Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Εκδηλώσεις-αφιέρωμα στη θάλασσα από τη “Μαγνήτων Κιβωτός
Εκδηλώσεις-αφιέρωμα στη θάλασσα  από τη  “Μαγνήτων Κιβωτός

Εκδηλώσεις-αφιέρωμα στη θάλασσα από τη “Μαγνήτων Κιβωτός

Με δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις , συνεχίζονται και τούτο το μήνα οι εκδηλώσεις του φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους 2015, «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας».

Οι νέες δράσεις αποτελούν συνεργασία με άλλους φορείς , όπως σε κάθε παρέμβασή του διακηρύσσει ο και Αλμυρού , και πρόεδρος της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ».

«Τότε είπε και εγεννήθηκεν η …» είναι ο τίτλος της πρώτης εκδήλωσης για τη , Μουσικής και λόγου, που οργανώνεται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 , στις 8.00 το βράδυ , στο Θέατρο της «Παλαιάς Ηλεκτρικής».

«…Αρκεί που αυτός ο παράδοξα όμορφος κόσμος μας μάγεψε
Μεθύσαμε θάλασσα! Τόσο η ψυχή μου όσο κι εσύ τον γιομίσαμε κύματα»
Νικηφόρος Βρεττάκος

Πρόκειται για με λόγο και για τη θάλασσα που καλούμε το κοινό της πόλης μας να παρακολουθήσει, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Το αφιέρωμα στη θάλασσα , έχει τίτλο τίτλο: «Τότε είπε και εγεννήθηκεν η θάλασσα…». Εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων του «Θεματικού έτους 2015», που διοργανώνει η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» , με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας»

Η σημαντική αυτή εκδήλωση , πραγματοποιείται με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα για τη θάλασσα και συνδιοργανώνεται με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του (Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού) Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Μέσα από και μικρά υπέροχα αποσπάσματα ελληνικών λογοτεχνικών κειμένων θα αποδοθούν εικόνες, όψεις και αισθήσεις για τη θάλασσα. Είναι ένας ύμνος στην ομορφιά της, στη συνάφειά της με την Ελληνική ζωή, στη διαχρονικότητά της, στις χαρές, στους καημούς και τις λύπες που προκαλεί, στην αίσθηση του οικουμενικού και του αιώνιου που κουβαλά.

Το έργο είναι σπονδυλωτό και συνίσταται στην εναλλαγή εικόνων που συνδέονται με τη θάλασσα. Οι εικόνες δημιουργούνται με επιλεγμένα μικρά αποσπάσματα από ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα και από έντεχνα τραγούδια θεματικά ενταγμένα.

Η σύνθεση και η επιλογή των κειμένων ανήκει στον Νίκο Γκόβα και Γιώργο Μπινιάρη.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας 18 Μαΐου , στην «Παλαιά Ηλεκτρική» , οι μουσικοί Άννα Βογιατζή – και Άντζελα Μπατίστα θα συνοδεύσουν στο πιάνο και στο βιολί αντίστοιχα την Υψίφωνο Χριστίνα Μαργαρίτου, η οποία θα ερμηνεύσει τα τραγούδια της ς, ενώ τα κείμενα θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Κική Δανιηλίδου και Γιάννης Παπαθανάσης.

Η Χριστίνα Μαργαρίτου είναι Υψίφωνος, Μουσικοσυνθέτης και Καθηγήτρια Ανωτέρων Θεωρητικών και μονωδίας.

Η Άννα Βογιατζή – είναι μουσικός, καθηγήτρια Ανωτέρων Θεωρητικών, Διευθύντρια του Ωδείου Φραντς Λιστ.

Η Άντζελα Μπατίστα είναι καθηγήτρια βιολιού.

Η Κική Δανιηλίδου είναι Ηθοποιός και Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη σχολικών Δραστηριοτήτων στη ΔΔΕ Μαγνησίας

Ο Γιάννης Παπαθανάσης, είναι Ηθοποιός και εργάζεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα αποδοθούν σε θεατρικό αναλόγιο κείμενα και στοίχοι των: Κώστα Βάρναλη, Οδυσσέα Ελύτη, Νικηφόρου Βρεττάκου Ανδρέα Εμπειρίκου, Γιώργου Σεφέρη, Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Όμηρου, Στρατή Μυριβήλη, Κώστα Ουράνη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καββαδία, Μελισσάνθης και της Δημοτικής μας ποίησης.

Θα ακουστούν δε τραγούδια για τη θάλασσα σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Θάνου Μικρούτσικου, Διονύση Σαββόπουλου, Μαρίζας Κωχ, Ηλία Ανδριόπουλου και Κώστα Χατζή.

Παραθέτουμε την περίληψη της παράστασης: «Τότε είπε και εγεννήθηκεν η θάλασσα…», όπως αναγράφεται στη πρόσκληση που εκδόθηκε:

Θάλασσα διαχρονικό μεγαλειώδες τοπίο

Θάλασσα λιμάνι ψυχής

Θάλασσα ερωτικός παφλασμός

Θάλασσα απεραντοσύνη που γεμίζει τον ορίζοντα

Θάλασσα των χάρτινων παιδικών καραβιών

Θάλασσα φλοίσβος …επιθυμίας

Θάλασσα ταξίδι αποχωρισμού

Θάλασσα κατευόδιο

Θάλασσα προσμονή της επιστροφής

Θάλασσα τραγούδι σειρίνων

Θάλασσα βυθός νεκρών καραβιών

Θάλασσα των πικρών κυμάτων

Θάλασσα των καραβιών και των θρύλων

Θάλασσα των ναυτικών

Θάλασσα της θαλάσσης

Η Κική Δανιηλίδου, εκ μέρους των συντελεστών της παράστασης, τονίζει:«Ο ποιητικός λόγος, το λογοτεχνικό κείμενο και το τραγούδι συνθέτουν όψεις και εικόνες για ένα κόσμο απόλυτα οικείο και συγχρόνως τόσο άγνωστο…. Είμαι σίγουρη πως τη Δευτέρα, αυτή η θάλασσα των πολλών όψεων, με την αλλόκοτη ωραιότητά της, θα μας ταξιδέψει ικανοποιώντας τις αισθήσεις όλων. »
Είναι μια παράσταση που υπόσχεται ωραίες στιγμές…. Ας την παρακολουθήσουμε.

«Νησιά …εικαστικού πελάγους»

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 19 Μαΐου 2015 και ώρα 8.00 το βράδυ στον Εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Γλυπτικής των «Εικαστικών Εργαστηρίων Βόλου, του Αναστάσιου Κρατίδη.

Οι μαθητές των Εργαστηρίων , μικροί και μεγαλύτεροι , παρουσιάζουν επιλεγμένα στον Εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» δεν ήταν δυνατό να μη συμπεριλάβει και τις Εικαστικές Τέχνες στο Θεματικό Έτος. Για το λόγο αυτό συνεργάζεται με τα «Εικαστικά Εργαστήρια Βόλου» , που στεγαζόταν σε χώρους της Ι.Μ.Δ. μέχρι πρότινος.

Η ιδέα της έκθεσης είναι εμπνευσμένη από την μεγάλη ποικιλία των ιστορικών περιόδων, που προσεγγίζουν τα έργα των μαθητών του εργαστηρίου , τα οποία είναι χρονικά διάσπαρτα στο χώρο της Γλυπτικής , όπως ακριβός είναι διάσπαρτα τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο πέλαγος .

Το Εργαστήριο λειτουργεί από το 1996 , όπου παραδίδονται τα μαθήματα γλυπτικής .
Συμπεριλαμβάνονται γνώσεις για την εισαγωγή στην ‘γλώσσα' της πλαστικής, τη μελέτη του ανθρώπινου σώματος , την σπουδή ζωντανού μοντέλου και το πλάσιμο του προσώπου σε πυλό και γύψο.

Διδάσκονται οι τεχνικές της μαρμαρογλυπτικής, γλυπτικής σε ξύλο, κατασκευής καλουπιού, μπρουντζοχύτευσης , μεταλλοτεχνίας και σφυρήλατου χαλκού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση συμμετέχουν , εκτός των άλλων , επώνυμοι Βολιώτες καθώς και Αφγανοί , Αλβανοί , Αμερικανοί , Ελβετοί , Καναδοί και Ουκρανοί που διαμένουν στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό και μόνον , καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την Έκθεση αυτή.
1. Βαλασσάς Μιχάλης
2. Ραγγούσης Γεώργιος
3. Μεφσούτ Νικόλαος
4. Assure Nazim /Afghanistan/
5. Μπομπίρ Βάδιμος /Ουκρανία/
6. Desbien Marjolen /Canada/
7. Παπανικολάου Νίκος
8. Σακελαρίου Άννα
9. Μπατσής Ιωάννης
10. Χονδρογιάννης Νίκος
11. Νταβλαμάνος Απόστολος
12. Πατσέας Ευάγγελος
13. Φούντας Κώστας
14. Σταμάτης Διονύσης
15. Χατζησταμούλη Ελένη
16. Von Trap Joel /USA/
17. Jokai Florin /Albania/
18. Membre Christiane /Swiss/
19. Ρέτσιος Αθανάσιος

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση