Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » «Επιλογή Ευθύνης»: Υπερχείλιση ευθυνών
«Επιλογή Ευθύνης»: Υπερχείλιση ευθυνών

«Επιλογή Ευθύνης»: Υπερχείλιση ευθυνών

 της 

Νατάσσας Οικονόμου

«Σιγή ιχθύος», επί τόσες ημέρες, από τη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για το πρόβλημα που υπήρξε με τη λειτουργία του Βιολογικού και τη διοχέτευση λυμάτων στον Παγασητικό, παρότι το γραφείο τύπου του κ. Μπέου φροντίζει να εκδίδει ανακοινώσεις και για «του ψύλλου πήδημα». Ο κ. Μπέος δεν αισθάνθηκε μέχρι τώρα την ανάγκη να δώσει κάποια υπεύθυνη εξήγηση για το τι και το γιατί συνέβη, πολύ περισσότερο, να αναλάβει τις ευθύνες του για τον επιπόλαιο και επικίνδυνο χειρισμό του προβλήματος από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Η παράταξή μας, με την ευθύνη που πάντα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της, δεν έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για το σοβαρό θέμα που δημιουργήθηκε, πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας. Τα πρώτα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα ς, ευτυχώς βρίσκονται εντός των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι σε εξέλιξη και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.

Το θέμα, όμως, σε σχέση με τη λειτουργία του Βιολογικού δεν είναι μόνο ή κυρίως το αν από τη συγκεκριμένη προκλήθηκε ή δεν προκλήθηκε επιβάρυνση των νερών των αστικών ακτών κολύμβησης, σε σημείο που να τα καθιστά ακατάλληλα προς χρήση από τους λουόμενους. Τα μείζονα θέματα θεωρούμε πως είναι δύο:

Πρώτον, το αν πράγματι ευσταθούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, και ιδιαίτερα, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός τους, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς να γίνεται η απαραίτητη , με συνέπεια να είναι ορατός και διαρκής ο κίνδυνος για βλάβες όχι από τυχαία περιστατικά, αλλά από έλλειψη ς, με οδυνηρές ενδεχομένως συνέπειες για τον Παγασητικό και τη δημόσια υγεία. Η έλλειψη μέριμνας για προμήθεια πετρελαίου για τη γεννήτρια αποκαλύπτει το μέγεθος της ς και της ανευθυνότητας των διοικούντων την Επιχείρηση.

Οφείλουμε στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο κ. Μπέος, με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο και ένα κατάπτυστο ρεπορτάζ στο προεκλογικό, εβδομαδιαίο προπαγανδιστικό του έντυπο («Πολίτης της ς», 5.5.2014) και, στη συνέχεια, με εξώδικο που απηύθυνε προς τον τέως δήμαρχο και πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, Π. Σκοτινιώτη, στις 9.5.2014, είχε «καταγγείλει» σαν ξεπούλημα της ΔΕΥΑΜΒ την απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης (26.3.2014) να προκηρύξει, λόγω της έλλειψης προσωπικού, δημόσιο διαγωνισμό για τη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Βιολογικού και αξίωσε, όπως και τελικά έγινε, να σταματήσει η σχετική διαδικασία, ώστε να μη δεσμευτεί η επόμενη δημοτική αρχή.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: από τον Σεπτέμβριο του 2015 που ο κ.Μπέος ανέλαβε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, τι έκανε ώστε να καλυφθεί η επείγουσα ανάγκη για συστηματική και ολοκληρωμένη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού;

Δεύτερον, η επί τόσες ημέρες απόκρυψη της ς, ακόμη και από τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, και η παραπλάνηση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ότι πρόκειται για επεξεργασμένα .

Σύμφωνα, όμως, με την επίσημη ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, τα αποτελέσματα των μετρήσεων «κατέδειξαν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους προσομοιάζουν με αυτά των ανεπεξέργαστων λυμάτων και δεν πρόκειται για επεξεργασμένα , όπως κατηγορηματικά δηλώνονταν στο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ».. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για συνειδητή επιλογή της Διοίκησης της Επιχείρησης να λειτουργεί σε καθεστώς κρυψίνοιας και αδιαφάνειας.

Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια τακτική ακολουθεί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και για τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούν στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως πρόσφατα συνέβη με τις μετρήσεις στην Πορταριά και τη . Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου και έδειξαν ότι το νερό ήταν επιβαρυμένο με μικροβιακό φορτίο, δημοσιοποιήθηκαν μετά από 18 ολόκληρες ημέρες, ενώ τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Μαΐου, δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Υπενθυμίζουμε, ακόμη, την απόφαση της Διοίκησης να μην δημοσιοποιούνται οι εισηγήσεις προς το Δ.Σ. Και όλα αυτά, όταν από την προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ υπήρχε άμεση ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο, τόσο για τυχόν βλάβες, όσο και για τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο νερό, ενώ οι εισηγήσεις προς το Δ.Σ. αναρτούνταν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Φυσικά, το να ζητήσουμε από το κ. Μπέο να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αποτελεί ματαιοπονία…

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση