Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » “Επιλογή Ευθύνης”: Μεγάλο πλήγμα για την αγορά το παζάρι
“Επιλογή Ευθύνης”: Μεγάλο πλήγμα για την αγορά το παζάρι

“Επιλογή Ευθύνης”: Μεγάλο πλήγμα για την αγορά το παζάρι

Τη διαφωνία της με την αναβίωση του παζαριού και με το περιεχόμενο της κανονιστικής εξέφρασε στη χθεσινή του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η δημοτική παράταξη “Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά”.

“Η αναβίωση του παζαριού θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, και μάλιστα σε μια εποχή που η αγορά στενάζει”, επισημαίνει η δημοτική παράταξη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι “όπως αποδείχθηκε, παζάρι και νομιμότητα είναι έννοιες ασύμβατες”.

Σε γραπτό κείμενο που κατέθεσε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της παράταξης, Νατάσα Οικονόμου, γίνεται αναλυτική αναφορά στους λόγους για τους οποίους η παράταξη καταψήφισε την κανονιστική, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλά σημεία της έρχονται σε αντίθεση με τη .

Συγκεκριμένα στο γραπτό κείμενο αναφέρονται τα εξής: “Εκφράζουμε, καταρχάς, τη διαφωνία μας για τον τρόπο εισς προς συζήτηση στο Δ.Σ. του σχεδίου κανονιστικής απόφασης για τη διοργάνωση της εμποροπανήγυρης στο Δήμο Βόλου.
Δε δικαιολογείται η επιλογή της δημοτικής αρχής, να εισαγάγει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα -μετά τη σύγκληση την ίδια ημέρα (15-4-2015) δύο έκτακτων συνεδριάσεων των Επιτροπών (της ΕΠΖ, με πρόσκληση που στάλθηκε την Τρίτη 14-5-2015 και της Ο.Ε., με πρόσκληση που στάλθηκε μόλις το πρωί της Τετάρτης 15-4-2014)- ως εκτός ημερήσιας διάταξης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι βρισκόμαστε δυόμιση μήνες, πριν το προτεινόμενο, στο , χρονικό διάστημα υλοποίησης της διοργάνωσης, που όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 3 του εν λόγω σχεδίου, είναι από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου. Ο τρόπος αυτός εισς του θέματος προς συζήτηση μπορεί να εκληφθεί μόνο ως προσπάθεια αποφυγής εκ μέρους της δημοτικής αρχής διεξοδικής συζήτησης και ενδελεχούς ελέγχου συγκεκριμένων επιλογών της, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο κανονιστικής. Συνήθης, πλέον, της, όπως συνέβη και με την κανονιστική απόφαση για την άρδευση.

Επί της εισηγήσεως: Η προηγούμενη δημοτική αρχή, με την κανονιστική απόφαση για τις εμποροπανηγύρεις που διαμόρφωσε, επιδίωξε να συνδυάσει την αναβίωση ενός παραδοσιακού θεσμού, αγαπητού σε μεγάλο μέρος των πολιτών -όπως τουλάχιστον δείχνει η προσέλευση του κόσμου σε ανάλογες διοργανώσεις- με τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Και αυτό, την τελευταία χρονιά λειτουργίας του παζαριού, το 2012, τηρήθηκε με μεγάλο κόστος, όχι βέβαια οικονομικό. Γιατί δώσαμε μεγάλη μάχη (με συνεχείς ελέγχους εκ μέρους της δημοτικής αστυνομίας, ακόμα και με αναφορά στην Εισαγγελία, με κλήση του ΣΔΟΕ κ.λπ.), προκειμένου να προασπίσουμε τη νομιμότητα ενάντια στην παρανομία, που φάνηκε ότι αποτελούσε καθεστώς στις εμποροπανηγύρεις. Η πράξη, με λίγα λόγια, έδειξε ότι παζάρι και νομιμότητα είναι έννοιες ασύμβατες, ενώ δημιουργούνται αθέμιτοι όροι ανταγωνισμού με τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, και μάλιστα σε μια εποχή που η αγορά στενάζει. Γι' αυτό και η προηγούμενη δημοτική αρχή αποφάσισε την κατάργηση της εμποροπανήγυρης.

Η παρούσα δημοτική αρχή επανέρχεται και, σε πείσμα των περισσότερων, προωθεί το σχεδιασμό της για την αναβίωση του θεσμού. Το σχέδιο ωστόσο κανονιστικής απόφασης για τη διοργάνωση εμποροπανήγυρης που εισήγε προς συζήτηση, αποτελεί την πιο τρανή επιβεβαίωση της παραπάνω διαπίστωσης, προωθώντας το “διαζύγιο” της συγκεκριμένης διοργάνωσης με τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Οι δύο, κατά την άποψή μας, βασικές αλλαγές -σε σχέση με την ισχύουσα για τις εμποροπανηγύρεις κανονιστική- που προωθούνται με το νέο σχέδιο, εξυπηρετούν ακριβώς αυτό τον σκοπό. Συγκεκριμένα:

  1. Παρέχεται η δυνατότητα, ώστε ιδιώτες εργολάβοι να αναλάβουν στην ουσία τη διοργάνωση και τη διαχείριση της εμποροπανήγυρης. Δηλαδή, με κανονιστική διάταξη, προωθείται η εκχώρηση δημόσιων αρμοδιοτήτων σε ιδιώτη. Και ο Δήμος έξω και μακριά, θα παρακολουθεί αμέτοχος, αρκεί να εισπράξει κάποια χρήματα….. Και βεβαίως, θα είναι υποχρεωμένοι όλοι οι έμποροι να συνεργαστούν με τον συγκεκριμένο εργολάβο – κατασκευαστή…
  2. Καταργείται για όλους τους συμμετέχοντες η υποχρέωση της προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, σε μία περίοδο που η βαθιά οικονομική κρίση τσακίζει τους επαγγελματίες, οι οποίοι προσπαθούν, “με νύχια και με δόντια”, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους. Επίσης, καταργείται η βεβαίωση εγγραφής στο αρμόδιο Επιμελητήριο για τους εμπόρους και δε ζητείται επικυρωμένο αντίγραφο άδειας εμπορικής δραστηριότητας… Θα καλύπτονται όλοι από τον ιδιώτη εργολάβο που είναι ο μόνος για τον οποίο προβλέπονται οι δύο ενημερότητες….

Στη συνέχεια, μία σειρά από επιμέρους όρους, παραλείψεις, αοριστίες – ασάφειες, αντιφάσεις, καθιστούν την προτεινόμενη κανονιστική “διάτρητο” και αναξιόπιστο κείμενο και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άκυρη. Π.χ.:

  • Δεν έγινε η απαιτούμενη για μία κανονιστική απόφαση διαβούλευση. Σχετικά με το θέμα της διαβούλευσης, ενημερωθήκαμε από τον κ. Ζέρβα, ότι το σχέδιο ήταν αναρτημένο για μία βδομάδα στην ιστοσελίδα του Δήμου, ότι υπάρχει σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου Ν. Ιωνίας και κατάθεση απόψεων -δε διευκρινίστηκε αν πρόκειται για προφορική ή έγγραφη- από τον Εμπορικό Σύλλογο. Ο οποίος, σημειωτέον, έχει εκφραστεί δημοσίως με έντονα αρνητικό τρόπο ως προς το θέμα της αναβίωσης της εμποροπανήγυρης, επικαλούμενος το οικονομικό πλήγμα που θα δεχτούν τα μέλη του, στην τρέχουσα συγκυρία. Επομένως, δεν προέκυψε να υπάρχει γνωμοδότηση για το σχέδιο της κανονιστικής από πλευράς της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
  • Δεν αιτιολογείται η αλλαγή του χρόνου της διοργάνωσης -η οποία παραδοσιακά ξεκινούσε στις 6 Αυγούστου, με αφορμή τη γιορτή του Σωτήρος- και δεν γίνεται κατανοητό τι και ποιον εξυπηρετεί. Στο άρθρο 2, “Νομικό πλαίσιο”, σημείο 2, γίνεται επίκληση της ς που αφορά στη λειτουργία παραδοσιακών εμποροπανηγύρεων. Σύμφωνα με αυτή,”… συνιστώνται με την ευκαιρία θρησκευτικών ή επετειακών εορτών …”. Η εξήγηση που δόθηκε από τον κ. Ζέρβα ήταν, για να προλάβουν διοργανώσεις άλλων πόλεων…

  • Δεν αιτιολογείται η αλλαγή του χώρου διοργάνωσης της εμποροπανήγυρης -η οποία γινόταν στη θέση “Κάκαβος” της δημοτικής ενότητας Αισωνίας, σε χώρο παραχωρημένο για αυτό το σκοπό. Με το εν λόγω σχέδιο, η δημοτική αρχή επαναφέρει τη διοργάνωση μέσα στην πόλη, αυξάνοντας τη μεγάλη ζημιά που θα υποστεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας. Θεωρούμε επιπροσθέτως ότι, με τη μεταφορά της διοργάνωσης στο χώρο του Πανθεσσαλικού, η Ν. Ιωνία θα επιβαρυνθεί σοβαρά. Η έκταση θα υποστεί σοβαρές ζημιές, αφού πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο – πάρκο που με δυσκολία συντηρείται. Θυμίζουμε τη ζημιά που έχει υποστεί η Πανεπιστημίου. Παρά τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για αποκατάσταση του χώρου, στην περίπτωση που υπήρχαν ζημιές, μετά την απομάκρυνση των παιχνιδιών που είχαν εγκατασταθεί για την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν έχει γίνει τίποτε.

  • Θα πρέπει εξάλλου να διερευνηθεί η νομιμότητα της προσθήκης χρήσης γης που δεν είναι επιτρεπτή – η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη για αθλητική χρήση.

  • Πρόκειται για σχέδιο κανονιστικής απόφασης με σαφώς οικονομικό περιεχόμενο κατά το μεγαλύτερο μέρος – εξάλλου, επιβεβαιώνεται και από το σημείο 7, άρθρο 2, “Νομικό πλαίσιο”. Παρόλ' αυτά, το σχέδιο εισηγούνται οι προϊστάμενοι τριών διευθύνσεων και δεν υπάρχει πουθενά υπογραφή στελέχους της βασικής υπηρεσίας που είναι η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών… Πώς τελικά διαμορφώθηκαν οι οικονομικοί όροι του σχεδίου; Πώς και από ποιον διαμορφώθηκαν οι προτεινόμενες και τα τέλη, χωρίς τη συμμετοχή της Οικονομικής Υπηρεσίας; Αν βέβαια η δημοτική αρχή είχε συμβουλευτεί την Οικονομική Υπηρεσία, θα είχε αποφύγει όρους που δεν ευσταθούν, βάσει της νομοθεσίας, όπως π.χ. οι όροι για κράτηση συγκεκριμένων θέσεων για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (ρομά) και η πρόβλεψη για έκπτωση 30% σε ντόπιους επιχειρηματίες. Χωρίς να διαφωνούμε με τις συγκεκριμένες θέσεις, ωστόσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτοί οι όροι δεν είναι νόμιμοι, γιατί αντιστρατεύονται την ισότιμη μεταχείριση και τον υγιή συναγωνισμό, και θα καταπέσουν. Σημειώνεται ότι και στη μέχρι σήμερα ισχύουσα κανονιστική είχε προταθεί η κράτηση συγκεκριμένων θέσεων και έκπτωση 25% για ντόπιους εμπόρους, αλλά υπήρξε ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το παραπάνω αιτιολογικό.

  • Καταργείται η κλήρωση των θέσεων που θα καταλάβουν οι έμποροι, όπως είχαμε συμπεριλάβει στη μέχρι σήμερα ισχύουσα κανονιστική, πράγμα που αφήνει παράθυρα για συναλλαγές και προνομιακή μεταχείριση όποιων το επιδιώξουν. Ποιος και πώς θα αποφασίζει την απόδοση θέσεων; Και τι θα γίνεται στην περίπτωση που διεκδικούν περισσότεροι του ενός συγκεκριμένες θέσεις;

  • Καταργείται η πρόβλεψη της ισχύουσας κανονιστικής για την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών στο χώρο του λούνα παρκ – προβλέπονται βελάκια, η πώληση παιχνιδιών – ψιλικών – γενικά ειδών εμπορικής χρήσης και κατανάλωσης. Να ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τον τζόγο σε όλες του τις μορφές….

  • Υπάρχει και πρόβλεψη – μέριμνα για τον ιδιώτη καταβολής στο Δήμο μειωμένου αντιτίμου για περίπτερα που τυχόν δε θα καλυφθούν. Το επιχειρηματικό ρίσκο όμως είναι αυτό που χαρακτηρίζει όποιον αναλαμβάνει εργασίες ως ελεύθερος επαγγελματίας, γι' αυτό και το κέρδος του είναι μεγαλύτερο, όταν οι δουλειές του πηγαίνουν καλά …

  • Όσον αφορά στην καθαριότητα, παρατηρείται μία σύγχυση, καθώς αναμιγνύονται όλοι, εργολάβος – έμποροι – δήμος: ο πρώτος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα εντός και εκτός του χώρου της εμποροπανήγυρης, οι έμποροι θα μαζεύουν τα σκουπίδια τους, η Υπηρεσία Καθαριότητας θα είναι υπεύθυνη για τους κοινόχρηστους χώρους – ποιοι είναι αυτοί σε σχέση με τον εντός και εκτός χώρο της εμποροπανήγυρης;

  • Στο σχέδιο εντοπίζονται αοριστολογίες ως προς τις υποχρεώσεις του εργολάβου, π.χ. να έχει “πολλά άτομα” για την εύρυθμη λειτουργία. Πώς και από ποιον κρίνεται το “πολλά άτομα”;

  • Επίσης, χαλάρωση προδιαγραφών – προϋποθέσεων για την ανάληψη συγκεκριμένων έργων, σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα κανονιστική, π.χ. προϋποθέσεις – προσόντα ανάληψης του υ της ηλεκτροδότησης κλπ.

    Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για άλλους λόγους ακόμη, που όμως δεν είχαμε το χρόνο να διερευνήσουμε και να παρουσιάσουμε διεξοδικά, λόγω της αιφνίδιας εισαγωγής προς συζήτηση του θέματος και λήψης της σχετικής απόφασης, ψηφίσαμε αρνητικά ως παράταξη “Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά” σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο κανονιστικής για τις εμποροπανηγύρεις – θέματα εκτός ημερησίας διάταξης αριθ. 5 και 6.

  • Εννοείται ότι, εφόσον δεν εγκρίνουμε το σχέδιο κανονιστικής, δεν μπορούμε ως παράταξη να συμμετέχουμε στην επιτροπή που θα συγκροτηθεί, και με μέλη του Δ.Σ. – θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης αριθ. 7″.

    PagasitikosNews logo

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Dark Mode

      "Αλιεύοντας" την είδηση