Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ένταση στην ΕΠΖ για την αναθεώρηση του ΓΠΣ στην περιοχή Στούπη Ν. Αγχιάλου
Ένταση στην ΕΠΖ για την αναθεώρηση του ΓΠΣ στην  περιοχή Στούπη Ν. Αγχιάλου

Ένταση στην ΕΠΖ για την αναθεώρηση του ΓΠΣ στην περιοχή Στούπη Ν. Αγχιάλου

Την έντονη διαφωνία τους εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής Στούπη . Αγχιάλου στην επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή, στο πλαίσιο της Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου . Αγχιάλου που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη μεσημεριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Στη συνεδρίαση της Ε.Π.Ζ. παρέστησαν εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής Στούπη Ν. Αγχιάλου, ενώ επικράτησε όταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Απ. Γαλάτης, ζήτησε από τον εκπρόσωπο των κατοίκων της περιοχής Ν. Λαζαρίδη, πιστοποίηση ότι μπορεί να εκπροσωπεί τους κατοίκους και εκείνος του απάντησε ότι έχει έγγραφο με 91 υπογραφές.

Από πλευράς της Πολεοδομίας ο Ι. Μαυραντώνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της Αναθεώρησης του Γ. Π.Σ. Ν. Αγχιάλου και τις τροποποιήσεις που έγιναν σε σχέση με την α' φάση. Μία από αυτές αφορά στην επέκταση προς την περιοχή Στούπη και όχι προς νότια όπως πρότεινε η Α' φάση. Μάλιστα επισήμανε ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης για τη Β' φάση διήρκησαν μικρό χρονικό διάστημα λόγω του ότι μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη και να πληρωθεί ο μελετητής από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, διαφορετικά θα πρέπει να βάλει ο δήμος τα χρήματα από την τσέπη του.

Ο κ. Μαυραντώνης εξήγησε ότι οι λόγοι που επέβαλαν την αλλαγή επέκτασης στο Στούπη, έγκεινται στο γεγονός ότι ο γεω μελέτη έδειξε ότι το σεισμικό ρήγμα περνά κάτω από την αρχικά προτεινόμενη περιοχή, ενώ στο Στούπη το υπέδαφος είναι καλύτερο.

Στη συνέχεια ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι δεν είναι σοβαρό επιχείρημα η επίκληση της γεως μελέτης, καθώς και στην περιοχή που περνά το ρήγμα η Πολεοδομία εγκρίνει κανονικά πολεοδόμησης, ενώ σημείωσε ότι κάποιος που θέλει να κτίσει κατοικία στη Ν. Αγχίαλο μπορεί να το κάνει είτε προς την περιοχή της Δημητριάδας που είναι χέρσα περιοχή είτε προς το Στούπη μια περιοχή με πολλά ελαιόδενδρα που τώρα για να κτίσεις χρειάζεσαι τέσσερα στρέμματα.

Ο κ. Μαυραντώνης απάντησε ότι στη σεισμογενή περιοχή ανεβαίνει το κόστος κατασκευής ενώ διευκρίνισε ότι η αρμόδια υπηρεσία (ΝΕΧΟΠ), ποτέ δεν χαρακτήρισε το Στούπη, γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά απλά γεωργική γη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου Γ. Μπέλλας, επισήμανε ότι η περιοχή Στούπη διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά για οικιστική επέκταση και είναι καλύτερη από νότια που είχε προτείνει η πρώτη μελέτη και πρόσθεσε ότι προτείνεται ο συντελεστής δόμησης να διαμορφωθεί στο 0,6%, από 0,8% που είναι σήμερα, ενώ διευκρίνισε ότι η πολεοδομική μελέτη που θα ακολουθήσει θα κρίνει στα πόσα τετραγωνικά θα είναι άρτιο και σιμο ένα οικόπεδο. Επιπλέον επισήμανε ότι ο αναδασμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τέλος η εκπρόσωπος κατοίκων του οικισμού Κριθαριά, Κατερίνα Αρώνη, επισήμανε ότι κατοίκων στο πλαίσιο της Β' φάσης δεν συμπεριελήφθησαν για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μαυραντώνη, ότι οι συγκεκριμένες δεν αφορούν το ΓΠΣ Ν. Αγχιάλου.

Να σημειωθεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Ν. Στόικος είχε αποχωρήσει από την αίθουσα διαμαρτυρόμενος για την συμπεριφορά συμβούλων της πλειοψηφίας, στην παρατήρηση που έκανε ότι δεν θα έπρεπε να απουσιάζει από τη συνεδρίαση ο αρμόδιος Θαν. Σταυρίδης, δεδομένου ότι τα θέματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και θα έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις.

Τέλος στη συνεδρίαση της ΕΠΖ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η παραλαβή της Μελέτης Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Αναθεώρηση και Επέκταση του Γ.Π.Σ. Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση