Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » «Επιλογή Ευθύνης»: «Οι εκπρόσωποι του «αυγού του φιδιού» δεν έχουν θέση σε εκδηλώσεις ιερής μνήμης»
«Επιλογή Ευθύνης»: «Οι εκπρόσωποι του «αυγού του φιδιού»  δεν έχουν θέση σε εκδηλώσεις ιερής μνήμης»

«Επιλογή Ευθύνης»: «Οι εκπρόσωποι του «αυγού του φιδιού» δεν έχουν θέση σε εκδηλώσεις ιερής μνήμης»

«Βθύττη προσβολή στη μνήμη των εκτελεσθέντων στο «Ολοκαύτωμα» της Δράκειας από τα γερμανικά στρατεύματα και στα δημοκρατικά ήθη» χαρακτηρίζει η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» την πρόσκληση του Δήμου Βόλου προς τον βουλευτή της Χρυσής ς, Π. Ηλιόπουλο, να παραστεί στις εκδηλώσεις της αυριανής επετείου.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Βαθύτατη προσβολή στη μνήμη των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας στο “Ολοκαύτωμα” της Δράκειας –γιατί Ολοκαύτωμα αποτελεί η εκτέλεση 115 ανδρών σε ένα χωριό από τα γερμανικά στρατεύματα- αλλά και στα δημοκρατικά ήθη αποτελεί η πρόσκληση του Δήμου Βόλου προς τον τοπικό βουλευτή της Χρυσής ς, να παραστεί στις εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 72 χρόνων από τη ναζιστική φρικαλεότητα στην περιοχή μας.

Είναι ιστορικά, πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο, τις μέρες τιμής και μνήμης προς τους νεκρούς, αλλά και στοχασμού για τις ολέθριες συνέπειες της ναζιστικής θηριωδίας και για την ανάγκη να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον τέτοια βαρβαρότητα, να καλούνται να παραστούν στις εκδηλώσεις εραστές του ναζισμού.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, εκπληρώνοντας ένα ιστορικό χρέος προς τη Δράκεια και τους κατοίκους της, δημιούργησε, το 2013, τον Χώρο Μνήμης “Δράκεια 18.12.1943”, στο μικρό οίκημα επάνω ακριβώς από το ιστορικό καφενείο της κάτω πλατείας, με τη συνεργασία της Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, του τμήματος ΙΑΚΑ του ς, με επικεφαλής της ομάδας την καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, η οποία για περισσότερα από 15 χρόνια έχει ασχοληθεί συστηματικά με την καταγραφή μαρτυριών για το δραματικό γεγονός, της αρχιτέκτονος Ελένης Μπουμπάρη και της ιστορικού, ειδικευμένης σε ψηφιακές εφαρμογές, Ιουλίας Πεντάζου, αλλά και με την ενεργό συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, τόσο μέσω του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, όσο και του αναπτυξιακού πολιτιστικού συλλόγου “Η Δράκεια”.

Ο χώρος μνήμης “Δράκεια 18.12.1943” προσφέρεται να λειτουργεί ως μια συμφιλίωσης ανάμεσα στις εμπειρίες του παρελθόντος και του τος, δημιουργώντας ένα χώρο που αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις του τραυματικού γεγονότος.

Σε συνθήκες μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, με την να καλπάζει και τη μεσαία τάξη να καταρρέει, εντείνονται καθημερινά τα φαινόμενα κοινωνικής βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και αναβίωσης του φαντάσματος του ναζισμού. Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας, για διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, αλλά και για τη θέση της χώρας στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Διδασκόμενοι από το μεγάλο μάθημα του 20ου αι., θα πρέπει να στεκόμαστε όλοι σθεναρά και ξεκάθαρα απέναντι σε όσους επιδιώκουν να αναβιώσουν τη ναζιστική θηριωδία. Οι εκπρόσωποι του “αυγού του φιδιού” δεν μπορούν να έχουν παρουσία σε εκδηλώσεις ιερής μνήμης.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση