Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Επιστολή ΟΕΒΕΜ για την αποκατάσταση των ζημιών επιχειρήσεων στις χιονόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας
Επιστολή ΟΕΒΕΜ για την αποκατάσταση των ζημιών επιχειρήσεων στις χιονόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας

Επιστολή ΟΕΒΕΜ για την αποκατάσταση των ζημιών επιχειρήσεων στις χιονόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας

 

Η  Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας μετά τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές οικονομίες και επιχειρήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των υποδομών που υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική απαξιώθηκε ή δεν είναι λειτουργικό.

Η ΟΕΒΕΜ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες αυτών, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι πολλές από αυτές δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ύφεσης επί χρόνια. Δυστυχώς, το πρόβλημα επιτείνεται από τις οικονομικές δυσχέρειες των τοπικών κοινοτήτων αλλά και την ένδεια πυλώνων χρηματοδότησης για τις έκτακτες καταστάσεις.

Η Ομοσπονδία τονίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική , θεωρώντας ότι αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και ένδειξη αλληλεγγύης η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

ια το σκοπό αυτό, η ΟΕΒΕΜ καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις μας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν (Ρόδος, Κεφαλονιά, Ήπειρος, Έβρος), η ΟΕΒΕΜ επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις στη Μαγνησία μερικές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμη θεσμική και νομική ισχύ:

 

 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

[1] Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για τη και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα.  Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

[2] Πλήρης αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της και όχι το θεσμοθετημένο ελάχιστο κόστος κατασκευής. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν (διάρκεια ς ενός έτους)

[3] Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια ς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές.

  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

[1] Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

[2] Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

[3] Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2016 και 2017.

[4] Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

  ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)

[2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν σε δάνεια.

[3] Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές (μέχρι τέλος του έτους)

[4] Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

[5] Μερική απελευθέρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές.

[6] Δημιουργία συμπράξεων ιδιωτικού- δημοσίου τομέα με ανάπτυξη εργαλείων μικροχρηματοδότησης (crowd funding, ειδικά επενδυτικά σχέδια) για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές (λιμένων, οδικού δικτύου)

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα των πληγεισών περιοχών για  χρονικό διάστημα ενός έτους

[2] Η άμεση αποκατάσταση των υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

[3] Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

[4] Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση