστώ στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο και να τοποθετηθώ δια ζώσης – και όχι δια επιστολής – επί του σοβαρού αυτού ζητήματος που συζητείται, ωστόσο επείγουσες Κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με αναγκάζουν να απουσιάζω.

Απουσιάζω, ως φυσική παρουσία, δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν τοποθετούμαι επί του συγκεκριμένου θέματος, που απασχολεί σύσσωμη την του , με την πλειοψηφία των πολιτών και των επιστημονικών φορέων της πόλης, να τάσσεται κατά της δημιουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Η δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στη πόλη του , χωρίς σοβαρό διάλογο με τους επιστημονικούς , τους κατοίκους της περιοχής, χωρίς διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και με ακύρωση των κινήτρων και αντικινήτρων που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση , αλλά και χωρίς επαρκείς επιστημονικές εγγυήσεις, όρους και προϋποθέσεις, από τις οποίες θα συνάγεται ασφαλές συμπέρασμα ότι η παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων αποτελεί την τελευταία εναλλακτική λύση μετά την εξάντληση όλων των προηγούμενων, ότι υπακούει σε αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές με αξιόπιστη πιστοποίηση, ότι υλοποιείται υπό κοινωνικό έλεγχο και δε θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας και οι Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είχαμε εκδώσει σχετική για το θέμα, αναδεικνύοντας καταρχάς τη μεθόδευση από πλευράς δημοτικής αρχής αλλά και της κυβέρνησης/ΥΠΕΝ, οι οποίοι επέλεξαν να προωθήσουν το φλέγον αυτό ζήτημα, σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, δημιουργώντας θέσφατα για τη πόλη.

Τονίσαμε παράλληλα το γεγονός ότι, σε παλαιότερη πρόταση δημιουργίας του εν λόγω εργοστασίου, που είχε απευθύνει ο Δήμος Βόλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, απεφάνθη, τον Μάρτιο του 2019, ότι ο στόχος της μονάδας να παράγει δευτερογενές καύσιμο τύπου SRF, δε συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ούτε και με τη κείμενη .

Με δεδομένη την επίσημη απάντηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τις θέσεις του ΤΕΕ Μαγνησίας, την πλήρη αντίθεση συνδικάτων, επιστημονικών συλλόγων, φορέων της πόλης, πολιτών, διερωτώμαι ποιος είναι ο λόγος που το Περιφερειακό Συμβούλιο σπεύδει να φέρει προς έγκριση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση του συγκεκριμένου εργοστασίου και αν συναινείτε με τη μεθόδευση που εξελίσσεται από τον Δήμο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και με την καθυστέρηση της πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και της κυκλικής οικονομίας στην Περιφέρειά μας.

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι και κυρίες σύμβουλοι,

Κανείς δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη της περιοχής μας και της χώρας μας. Κανείς δεν είναι αντίθετος με τις , την ιδιωτική πρωτοβουλία, την καινοτομία, τις νέες ιδέες. Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν η μας αποκλίνει από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και τη στρατηγική κυκλικής οικονομίας, ούτε νοείται σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου ανάπτυξη εις βάρος της αειφορίας των φυσικών πόρων, της ανακύκλωσης και της ποιότητας του περιβάλλοντος. Σκοπός της ανάπτυξης είναι να βαίνει προς όφελος όλων των πολιτών και όχι κατά αυτών.

Η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε με τον πιο άμεσο τρόπο ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ευθύνη όλων μας. Αυξημένη ευθύνη φέρουν όμως και οι θεσμικοί , που καλούνται – μέσω του ρόλου τους – να διασφαλίσουν το ύψιστο αυτό αγαθό, προς όφελος του συνόλου των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, τάσσομαι απερίφραστα κατά της δημιουργίας του εν λόγω εργοστασίου και σας καλώ, δια του ρόλου που επιτελείτε ως θεσμικοί φορείς, να μη προχωρήσετε σε θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης και σε αδειοδότηση της μονάδας, σεβόμενοι την πλειοψηφία των πολιτών του Βόλου, το αλλά και την ίδια την ανάπτυξη.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καμπανάκι Γραβάνη προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα θα σας αφορά αποκλειστικά #ανεμβολίαστοι - https://t.co/GzeJxGwkjl -

  • Σε τροχιά καύσωνα η χώρα #καύσωνας - https://t.co/FjrVO0SVFw -

  • Γλυκά Νερά: Ο 33χρονος ξήλωσε την κάμερα στο σαλόνι #ΓλυκάΝερά - https://t.co/AZTHB5Moat -

"Αλιεύοντας" την είδηση