Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Καζανάκι
Eκδήλωση διοργανώνει η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 7:30 το απόγευμα στο χώρο των εκτελέσεων, στο μνημείο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη.
Για το λόγο αυτό σήμερα το πρωί δόθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος στην οποία οι διοργανωτές είπαν: ” τιμάμε και φέτος τη μνήμη των 156 συντρόφων και αγωνιστών δίπλα στο Κόμμα μας που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος την περίοδο Δεκέμβρης 1947 – Σεπτέμβρης 1949 στο Καζανάκι. Πρόκειται για στελέχη και μέλη της Οργάνωσης του Βόλου, μαχητές του ΔΣΕ των γύρω περιοχών και δεκάδες οπαδούς που έδιναν τη μάχη μαζί με τους κομμουνιστές την περίοδο της ένοπλης σύγκρουσης του Δημοκρατικού Στρατού. Η φετινή εκδήλωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, επέτειος για την οποία πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας έχουμε προχωρήσει σε εκδηλώσεις τιμώντας τη μεγάλη τρίχρονη εποποιία του.
Στη φετινή εκδήλωση στο Καζανάκι αποφασίσαμε να τιμήσουμε ιδιαίτερα τους εκτελεσμένους συντρόφους μας που ήταν χρεωμένοι στην έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας «Αναγέννηση». Πρόκειται για την εκτέλεση 20 μελών και στελεχών του ΚΚΕ, από τις μεγαλύτερες που έγιναν στο Καζανάκι. Η εκτέλεση έγινε στις 4 Απριλίου του 1949 μετά από το έκτακτο στρατοδικείο του Μάρτη του ίδιου έτους στο οποίο οι κατηγορούμενοι ήταν 61 και ανάμεσά τους 15 γυναίκες.
Τιμώντας τους εκτελεσμένους της «Αναγέννησης» θέλουμε να αναδείξουμε την αξία και σημασία της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής παρέμβασης του ΚΚΕ μέσα από την εφημερίδα του. Τον αναντικατάστατο ρόλο της εφημερίδας του ΚΚΕ στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, στην ενημέρωση του λαού και πρώτα και κύρια όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η αξία αυτή είναι διαχρονική είτε μιλάμε την περίοδο της κατοχής, της ένοπλης πάλης, είτε για την πάλη στις σημερινές συνθήκες. Έτσι την περίοδο της δεκαετίας του 1940, οι δύσκολες συνθήκες όχι μόνο δεν έκαναν το ΚΚΕ να βάλει στην άκρη αυτό το καθήκον, το αντίθετο. Το Κόμμα πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα, δεν έκανε ούτε βήμα πίσω, απόδειξη του πόσο μεγάλη σημασία έχει η ύπαρξη και κυκλοφορία της εφημερίδας του ΚΚΕ. Η ιστορία της Αναγέννησης φανερώνει του λόγου το αληθές”.
Στη συνέχεια έκαναν μια ιστορική αναδρομή λέγοντας: “Η ιστορία της Αναγέννησης ξεκινά από την περίοδο της Κατοχής, όταν στο Βόλο και ως μετεξέλιξη των άτυπων εφημερίδων με τον τίτλο «ΕΑΜ», αρχίζει η έκδοσή της υπό την ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΕΑΜ. Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί, σε πιο αραιά διαστήματα και η «Λευτεριά» όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Βόλου – Πηλίου του ΚΚΕ.
Κατά την απελευθέρωση στην εφημερίδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εργάζεται ότι καλύτερο διαθέτει η Βολιώτικη δημοσιογραφία. Νέοι άνθρωποι που αναδείχθηκαν στον χώρο της δημοσιογραφίας μέσα από το καμίνι του αγώνα. Μάλιστα η «Αναγέννηση» είναι και η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία σε όλη τη Θεσσαλία.
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και στα πλαίσια του πογκρόμ εναντίον του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, οι εγκαταστάσεις της Αναγέννησης και της Λευτεριάς γίνονται στόχος επιθέσεων. Το Κόμμα παίρνει ειδικά μέτρα περιφρούρησης των κτιρίων που βρίσκονται τα γραφεία των εφημερίδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε κομματικό μέλος εκείνη την περίοδο που να μην έκατσε κάποιες βάρδιες περιφρούρηση στις εφημερίδες. Οι επιθέσεις ήταν συχνές με ξυλοδαρμούς, πετροπόλεμο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι παρακρατικοί οπλοφορούσαν.
Αποκορύφωμα, το βράδυ της 2ας Αυγούστου 1946, η επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και το κλείσιμό της, που θα σημάνει και το τέλος της νόμιμης έκδοσής της. Ομάδα παρακρατικών με την συνδρομή Εθνοφυλάκων, θα τοποθετήσει ένα οπλοπολυβόλο στο Καμπαναριό του Αγίου Νικολάου και από εκεί θα πολυβολήσει τα γραφεία της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» που βρίσκονταν απέναντι. Στην συνέχεια θα μπει στα γραφεία και θα διαλύσει τους τυπογραφικούς πάγκους, ενώ ακολούθως θα μεταφέρει και θα ρίξει στην θάλασσα τα τυπογραφικά στοιχεία. Από εκείνη την ημέρα ξεκινά η νέα πορεία της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ», η οποία θα συνεχίσει να εκδίδεται, αλλά παράνομα.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σχεδόν δύο μηνών και συγκεκριμένα στις 10 Οκτώβρη του 1946 εκδίδεται το πρώτο παράνομο φύλλο της Αναγέννησης με τον υπότιτλο «εκδίδεται παράνομα όπως και κατά την διάρκεια της Κατοχής», υπότιτλος που θα διατηρηθεί μέχρι την τελευταία ημέρα της έκδοσής της.
Η παράνομη «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» εκδιδόταν δύο φορές την εβδομάδα. Για λόγους περιφρούρησης λειτουργούσαν δύο τυπογραφεία, ένα στη σημερινή οδό Μεταμορφώσεως και ένα στο Καπακλί. Στα τυπογραφεία αυτά εκδίδονταν από κάποιο σημείο και μετά και η Λευτεριά και οι προκηρύξεις το Κόμματος. Τα τυπογραφεία λειτουργούσαν με σύγχρονη τεχνολογία, αξιοζήλευτη ακόμα και για τις νόμιμες αστικές εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εκδίδεται όχι σε μονόφυλλο αλλά ακόμη και σε οκτασέλιδο κάποια στιγμή κάτι που δείχνει τις μεγάλες τεχνικές δυνατότητες και το πλατύ δίκτυ προστασίας αλλά και παροχής υλικών και τυπογραφικού χαρτιού που είχε αναπτύξει η Οργάνωση του Κόμματος ακόμη και σε περίοδο άγριας παρανομίας.
Ο μηχανισμός της διακίνησης αποτελούνταν από πολλά μέλη του Κόμματος και αγωνιστές που έφτιαχναν ένα δίκτυο ώστε να φτάνει η εφημερίδα παντού. Υπήρχαν πολλοί ευφάνταστοι τρόποι για τη διακίνηση.
Την περίοδο της παράνομης έκδοσης δημοσιεύονται στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ κρίσιμα ζητήματα κύρια της πάλης του ΔΣΕ με ιδιαίτερη ευθύνη στην ενημέρωση για τις μάχες και το μέτωπο απέναντι στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων και των εφημερίδων τους. Όμως ταυτόχρονα αναδεικνύονται και θέματα της πάλης του εργατικού κινήματος στο Βόλο αλλά και της κομματικής δουλειάς στην πόλη.
Ο αντίπαλος κατανοώντας την αξία και τον κίνδυνο ύπαρξης του κομματικού τύπου, παίρνει ειδικά μέτρα για να εξαρθρώσει τον παράνομο μηχανισμό. Τελικά και μετά από προδοσία στις 28 Οκτώβρη του 1948 γίνεται επιχείρηση στο τυπογραφείο της Μεταμορφώσεως και λίγες μέρες αργότερα στο Καπακλί.
Σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες στο Στρατοδικείο Βόλου παραπέμπονται συνολικά 61 άτομα.
Από αυτούς εκτελούνται στις 4 Απριλίου 1949 οι Μαρία Μάργαρη 45 ετών, Ελευθερία Μπελογιάννη 28 ετών, Ελένη Λιασκοβίτου 26 ετών, Κων. Μακρυγιάννης 46 ετών, Ιωαν. Τσαρδακάς 49 ετών, Χαραλ. Βροντός 30 ετών, Χρήστος Δαινάς 32 ετών, Ιωαν. Ντόρμας 34 ετών, Κων. Σπορίδης 50 ετών, Ιωαν. Νάπας 34 ετών, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας 43 ετών, Λάζαρος Φρουσκλιάς 37 ετών, Χρυσόστ. Παπαθεολόγου 39 ετών, Παντελής Μασλουμίδης 28 ετών, Ηλίας Τράντος 52 ετών, Κων. Πεντάρας 29 ετών, Νικ. Μάργαρης 31 ετών, Γεωργ. Δημητρακόπουλος 51 ετών, Αντ. Ευσταθίου 47 ετών, Ανδρέας Κουτσός 44 ετών”.
Με τη φετινή εκδήλωση στο Καζανάκι τα στελέςχη του ΚΚΕ θέλουν να αναδείξουν την ηρωική ιστορία του ΚΚΕ, που η μελέτη της, τα διδάγματα και συμπεράσματα που βγαίνουν, γίνονται δύναμη για την πάλη στο σήμερα και τονίζουν: “Στις σημερινές συνθήκες η διάδοση και το διάβασμα της εφημερίδας του ΚΚΕ, του Ριζοσπάστη, πάει χέρι – χέρι με την ανάπτυξη των αγώνων που χρειάζονται για να μπει τέλος στα βάσανα της εργατικής τάξης και του λαού.
Η αξία φαίνεται ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μετά την ψήφιση των μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και μπροστά στα επόμενα βάρβαρα μέτρα, βλέποντας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έναν ικανό για αυτούς διαχειριστή των υποθέσεών τους, που μπορεί να περνάει επίπονα για την εργατική τάξη και το λαό μέτρα, τα οποία θα ανακάμψουν την κερδοφορία τους, έχουν βάλει τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς τους να κάνουν πλάτες στο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και με τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής προσπαθεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού τα μέτρα που ψήφισε και εκείνα που ετοιμάζεται να φέρει. Επιδίδεται σε ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού για να αποτρέψει την παραπέρα οργάνωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στο νέο κύμα επίθεσης.
Σε αυτές τις συνθήκες η διάδοση των θέσεων του ΚΚΕ, η τοποθέτηση του ΚΚΕ στις καθημερινές εξελίξεις, η ανάδειξη της διεξόδου, του σοσιαλισμού, μέσα από τις καθημερινές αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, είναι απαραίτητα και αναντικατάστατα.
Η αστική τάξη το γνώριζε και το γνωρίζει αυτό για αυτό και προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην ύπαρξη και τη διακίνηση των θέσεων του ΚΚΕ. Η ιστορία της Αναγέννησης δείχνει ότι η προσπάθεια αυτή σε συνθήκες που κρίνεται η εξουσία των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων φτάνει μέχρι και την ωμή καταστολή και τις εκτελέσεις.
Οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης της Τομεακής Οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσης των Οργανώσεων της ΚΝΕ, συζητώντας την εκδήλωση στο Καζανάκι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν προς τιμήν των εκτελεσμένων της Αναγέννησης πανεξόρμηση με το Κυριακάτικο Ριζοσπάστη της 26 Ιούνη, της ερχόμενης Κυριακής. Η διακίνηση του φύλλου αυτής της Κυριακής αφιερώνεται στους 20 συντρόφους μας και εκείνη τη μέρα φιλοδοξούμε στο Βόλο να έχουμε τη μεγαλύτερη κυκλοφορία των τελευταίων χρόνων.
Καλούμε από τη σημερινή συνέντευξη όλους τους απόγονους, τους συγγενείς των εκτελεσμένων στο Καζανάκι, αλλά και όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας στην εκδήλωση τιμής και μνήμης,
Καλούμε όλους τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, να προμηθευτούν την Κυριακή 26 Ιούνη τον Ριζοσπάστη. Αυτήν την Κυριακή έχουν έναν λόγο παραπάνω: να τιμήσουν τους εκτελεσμένους της «Αναγέννησης».
Την Κυριακή στις 26 Ιούνη και τη Δευτέρα στις 27 Ιούνη, οι κομμουνιστές, οι φίλοι του ΚΚΕ, τα μέλη της ΚΝΕ θα είμαστε στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα φανάρια, με την εφημερίδα στο χέρι. Έτσι θα τιμήσουμε εμείς, τους συντρόφους μας εκτελεσμένους της Αναγέννησης”.