Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Το Επιμελητήριο Μαγνησίας για τον γραμματέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Το  Επιμελητήριο  Μαγνησίας  για τον γραμματέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας για τον γραμματέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στις δηλώσεις του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα, σχετικά με τις επιπτώσεις των capital controls στην επιχειρηματικότητα έδωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης:«Οι δηλώσεις του κ. Ρήγα από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βόλο, σε άλλη περίσταση θα προκαλούσαν θυμηδία καθώς αποτελούν της πλήρους άγνοιάς του περί επιχειρηματικότητας. Φευ, ο κ. Ρήγας αποτελεί βασικό στέλεχος της ς του ΣΥΡΙΖΑ, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ων, συνεπώς η άγνοιά του μόνο συγχωρητέα δεν είναι, αντίθετα είναι επικίνδυνη.

Εμείς θα μιλήσουμε με στοιχεία για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και τις «πληγές» που άνοιξαν τα capital controls στο ελληνικό επιχειρείν. Οι πλέον χαρακτηριστικές επιπτώσεις, είναι οι παρακάτω:

• Το χρηματοπιστωτικό σύστημα απώλεσε σχεδόν 40 δισ. ευρώ, μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 25 δισ. ευρώ για το Δημόσιο από την πρώτη . Οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν και οι μικροεπενδυτές έχασαν αξίες τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο αναγκάστηκε να λάβει νέο δάνειο, ύψους 6 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες. Και βέβαια, το δάνειο αυτό επιβάρυνε όλους τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών.

• Εξίσου σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και στις εξαγωγές, καθώς η επιβολή των capital controls μόνο από τα τέλη Ιουνίου έως και τον Νοέμβριο 2015 στοίχισε δύο μονάδες του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ Για το 2015 και το α' τρίμηνο του παρατηρείται σημαντική μείωση των εξαγωγών υπηρεσιών (-11,3% και -23,4%, αντίστοιχα), συνοδευόμενη, όμως, κι από μείωση των εισαγωγών υπηρεσιών (-11,4% και -26,6%, αντίστοιχα).

• Το ΑΕΠ μειώθηκε μέχρι και 21 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά όχι μόνο θεωρήθηκαν χαμένα από πέρυσι μέχρι φέτος, αλλά θα λείψουν από την ελληνική οικονομία.

• Η ελληνική ναυτιλία, όπως εκτιμά η της νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος, έχασε το 2015 τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Και βέβαια, να μην ξεχνούμε το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έμεινε κλειστό για δύο ολόκληρους μήνες, φτάνοντας να χάσει μέχρι και το 45% της αξίας του, ενώ από τις 800 μονάδες τότε ο Γενικός Δείκτης «φλερτάρει» (λόγω του Brexit) με τις 500 μονάδες.

• Συνολικά, χάθηκαν πάνω από 30 δισ. από όλες τις και πλέον τα 2/3 των μετοχών ανήκουν σε ξένους επενδυτές.
Πάνω απ' όλα, ας μην ξεχνούμε ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια: από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και το Μάιο του περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις στη Μαγνησία έκλεισαν και εκατοντάδες εργαζόμενοι έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο. Μπορεί η μόνη αιτία για τα λουκέτα να μην είναι τα capital controls, αλλά είναι τουλάχιστον ασεβές για τους που πάλεψαν με τα «θηρία» και δεν τα κατάφεραν και για εκείνους που εξακολουθούν με τις λιγοστές τους δυνάμεις να παλεύουν ακόμα, να υποστηρίζει κάποιος ότι δεν συνετέλεσε στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και ο κεφαλαιακός που επιβλήθηκε, με όλες του τις συνέπειες.

Γι' αυτό, λοιπόν, θα συνιστούσαμε ψυχραιμία στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις που κάνουν, διότι εκτίθενται στην κοινωνία, στους επιχειρηματίες και σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες. Ο δε κ. Ρήγας, εφ' όσον αυτό είναι το αντικείμενό του, ας ασχοληθεί με τα της εκπαίδευσης, αφήνοντας τα σχόλια για το επιχειρείν σε εκείνους που πραγματικά ξέρουν να απαντήσουν».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση