Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » «Επιλογή Ευθύνης»: Η αποκαθήλωση και εγκατάλειψη του «ΧΕΙΡΩΝΑ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ», πράξη χωρίς ηθικό, πολιτισμικό και πολιτικό έρεισμα
«Επιλογή Ευθύνης»: Η αποκαθήλωση και εγκατάλειψη του «ΧΕΙΡΩΝΑ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ», πράξη χωρίς ηθικό, πολιτισμικό και πολιτικό έρεισμα

«Επιλογή Ευθύνης»: Η αποκαθήλωση και εγκατάλειψη του «ΧΕΙΡΩΝΑ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ», πράξη χωρίς ηθικό, πολιτισμικό και πολιτικό έρεισμα

«Η αποκαθήλωση και εγκατάλειψη ενός έργου τέχνης είναι μια πράξη χωρίς ηθικό, πολιτισμικό και πολιτικό έρεισμα», κάνουν λόγο σε επερώτησή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου οι σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. , Α. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, ελέγχοντας τη Δημοτική Αρχή, για την εγκατάλειψη, σε πρώην της Δημοτικής Ενότητας ς, του γλυπτού «ΧΕΙΡΩΝ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που φιλοτέχνησε ο Γάλλος γλύπτης Yvon Le Bellec και δώρησε στον τέως Δήμο ς, το 2009.

Συγκεκριμένα, η επερώτηση της παράταξης έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, διά του συμβούλου της παράταξής μας, κ. Ν. Στόικου, είχαμε καταγγείλει ότι η Δημοτική Αρχή, αφού αποκαθήλωσε το γλυπτό “ΧΕΙΡΩΝ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”, δεν μερίμνησε για την ασφαλή φύλαξή του σε κάποια αποθήκη του Δήμου Βόλου, όπως πρόβλεπε η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά το παράτησε στο χώρο πρώην υ ιδιοκτησίας της πρώην Κοινότητας Δράκειας (ήδη Δήμου Βόλου), στον οποίο λειτουργεί επιχείρηση χωματουργικών μηχανημάτων.

Ένα χρόνο μετά είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα και να ζητήσουμε ευθύνες από τη Δημοτική Αρχή, αφού η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται.

Όπως είναι γνωστό, ο τέως Δήμος Αγριάς τοποθέτησε το 2010, στο τρίγωνο Λεωφόρου ς και Ηρώων Πολυτεχνείου, στη διασταύρωση της κεντρικής οδού προς Σουτραλί, το γλυπτό “ΧΕΙΡΩΝ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”, έργο που φιλοτέχνησε ο Γάλλος γλύπτης Yvon Le Bellec και δώρησε στον τέως Δήμο Αγριάς το 2009.

Μετά από καταγγελία δημότη, η Πολεοδομία της τέως Νομαρχίας ς έκρινε αυθαίρετη την κατασκευή, δεδομένου ότι δεν υπήρχε έγκριση από την ΕΠΑΕ και την Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων, και προχώρησε στην επιβολή των προβλεπομένων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Με τη δημιουργία του νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, το 2011, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποφάσισε τη μεταφορά του γλυπτού σε άλλη θέση, ώστε να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Βόλου. Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του γλυπτού στον οδικό κόμβο στο ύψος της ΑΓΕΤ, στην Περιφερειακή οδό, στο τέλος της κοιλαδογέφυρας. Η απόφαση έγινε δεκτή και από την ΕΠΑΕ, προσέκρουσε ωστόσο στην αρμόδια για την κατασκευή του έργου του Περιφερειακού υπηρεσία, την ΕΥΔΕ Κάρλας, η οποία, με έγγραφό της τον Οκτώβριο του 2013, έκρινε τη θέση ακατάλληλη.

