Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Επιλογή Ευθύνης για το Αντλιοστάσιο στα «Αστέρια»: «Για μια ακόμη φορά τα έκαναν μούσκεμα»
Επιλογή Ευθύνης για το Αντλιοστάσιο στα «Αστέρια»: «Για μια ακόμη φορά τα έκαναν μούσκεμα»

Επιλογή Ευθύνης για το Αντλιοστάσιο στα «Αστέρια»: «Για μια ακόμη φορά τα έκαναν μούσκεμα»

Από τον Φεβρουάριο του 2015 θα έπρεπε, με βάση τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2013, να έχει ολοκληρωθεί το έργο της Σύνδεσης του Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς με τον Βιολογικό της  ΜΒ και όμως συνεχίζουν ακόμη να δίνουν παρατάσεις, με την τελευταία να προβλέπει την περαίωση του έργου μέχρι 30.9.2016, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη «–Πάμε Μπροστά», σε απάντηση χθεσινής ανακοίνωσης της Δημοτικής Αρχής.

Με την ίδια ανακοίνωση, αφού αναφέρεται στο ιστορικό του έργου, καλεί τη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της ΜΒ να σταματήσουν τα ψέματα, τα νταηλίκια, τη στοχοποίηση προσώπων και το παιγνίδι της μετάθεσης ευθυνών και να διασφαλίσουν την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη θα τους βαρύνει στο ακέραιο.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:  

«Στην περίπτωση του αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΜΒ στην περιοχή , η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της Επιχείρησης τα έκαναν για μια ακόμη φορά μούσκεμα. Και κατά τη συνήθη τακτική τους, ψάχνουν σε ποιον θα φορτώσουν τη δική τους αποκλειστική και βαρύτατη ευθύνη. Το ίδιο άλλωστε κάνουν κάθε φορά που στριμώχνονται εξαιτίας της δικής τους ανικανότητας και αδιαφορίας και των δικών τους αδιέξοδων επιλογών. Όμως, η κατασκευή εχθρών, η στοχοποίηση προσώπων, ακόμη και δικαστών πλέον, οι απειλές, οι κουτσαβακισμοί και το παιγνίδι της μετάθεσης ευθυνών, κάποτε τελειώνουν. Και ο πλέον το έχει καταλάβει.

Και επειδή λένε ψέματα με την ευκολία που αναπνέουν, για την αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Το έργο «Σύνδεση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δήμου Βόλου με ΕΕΛ (Βιολογικό) ΔΕΥΑΜΒ» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), στο πλαίσιο της πράξης «Αποχέτευση Ακαθάρτων Παραλιακού Μετώπου Βόλου». Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ, με ανάθεση από τον τέως Δήμο Αγριάς, ολοκληρώθηκε δε και εγκρίθηκε πριν αναλάβει η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Στη μελέτη καθορίστηκαν και οι θέσεις των αντλιοστασίων.

Η προηγούμενη Διοίκηση, μόλις ανέλαβε, τον Ιούνιο του 2011, κινήθηκε με αποφασιστικότητα και εξασφάλισε την ένταξη του συγκεκριμένου  έργου στο ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως και του έργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δήμου Βόλου»  και πολλών άλλων έργων, με σχετική απόφαση που εκδόθηκε στις 31.10.2011. Παράλληλα, με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ χρηματοδότησε το συνοδό έργο «Κατασκευή Διακλαδώσεων Αποχέτευσης Ακαθάρτων στη Δ.Ε. Αγριάς». Συνολικά δηλαδή στην Αγριά, η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ δρομολόγησε και παρέδωσε στη σημερινή Διοίκηση σε πλήρη ανάπτυξη και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τρία έργα ιστορικής κας που εξελίσσονταν ταυτόχρονα, συνολικής δαπάνης 12.097.004 , τα οποία δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών αποβλήτων και συμβάλλουν στην παραπέρα θωράκιση του Παγασητικού. Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος της συνολικής παρέμβασης που δρομολόγησε, μέσα από τη σχεδιασμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση  του ΕΠΠΕΡΑΑ  και του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το επίμαχο έργο, στο πλαίσιο του οποίου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, προβλέπεται και η κατασκευή αντλιοστασίου  στα , υλοποιείται με βάση σύμβαση που υπογράφηκε στις  20.9.2013, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό, ύψους 3.736.856,10 πλέον ΦΠΑ. Με βάση τη σύμβαση, το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι 28.2.2015.

Δυστυχώς και ενώ παρέλαβαν το έργο σε πλήρη εξέλιξη, έχει περάσει  ενάμιση ολόκληρος από τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσής του και συνεχίζουν ακόμη να δίνουν παρατάσεις, με την τελευταία να προβλέπει την περαίωση του έργου μέχρι 30.9.2016. Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, αντί να απολογούνται για την πέραν κάθε εύλογου ορίου καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, επισείουν τον κίνδυνο της απένταξης και χρεώνουν το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο στην Πρωτοδίκη που εξέδωσε την απόφαση, στον δικηγόρο των κατοίκων και, κατά τα ειωθότα, σε κάποιους «επαγγελματίες της πολιτικής» που μηχανεύονται το κακό της πόλης και του «Μεγάλου Τιμονιέρη» της!

Το «παραμύθι με τον δράκο», όμως, αρκετά κράτησε και οι έχοντες την ευθύνη του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι  με ένα έργο τέτοιας σημασίας κανένας δεν δικαιούται να παίζει μικροπολιτικά παιγνίδια ή να υπηρετεί προσωπικές, ιδιοτελείς στοχεύσεις.

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ οφείλει να απαντήσει άμεσα, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, χωρίς ανόητα πείσματα και αχρείαστα νταηλίκια, κατά πόσον είναι εφικτή η εναλλακτική λύση που προτείνουν το ΤΕΕ και οι κάτοικοι της περιοχής για το αντλιοστάσιο στα «Αστέρια». Η οποία λύση, όπως κατ' επανάληψη έχει τονιστεί, αφενός δεν είχε αναζητηθεί, γιατί δεν είχε προκύψει παλιότερα θέμα χωροθέτησης του αντλιοστασίου, παρά το ότι η μελέτη παρουσιάστηκε δύο φορές δημόσια, τον Μάρτιο 2010 και τον Οκτώβριο 2013, αφετέρου δεν υπήρχε, κατά τη σύνταξη της μελέτης και τη χωροθέτηση του έργου, αφού δεν ήταν διαθέσιμη τότε η προτεινόμενη δημόσια έκταση. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ να διασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη θα την βαρύνει στο ακέραιο».

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση