Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Επιστολή Π.Π.Μ. στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΑΓΕΤ
Επιστολή Π.Π.Μ. στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΑΓΕΤ

Επιστολή Π.Π.Μ. στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΑΓΕΤ

προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη και τον γ.γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Αραβώση, απέστειλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας , ενημερώνοντάς τους για την ΑΓΕΤ, ενώ τους καλούν να επισκεφθούν την περιοχή, προκειμένου να ενημερωθούν με στοιχεία. 

Στην αναφέρεται:

“Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ,

Σας είναι γνωστό ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο καίει πετ κοκ και δήθεν «εναλλακτικά καύσιμα», τα οποία είναι εισαγόμενα, κατά κύριο λόγο από την Ιταλία. Η κύρια περιεκτικότητα αυτών είναι πλαστικό, το οποίο εκλύει καρκινογόνες ουσίες, όπως διοξίνες, φουράνια, νευροτοξικό υδράργυρο και βαρέα μέταλλα. Εδώ και μερικά χρόνια η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και είναι αντίθετη με την καύση αυτών των υλικών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, το οποίο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Παρά τις εκκλήσεις τοπικών παραγόντων ο προκάτοχός σας είχε αρνηθεί να έρθει στο Βόλο για με τους τοπικούς φορείς για το θέμα αυτό. Με την παρούσα σας καλούμε να έρθετε εσείς για μια καλόπιστη συζήτηση και λήψη αποφάσεων που θα διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών της πόλης του Βόλου.

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τα εξής:

  • Στα συμπεράσματα μελέτης του ΕΜΠ Πολυτεχνείου (ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΞΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ RDF ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Μ. Χριστόλη (1), Ε. Καπετάνιου (2), Γ. Σταυρακάκη (1), Α. Λυγερού (1), Ν.Χ. Μαρκάτου (1), (1) ΕΜΠ – Σχολή Χημικών Μηχανικών (2) Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΜΠ) (συνημμένο 1), αναφέρεται ότι «δεν αποκλείεται ο σχηματισμός διοξινών και άλλων χλωριωμένων ιχνοστοιχείων στις , κατά την καύση RDF», πολύ περισσότερο μάλιστα στην περίπτωση της ΑΓΕΤ Βόλου, όπου το υλικό αποτελείται σχεδόν στο σύνολό του από πλαστικό.

  • Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Χημικών (συνημμένο 2, 3/5/), αναφέρει ότι «η καύση στερεών αστικών απορριμμάτων (ΑΣΑ) εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, …η καύση των ΑΣΑ θα πρέπει να γίνεται σε εγκαταστάσεις νέας τεχνολογίας και όχι σε κλιβάνους παλαιού τύπου, ότι …η καύση των σκουπιδιών λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την ανακύκλωση και …η μονάδα καύσης της ΑΓΕΤ πρέπει να είναι σε ικανοποιητική απόσταση από κατοικημένες περιοχές.

  • Επιδημιολογική Μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας στο νομό Μαγνησίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2019 (συνημμένα 3 και 4) , δείχνει αυξημένη θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα, από εγκεφαλικά έμφρακτα και εγκεφαλική αθηροσκλήρωση και νοσήματα πνευμονικής κυκλοφορίας.

  • Το σύνολο των Επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας (ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ), έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όχι μόνο στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, αλλά και στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας γνωμοδότησε αρνητικά για το εργοστάσιο SRF.

  • Πριν λίγες μέρες επίσης, η Green Your Air του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον Αν. Καθηγητή κ. Γιώργο Σαχαρίδη, μετά από ένα χρόνο έρευνας, διαπίστωσε, στην ατμόσφαιρα του Βόλου, υπερβάσεις 200% στα, επικίνδυνα για την υγεία, μικροσωματίδια ΡΜ 2,5, ως προς τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (30,03 μg/m3 αντί 10 μg/m3) (συνημμένο 5). Επίσης ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2.5 ήταν πάνω από τα 25 μg/m3 (ημερήσιο όριο του παγκόσμιου οργανισμού υγείας – η ελληνική νομοθεσία δεν έχει ημερήσιο όριο) είναι ίσος με 178, που αντιστοιχεί στο 48.63% των ημερών του χρόνου!

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ,

Τι άλλο θα χρειάζονταν για να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας και του Υπουργείου Υγείας για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, το Βόλο; Θα συνεχίσετε και εσείς να παρακολουθείτε απαθείς αυτά που συμβαίνουν ή θα αποφασίσετε να λάβετε προστασίας του πληθυσμού. Είναι δυνατόν τα οικονομικά συμφέροντα μιας βιομηχανίας να είναι πάνω από το κοινωνικό σύνολο. Και ας μην τρέφουμε αυταπάτες για τη συνεισφορά της συγκεκριμένης βιομηχανίας στην οικονομία, όταν το κόστος, ακόμα και το οικονομικό, στην υγεία των πολιτών είναι πολλαπλάσιο.

Θα περιμένουμε να έρθετε άμεσα στο Βόλο, για με τους φορείς της περιοχής και ελπίζουμε να μη ακολουθήσετε το παράδειγμα του προκατόχου σας κ. Φάμελλου, που, ενώ φέρει σοβαρή ευθύνη για τη που προέρχεται από την ΑΓΕΤ, φυγομάχησε.”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 35χρονης και βρέφους από τις Β. Σποράδες στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/ZLwth33Q3M -

  • Πτυχιακές και Διπλωματικές εξετάσεις στην Σχολή Βυζ. Μουσικής της Μητροπόλεως Δημητριάδος - https://t.co/GGuqGUaGqK… -

  • Εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών #ΠολιτιστικόΚέντροΚαλώνΝερών - https://t.co/QFzt00Tzjb -

"Αλιεύοντας" την είδηση