Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Έπεσε η αυλαία της Ναυτικής Εβδομάδας 2019
Έπεσε η αυλαία της  Ναυτικής Εβδομάδας 2019

Έπεσε η αυλαία της Ναυτικής Εβδομάδας 2019

Τιμώμενη Μεσογειακή πόλη για τη «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ 2020» Η ΣΜΥΡΝΗ 

“Θα είναι ένα ταξίδι της καρδιάς μας,  ένας μοναδικός προορισμός, με ιστορία, πικρή μεν αλλά γεμάτη πολιτισμό, νοσταλγία και βέβαια αναφορά και προσδοκία για σύγχρονη των γειτονικών λαών μας. Η Σμύρνη θα είναι η επόμενη τιμώμενη Μεσογειακή πόλη για τη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2020. Με το τρίπτυχο, Πολιτισμός – Συνεργασία – Ενότητα, ολοκληρώνεται και φέτος μια γεμάτη γιορτή, που πλέον καθιερώθηκε, που προβάλλει την πόλη και την περιοχή”.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκε και φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019» στον ίδιο φιλόξενο χώρο, έμπροσθεν του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ξεκίνησε την Πέμπτη 6/6, με περισσότερες συνεργασίες, πλουσιότερο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, και συνέχιση της τιμητικής αναφοράς σε πόλεις και περιοχές της Μεσογείου, αλλά και σε προσωπικότητες που η δράση τους έχει αναφορά στη Θάλασσα.

Εξαιρετική αίσθηση έκανε η επιλογή της τιμώμενης Μεσογειακής πόλης, της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, λόγω της μεγάλης σχέσης της Μαγνησίας, του Βόλου και του Πηλίου, και τον λόγο αυτό προσήλθε και κήρυξε την έναρξη ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄.

Συνδιοργανώθηκε και φέτος με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β. Α.Ε.), την Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ενώ συνεργάστηκαν και συμμετείχαν περί τους πενήντα Αθλητικοί και Πολιτιστικοί φορείς και Σύλλογοι του Βόλου.

Την Παρασκευή 14/6, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με τη μεγάλη Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που είχε τίτλο: «Τραγουδώντας την Ελλάδα μας». Το γεγονός αυτό δεν ήταν ακόμη μια συναυλία ή ακόμη μια συμμετοχή. Σηματοδότησε τη μεγάλη αναφορά του  μητροπολίτη στη νεολαία και στην παιδεία, τιμώντας παράλληλα την εξαιρετική παρουσία του Μουσικού Σχολείου όχι μόνο στην πόλη , αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη.

Τέσσερις ήταν οι βασικοί άξονες των φετινών  δράσεων και εκδηλώσεων:

1.     Οι μαζικές παρουσιάσεις Παραδοσιακών χορών, Μουσικής, αλλά και εδεσμάτων, στην παραλία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εξαιρετική η συμμετοχή του κορυφαίου Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με ειδικά για την περίσταση ετοιμασμένο πρόγραμμα, του Χορευτικού Συνόλου «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», αλλά και πολλών άλλων παραδοσιακών χορευτικών συνόλων. Ήταν και φέτος η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, ο Φορέας Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», με την ορχήστρα και τον Νεκτάριο Δεμελή, αλλά την πολυμελή υπό την Κορνηλία Μαυρογιάννη, η Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου του Γιώργου Φουντούλη, η Βολιώτικη Χορωδία με τη μαέστρο Στάσα Τζάλλα, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών, η Χορωδία και Ορχήστρα του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» και το Μουσικό Σχολείο Βόλου.  Η κορύφωση έγινε με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη.          Όλα τα μουσικά σύνολα παρουσίασαν ενότητες ειδικά για την Αλεξάνδρεια.

 

2.     Οι Εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και συλλογής Αστρονομικών αντικειμένων, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, στον νέο και καθιερωμένο πλέον χώρο του επιβατικού σταθμού του λιμανιού, στο κτίριο «Τσικρίκη» και στον γυναικωνίτη του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης!

Τιμητική, ξεχωριστή και με ειδική σημειολογία η έκθεση της Ελένης Παύλου – Grossmann, των Λαρισαίων Μιλτιάδη και Γιάννη Χριστάκη, του νέου φωτογραφικού φορέα Volos Lens του Αργύρη Ζαφειρίδη, του γιατρού Θεόδωρου Περράκη και της πρωτοπαρουσίαστης συλλογής Αστρονομικών αντικειμένων, βιβλίων και γκραβούρας της οικογένειας Αθανασίου Ζαφραντζά.

3.     Οι συμμετοχές με περίπτερα των Βιβλιοπωλών, που ξαναζωντάνεψαν την «Γιορτή του Βιβλίου», των Γυναικείων Συνεταιρισμών και της Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

4.     Και τέλος, ο Ναυταθλητισμός, με την βράβευση του Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερου, τον Ι.Ο.Β.Α.Θ., τον Ο.Φ.Α. Μαγνησίας και τον Ν.Ο.Β.& Α., χάρις στον οποίο είχαμε φέτος το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανοιχτής θάλασσας όλων των κατηγοριών.

 Ξεχωριστή, τέλος, η παρουσίαση Εθνογραφιών και ψηφιακών αφηγήσεων, για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου», υπό την εποπτεία του καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη και του δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη.

Για ακόμη μια χρονιά, η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019»  έδωσε τη δυνατότητα στην Μητρόπολη, διά της «Μαγνήτων Κιβωτού», να αναδείξει τη δυναμική και τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας σε επίπεδο εξωστρέφειας και συνεργασίας. Εκατοντάδες άνθρωποι, σύλλογοι και φορείς συνεργάστηκαν και φέτος και δημιούργησαν μια εννεαήμερη γιορτή στον Βόλο με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τους Βολιώτες και τους επισκέπτες, με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια, την θάλασσα και τον πολιτισμό της. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που γεμίζει ικανοποίηση και  δίνει τεράστια ώθηση στον διοργανωτή φορέα για να συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτός ο πολύ  επιτυχημένος θεσμό για την περιοχή μας.

Αίσθηση έκανε και πάλι το αναμνηστικό της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2019», φιλοτεχνημένο ειδικά για τη διοργάνωση από τον Εικαστικό Γιάννη Παπαϊωάννου, μέλους του Δ.Σ. της Μαγνήτων Κιβωτού».

Με αναφορά στη Μεσογειακή πόλη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου θα συνεχιστούν  οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα γίνονται καθ’ όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του 2019, με ακόμη ποιο έντονη συμμετοχή της ίδιας της τιμώμενης πόλης.

Έχει προγραμματιστεί η παρουσία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με την οργάνωση “Φίλοι της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας” και τον πρόεδρό της Ανδρέα Ζαΐμη, διαλέξεις, εικαστικές  και λογοτεχνικές αναφορές, παρουσίαση των ευεργετών από τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, παρουσιάσεις βιβλίων  και θα ολοκληρωθούν με τον προγραμματισμό εκπαιδευτικής – προσκυνηματικής επίσκεψης στην Αλεξάνδρεια, όπως καθιερώθηκε πλέον, με την επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία το προηγούμενο έτος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Γυρίσματα νέας διεθνούς παραγωγής #Castaways στο #Πήλιο #BBC #Paramount #Πήλιο - https://t.co/Ajs2TM2Csw -

  • Κατασχέθηκαν πάνω από 6,5 κιλά κάνναβης στο Βόλο #ακατέργαστηκάνναβη #Βόλος - https://t.co/puHmjj9imR -

  • Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε #ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ #ΜουσείοΤύπου - https://t.co/LQTb610vuR -

"Αλιεύοντας" την είδηση