Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Επιστολή διαμαρτυρίας προέδρου Επιμελητηρίου Μαγνησίας προς τον υπουργό Ανάπτυξης
Επιστολή διαμαρτυρίας προέδρου Επιμελητηρίου Μαγνησίας προς τον υπουργό Ανάπτυξης

Επιστολή διαμαρτυρίας προέδρου Επιμελητηρίου Μαγνησίας προς τον υπουργό Ανάπτυξης

Επιστολή ς προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά στην προδημοσίευση του προγράμματος ς e-shop απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται και στους της Μαγνησίας υπογραμμίζεται η αναντιστοιχία των εξαγγελιών σε συνδυασμό με την προχειρότητα σχεδιασμού των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα δυσπιστίας και απογοήτευσης στην επιχειρηματική κοινότητα που βλέπει καθημερινά την ψαλίδα με τα πολυκαταστήματα να μεγαλώνει χωρίς να λαμβάνουν καμία ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία.

Ο κ. Μπασδάνης, καλεί τον υπουργό να επανεξετάσει τους όρους της προδημοσίευσης και να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός δικαιότερου και ουσιαστικότερου προγράμματος που θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας λειτουργικών ηλεκτρονικών καταστημάτων στο σύνολο των επιχειρηματιών λιανικής πώλησης.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Τον προηγούμενο μόλις μήνα, μέσα σε ένα αβεβαιότητας σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης και την έντονη από πλευράς του για την μη ικανότητα τους να λειτουργήσουν μέσω του συστήματος click away, οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν από τον υφυπουργό σας Νίκο Παπαθανάση, για την ενεργοποίηση εντός του Δεκέμβρη ενός προγράμματος ΕΣΠΑ που θα τους έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) με επιδότηση % και έως του ποσού των 5.000 €.

Την εξαγγελία του νέου προγράμματος πολλοί από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, την είδαν σαν μία τεράστια ευκαιρία να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος το οποίο αναγνωρίζουν ότι αποτελεί πλέον το βασικό εργαλείο για την λειτουργία τους ενόψει της συνέχισης του και της λειτουργίας τους με τη μέθοδο του click away.

Μάλιστα, όλοι οι φορείς είχαμε επισημάνει ότι η ενεργοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος, θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από το ΕΣΠΑ ή από τις κατά τόπους Περιφέρειες, πολύ νωρίτερα, πριν δηλαδή το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήξει τη χώρα μας.
Δυστυχώς, όμως για ακόμη μία φορά, οι επιχειρηματίες πέφτουν θύματα ελλιπούς ενημέρωσης, καθώς κατά την προδημοσίευση του Προγράμματος, ως επιλέξιμες , ορίζονται αυτές που είχαν ήδη προχωρήσει στην κατασκευή του ηλεκτρονικού τους καταστήματος από τον Μάρτιο του 2020 έως και την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος ή οποία αναμένεται να έχει ως μέγιστη καταλυτική ημερομηνία το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου του .

Σε κάθε περίπτωση εφόσον ισχύσουν οι όροι της προδημοσίευσης, εκτός από όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει, αποπληρώσει και λογιστικοποιήσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα τους, εάν θέλουν να τύχουν αποδέκτες της επιδότησής θα πρέπει να ολοκληρώσουν την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εντός 30 ημερών, ενός διαστήματος που θεωρείται ανέφικτο για την κατασκευή και παραμετροποίηση ενός καινοτόμου και εύχρηστου e-shop προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Μοναδική λύση για τους επιχειρηματίες θα είναι ο προσανατολισμός τους στην κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων που προσφέρουν διάφορες , με τη μέθοδο της μαζικής κατασκευής, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης.

Επιπρόσθετα, ο όρος για την πλήρη αποπληρωμή του κόστους του ηλεκτρονικού καταστήματος πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν συνάδει με καμία περίπτωση με τη βασική σκοπιμότητα του προγράμματος, που θα έπρεπε να είναι ή επιδότηση για την υλοποίηση και όχι ή επιδότηση για την ολοκληρωμένη επένδυση, καθώς επιδίωξη θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση αυτών που θέλουν να προχωρήσουν στην κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος, και δεν μπορούν από μόνοι τους, και όχι η επιδότηση αυτών που διέθεταν τα μέσα και τις οικονομικές δυνατότητες και είχαν ήδη δημιουργήσει το ηλεκτρονικό τους κατάστημα».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση