Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Επί ίσοις όροις αντιμετώπιση των νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα
Επί ίσοις όροις αντιμετώπιση  των νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα

Επί ίσοις όροις αντιμετώπιση των νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα

Τόνισε η ντιπεριφερειάρχης  Μγνησίας -Β. Σποράδων σε στο Υπουργείο

 

Σε μετά από πρόσκληση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπή, με θέμα «Εδαφική συνοχή και Ανάπτυξη των Νησιωτικών περιοχών», συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη στο πλαίσιο της καταγραφής των προβλημάτων και αναζήτησης λύσεων σε σχέση με τα Νησιά, δεδομένης και της προεδρίας της Μάλτας στην Ε.Ε από το 2017.

Στην τοποθέτησή της η κα Κολυνδρίνη έθεσε το ζήτημα της επί ίσοις όροις αντιμετώπισης όχι μόνο των νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα αλλά και των νησιωτικών περιοχών της ς μεταξύ τους. Συγκεκριμένα ζήτησε να αναγνωρίζεται η «νησιωτικότητα» και για τα νησιά  των Σποράδων, γεγονός που συνεπάγεται την ένταξη σε προγράμματα που αφορούν στη «νησιωτικότητα» αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης και οι κάθε μορφής εξαγγελθείσες ελαφρύνσεις να αφορούν και στα Νησιά της Μαγνησίας.

Επισήμανε ότι τα νησιά της Μαγνησίας δε μπορεί να επωμίζονται μόνο με υποχρεώσεις αλλά πρέπει να συμμετέχουν και δικαιωματικά σε ευνοικές που συνυφαίνονται με τη «νησιωτικότητα».

Ανάφερε χαρακτηριστικά προβλήματα όπως τους πρόσφυγες που δέχτηκε το νησί της Αλοννήσου για αρκετό καιρό, χωρίς να διαθέτει ούτε καν τη στοιχειώδη υποδομή φιλοξενίας, τη δύσκαμπτη εξέλιξη των αποζημιώσεων, των  χρηματοδοτήσεων και της ολος μελετών για την πλημμυρόπληκτη Σκόπελο, την ανεπάρκεια της τεχνικής επάρκειας των Λιμενικών Ταμείων των νησιών, την απουσία επαρκούς συγκοινωνίας ειδικά τους χειμερινούς μήνες, τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες αδειοδότησης υδατοδρομίων , την εφαρμογή των ΚΥΑ που σχεδιάζονται επί χάρτου, όπως αυτή που αφορά στις μεταφορές , και που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν εξεταστεί κατά περίπτωση το κάθε νησi και άλλα σχετικά θέματα.

Κοινή συνισταμένη της συζήτησης αποτέλεσε το γεγονός ότι όλοι πρέπει από τη θεσμική του θέση ο καθένας να προωθήσουν  μέσω της Ε.Ε μια νησιωτική πολιτική που θα κάνει και τους νησιώτες να νοιώθουν Ευρωπαίοι .

Τέλος  συνεχάρη τον υπουργό γι ‘ αυτή του την πρωτοβουλία, καθώς η γνώση της ανθρωπογεωγραφίας αλλά και η διάχυση των σωστών πληροφοριών από τους ανθρώπους που τα γνωρίζουν εκ των έσω αποτελεί εχέγγυο για την εφαρμογή ορθών και εφαρμόσιμων εν τοις πράγμασι πολιτικών από την κεντρική εξουσία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός κος Σαντορινιός, οι δύο γ.γ. του Υπουργείου, οι περιφερειάρχες των αμιγώς νησιωτικών Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, οι αντίστοιχοι πρόεδροι των ΠΕΔ, ο πρόεδρος της   και η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Καβάλας και Νήσων.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση