Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / «Επιλογή Ευθύνης»: Να ειπωθούν πια τα πράγματα με το όνομά τους, στη σχέση δημοτικού χρήματος και ΜΜΕ
«Επιλογή Ευθύνης»: Να ειπωθούν πια τα πράγματα με το όνομά τους, στη σχέση δημοτικού χρήματος και ΜΜΕ

«Επιλογή Ευθύνης»: Να ειπωθούν πια τα πράγματα με το όνομά τους, στη σχέση δημοτικού χρήματος και ΜΜΕ

«Είναι καιρός πια να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους, στη σχέση δημοτικού χρήματος και μέσων ενημέρωσης», επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου οι σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Α. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, ζητώντας την αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για κάθε είδους δημοσιεύσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, από τον Δήμο Βόλου και τα νομικά του πρόσωπα, σε βάθος δωδεκαετίας, περίοδο που καλύπτει τρεις προηγούμενες δημοτικές θητείες και την τρέχουσα.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση της παράταξης έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,

Από την έναρξη της θητείας της, η Δημοτική Αρχή, στον επικοινωνιακό «οίστρο» της και στην προσπάθειά της να συμψηφίσει τις δικές της σπατάλες και, σε κάποιες περιπτώσεις, τις ανομίες της, προκειμένου να στηθεί ένας πολυτελής και πολυπλόκαμος προπαγανδιστικός μηχανισμός του σχεδόν ανύπαρκτου έργου της, γυρίζει διαρκώς στο παρελθόν και καταφεύγει στο μόνο που γνωρίζει καλά, δηλαδή το ψέμα και τη συκοφαντία. Ενοχοποιεί συλλήβδην τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για διαπλοκή, εκτοξεύοντας συνεχώς αναπόδεικτες κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση τοπικών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων από τα δημοτικά ταμεία, διαπομπεύει μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, απειλεί συνεχώς με «αποκαλύψεις» και μηνύσεις. Δημιουργεί σκόπιμα μια νοσηρή κατάσταση, που δηλητηριάζει τη δημόσια της πόλης μας και την τοπική κοινωνία, παραπληροφορώντας και απομακρύνοντας το ενδιαφέρον από τα μείζονα ζητήματα του Δήμου και τις μεγάλες του παρόντος και του μέλλοντος. Και βεβαίως ο μεγάλος «καημός» της είναι η προηγούμενη δημοτική αρχή, διότι γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι ήταν αυτή που καθιέρωσε ισότιμες, υγιείς και διαφανείς σχέσεις με όλα τα τοπικά ΜΜΕ και αυτή που υπερασπίστηκε σθεναρά την πολιτική αυτονομία του Δήμου από τα ΜΜΕ, αλλά και την αυτονομία των ΜΜΕ από τον Δήμο, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος.
Θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι καιρός, αντίθετα, να «ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους», στη σχέση δημοτικού χρήματος και μέσων ενημέρωσης, και να σταματήσει η συλλήβδην κατασυκοφάντηση αιρετών και η επιλεκτική σπίλωση μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων.

Είναι ανάγκη να βγουν όλα τα στοιχεία στο φως, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, ώστε να μπορέσουν και οι συμπολίτες μας τα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα ακόλουθα στοιχεία, με βάση τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας, όπως έχουν αποτυπωθεί στα βιβλία του Δήμου (Τμήμα Ισολογισμού – Διπλογραφικού και Οικονομικής Πληροφόρησης του Δήμου) και των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπηρεσιών κάθε δημοτικού νομικού προσώπου, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου:

  1. Ποια είναι η συνολική δαπάνη για κάθε είδους δημοσιεύσεις (αποφάσεις, προκηρύξεις, διακηρύξεις, προβολή, ενημερωτικές ανακοινώσεις, διαφημιστικές καμπάνιες, ευχετήρια μηνύματα κλπ) σε κάθε νομαρχιακή και τοπική εφημερίδα, κατ’ έτος:

– από το έτος 2003 έως και το 2010, όσον αφορά τους εννέα (9) πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν στον «Καλλικρατικό» Δήμο Βόλου,
– από το έτος 2011 έως και το 2015, όσον αφορά τον «Καλλικρατικό» Δήμο Βόλου,
– από το έτος 2003 έως και το 2015, όσον αφορά τη ΔΕΥΑΜΒ και
– από τη σύστασή τους έως και το 2015, όσον αφορά τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, την ΑΝΕΒΟ και τις Σχολικές Επιτροπές Α΄βάθμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης.

 Από την ισχύ του Ν.3548/2007 μέχρι και το έτος 2015, να αναφέρεται ξεχωριστά η συνολική δαπάνη, κατ’ έτος, σε κάθε νομαρχιακή και τοπική, ημερήσια και εβδομαδιαία εφημερίδα, για δημοσιεύσεις που, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο και τις εκάστοτε ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, επιτρέπεται να δοθούν μόνο στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες, νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες που έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου (δηλαδή υποχρεωτικές διακηρύξεις δημοπρασιών και προκηρύξεις διαγωνισμών των εν λόγω φορέων, εξαιρουμένων των διαγωνισμών προσλήψεων προσωπικού, και ισολογισμούς των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών), και ξεχωριστά όλες οι άλλες δημοσιεύσεις.
 Για όλους τους παραπάνω φορείς (Δήμο Βόλου, ΔΕΥΑΜΒ, ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ΑΝΕΒΟ και Σχολικές Επιτροπές Α΄βάθμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης), τα στοιχεία για το έτος 2014 να αφορούν χωριστά την περίοδο από 1.1.2014 έως 31.8.2014 και χωριστά την περίοδο από 1.9.2014 (οπότε ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή) έως 31.12.2014.
 Επιπλέον για τη ΔΕΥΑΜΒ, ειδικά για το 2011, τα στοιχεία να αφορούν χωριστά την περίοδο από 1.1.2011 έως 15.6.2011 και χωριστά την περίοδο από 16.6.2011 (οπότε άρχισε να λειτουργεί η νέα «Καλλικρατική» ΔΕΥΑΜΒ, με τη νέα, τότε, Διοίκηση) έως 31.12.2011.
 Τα παραπάνω στοιχεία να είναι χωριστά για τις ημερήσιες και χωριστά για τις εβδομαδιαίες εφημερίδες και να αφορούν κάθε φορά δημοσιεύσεις που έγιναν το αντίστοιχο έτος και όχι εξόφληση παλαιών οφειλών, οι οποίες θα πρέπει να υπολογιστούν στο έτος όπου έγινε η σχετική δημοσίευση.

  1. Ποια είναι η συνολική δαπάνη προς άλλα, πλην των εφημερίδων, τοπικά και περιφερειακά-Θεσσαλικά ΜΜΕ (ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, περιοδικά, άλλες -παντός είδους- εκδόσεις, ιστοσελίδες κλπ), αλλά και προς μεμονωμένους δημοσιογράφους, παραγωγούς και παρουσιαστές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, διαχειριστές ιστοσελίδων και γενικότερα προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις επικοινωνίας (που δραστηριοποιούνται στη και τη Θεσσαλία), για ενημερωτικές ανακοινώσεις, παρουσίαση και προβολή δραστηριοτήτων του Δήμου και των νομικών του προσώπων, διαφημιστικές καμπάνιες, ευχετήρια μηνύματα, επικοινωνιακό σχεδιασμό κλπ, κατ’ έτος:

– από το έτος 2003 έως και το 2010, όσον αφορά τους εννέα (9) πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν στον νέο Δήμο Βόλου,
– από το έτος 2011 έως και το 2015, όσον αφορά τον «Καλλικρατικό» Δήμο Βόλου,
– από το έτος 2003 έως και το 2015, όσον αφορά τη ΔΕΥΑΜΒ, και
– από τη σύστασή τους μέχρι και το έτος 2015, όσον αφορά τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, την ΑΝΕΒΟ και τις Σχολικές Επιτροπές Α΄βάθμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης.

 Και στην περίπτωση αυτή, για όλους τους παραπάνω φορείς (Δήμο Βόλου, ΔΕΥΑΜΒ, ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ΑΝΕΒΟ και Σχολικές Επιτροπές), τα στοιχεία για το έτος 2014 να αφορούν χωριστά την περίοδο από 1.1.2014 έως 31.8.2014 και χωριστά την περίοδο από 1.9.2014 έως 31.12.2014.
 Επιπλέον για τη ΔΕΥΑΜΒ, ειδικά για το 2011, τα στοιχεία να αφορούν χωριστά την περίοδο από 1.1.2011 έως 15.6.2011 και χωριστά την περίοδο από 16.6.2011 έως 31.12.2011.
 Επίσης, να αφορούν κάθε φορά δημοσιεύσεις, αναρτήσεις, εκπομπές κλπ που έγιναν το αντίστοιχο έτος και όχι εξόφληση παλαιών οφειλών, οι οποίες θα πρέπει να υπολογιστούν στο έτος όπου έγινε η σχετική δημοσίευση, ανάρτηση, εκπομπή κλπ.

  1. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των εννέα (9) πρώην ΟΤΑ, τα οποία συγχωνεύτηκαν στα νέα νομικά πρόσωπα του «Καλλικρατικού» Δήμου ή λύθηκαν και τέθηκαν σε εκκαθάριση, λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας άμεσης αναζήτησης των σχετικών στοιχείων, να δοθούν -στο συντομότερο δυνατό διάστημα – για καθένα ξεχωριστά, τα στοιχεία σχετικά με τη συνολική δαπάνη για κάθε είδους δημοσιεύσεις, κατ’ έτος, από το 2003 έως και τη συγχώνευση ή λύση τους.»
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κάτοικοι και επαγγελματίες του Χόρτου προμηθεύονται απινιδωτή #εξωτερικόςαπινιδωτής - https://t.co/NtOuS8Dqsw -

  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη των πυρκαγιών: Περιπολίες και με drones #ΑρχαίαΟλυμπία - https://t.co/yUzAoLbO8X -

  • Σύστημα sea track στις παράλιες του νησιού ζητά ο δήμαρχος Σκοπέλου #SeaTrack - https://t.co/19KvHRyF4e -

"Αλιεύοντας" την είδηση