Κατόπιν αυτού, κινήθηκε η διαδικασία για την άλλης θέσης, πάντοτε στην ευρύτερη περιοχή της Αγριάς. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς, με απόφασή του τον Φεβρουάριο του 2014, αποδέχθηκε την εισήγηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου και αποφάσισε να προτείνει την τοποθέτηση του γλυπτού στον κοινόχρηστο τριγωνικό χώρο, στη συμβολή των οδών Δρακείας και Εθνικής Αντίστασης.

Το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, αντί να συνεχίσει τη διαδικασία για τη μεταφορά του γλυπτού στη νέα θέση, με την 782/ 18.11.2014 απόφασή του, που μάλιστα λήφθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (!), αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την «αποξήλωση του γλυπτού «ΧΕΙΡΩΝ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» από τη θέση στην οποία βρίσκεται στο «Σουτραλί» της Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς και την μεταφορά του σε αποθήκη του Δήμου Βόλου μέχρι τη λήψη Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για επαναχωροθέτηση αυτού σε κατάλληλο κοινόχρηστο χώρο».

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θ.Σταυρίδη, που φιλοξενήθηκαν στον τοπικό τύπο στις 30.12.2014, συνεργείο του Δήμου Βόλου αποκαθήλωσε το γλυπτό και το μετέφερε με γερανό σε δημοτικό αποθηκευτικό χώρο. Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε και καταγγείλαμε αμέσως, το γλυπτό δεν μεταφέρθηκε και δεν φυλάσσεται με ασφάλεια σε κάποια αποθήκη του Δήμου Βόλου, αλλά μεταφέρθηκε στο χώρο πρώην λατομείου ιδιοκτησίας της πρώην Κοινότητας Δράκειας (ήδη Δήμου Βόλου), στον οποίο λειτουργεί επιχείρηση χωματουργικών μηχανημάτων. Το λατομείο βρίσκεται παραπλεύρως του επαρχιακού δρόμου Αγριάς-Δράκειας, μακριά από οικισμό, και δεν υπάρχει καμία φύλαξη, είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2010, άγνωστοι έκλεψαν από το συγκεκριμένο χώρο ολόκληρο φορτηγό. Να σημειωθεί ότι το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, έχει ύψος 5 μέτρα, μήκος 4.5 μέτρα, πλάτος 1 μέτρο και ζυγίζει 5 τόνους. Βρισκόμαστε στις αρχές του 2016, και 14 μήνες μετά από την απόφαση του 2014, η Δημοτική Αρχή, αντί να διασφαλίσει τη φύλαξή του σε ασφαλή δημοτικό χώρο, έχει εγκαταλείψει παρατημένο το γλυπτό στο χώρο του προαναφερθέντος πρώην λατομείου.

Η δημοτική μας παράταξη θεωρεί ότι η αποκαθήλωση (και όχι η μεταφορά σε άλλη θέση) ενός έργου τέχνης, ανεξαρτήτως της όποιας γνώμης μπορεί να έχει ο καθένας για την καλλιτεχνική του αξία, είναι μια πράξη χωρίς ηθικό, πολιτισμικό και πολιτικό έρεισμα, που δεν ταιριάζει σε μια δημοκρατική χώρα με κατοχυρωμένη την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και γενικότερα την ελευθερία της έκφρασης και που εκθέτει τον Δήμο Βόλου, σε μια εποχή μάλιστα που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της ς 2021.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, επερωτάται η Δημοτική Αρχή:

  • Για ποιο λόγο δεν φροντίσατε να διασφαλίσετε τη φύλαξη του γλυπτού «ΧΕΙΡΩΝ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» σε ασφαλή δημοτικό χώρο και το αφήσατε παρατημένο, εδώ και 14 μήνες, στο χώρο του πρώην λατομείου;

  • Για ποιο λόγο δείχνετε τέτοια ασέβεια προς τον καλλιτέχνη που δώρισε ένα δημιούργημά του στον Δήμο;

  • Για ποιο λόγο δεν προχωράτε, όσο γίνεται πιο γρήγορα, τη διαδικασία για την τοποθέτηση του γλυπτού στη θέση που έχει επιλέξει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς;

  • Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν του γλυπτού;»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση