Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Επιλογή Ευθύνης: Σημαντικό έργο η καθ’ ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ
Επιλογή Ευθύνης: Σημαντικό έργο η καθ’ ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ

Επιλογή Ευθύνης: Σημαντικό έργο η καθ’ ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ

Ως έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για το Βόλο και ευρύτερα το Νομό Μαγνησίας, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου για τα επόμενα πέντε χρόνια, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “-Πάμε Μπροστά” το έργο της καθ' ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ, που δρομολογήθηκε επί δημοτικής αρχής Σκοτινιώτη και μπαίνει πλέον στην τελική φάση υλοποίησης.

Το επόμενο βήμα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που πρέπει να ακολουθήσει ο , επισημαίνεται στην ανακοίνωση της παράταξης, σύμφωνα και με τη συγκεκριμένη πρόταση που έχει καταθέσει η “”.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ένα ακόμη σημαντικό έργο που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο “Επέκταση του ΧΥTA Π.Σ. Βόλου”, προϋπολογισμού 700.000 €, που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ / ΕΠΠΕΡΑΑ.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από την , ο Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου και στις επόμενες μέρες αναμένεται η υπογραφή της. Η έγκριση δημοπράτησης είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2014 και ήταν καρπός της συνς του τέως δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού.

Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για το Βόλο και ευρύτερα το Νομό Μαγνησίας, το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημειώνουμε ότι ο ΧΥΤΑ Βόλου αποτελεί τον αποδέκτη των αστικών στερεών αποβλήτων του 88% του πληθυσμού του Νομού Μαγνησίας.

Το έργο αφορά στην καθ' ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ, με βάση μελέτη που είχε εκπονηθεί από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Μαγνησίας, ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή και σε συν με το Δήμο Βόλου, κατατέθηκε σχετική πρόταση στην και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου. Είναι μια ακόμη απόδειξη του καλού σχεδιασμού και της αποτελεσματικότητας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία κατάφερνε, σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων για τη βελτίωση των υποδομών.

Με την τεχνική λύση που επιλέχθηκε, επιτυγχάνεται ωφέλιμος όγκος 767.000 m3, εξασφαλίζοντας αύξηση της διάρκειας ζωής του έργου κατά πέντε περίπου χρόνια, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Το επόμενο βήμα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων που πρέπει να ακολουθήσει ο , είναι να περάσουμε από την εποχή του ΧΥΤΑ στη νέα εποχή του ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Η παράταξή μας έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με δημόσια χρηματοδότηση (νέο ΕΣΠΑ 2014-2020) και με βασική επιλογή τη διαλογή στην πηγή, την , την κομποστοποίηση και την ανάκτηση των υλικών. Η πρόταση αυτή συνδυάζεται και με τη ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης του Βιολογικού, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης, που έχει καταθέσει ήδη από το 2013 η ΔΕΥΑΜΒ για χρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση