Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Εκδήλωση «Μαγνήτων Κιβωτός για τα μεσαιωνικά λιμάνια
Εκδήλωση «Μαγνήτων Κιβωτός για τα μεσαιωνικά λιμάνια

Εκδήλωση «Μαγνήτων Κιβωτός για τα μεσαιωνικά λιμάνια

Πρόκειται για μια εκδήλωση απολογισμού και συζήτησης για την φωτογραφική έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μεσαιωνικά λιμάνια – σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της ς: Βόρειο , Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και ο της ς».

Η φωτογραφική έκθεση αφορούσε εικόνες των πόλεων-λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς-μεσαιωνικούς χρόνους στο , τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία.

Ειδικότερα, είναι ένα οπτικό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών που μετέφερε εμπορεύματα και για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, , λιμάνια και πολιτισμούς.

Στην φωτογραφική έκθεση οι επισκέπτες και ειδικότερα οι μαθητές/τριες σχολείων ήρθαν σε επαφή με μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης-λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Η φωτογραφική έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – στο πλαίσιο του έργου «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» (www.olkas.net).

Η έκθεση έχει την επιστημονική επιμέλεια της προϊσταμένης Επιστημονικής Έρευνας του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Δρ. Βυζαντινολογίας, Φλώρας Καραγιάννη, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. είχε την επιστημονική επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη, (Πληροφορικός – Πολιτισμολόγος – Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου) και την Δρ Φλώρα Καραγιάννη.

Η επιτυχία του εκπαιδευτικού προγράμματος οφείλεται στο ειδικό εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος που μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά καθώς και στην ξενάγηση που προσέφεραν οι ξεναγοί της έκθεσης , Βησσαρία Θεοδωροπούλου και Ασπασία Κοντακτσή.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν δομημένο στις κατηγορίες: Γ'-Δ' Δημοτικού, Ε'-ΣΤ', Α'-Β΄-Γ' Γυμνασίου όπου υπήρχε ειδική διαβαθμισμένη ξενάγηση για τις παραπάνω τάξεις, βιωματικό εργαστήριο, εργαστήριο ζωγραφικής, προβολή ειδικού ντοκιμαντέρ για τα μεσαιωνικά λιμάνια, παραγωγή του έργου «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» καθώς και δίπλωμα συμμετοχής μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων (ειδικά έντυπα δραστηριοτήτων).

Σημαντική υπήρξε επίσης η εμπειρία των παιδιών στην ξενάγηση που υπήρξε στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας (Αμφιθέατρο, αίθουσες συνεδριάσεων, Ραδιοφωνικός Σταθμός «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και σε άλλους βοηθητικούς χώρους). Σε πολλές επισκέψεις σχολείων υπήρξε επαφή και συζήτηση των μαθητών με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Οι μικροί μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε γενικότερα θέματα αλλά και σε ζητήματα της έκθεσης που αφορούσε τα μεσαιωνικά λιμάνια.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν το διάστημα 1-31 Μαρτίου. Αλλά λόγω της μαζικής προσέλευσης των μαθητών/τριών η έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρατάθηκαν έως τέλος Απριλίου. Συνολικά την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 2.500 μαθητές/τριες, ενώ οι εντυπώσεις των μαθητών και των γονέων υπήρξαν συγκινητικές και δρομολογούν νέες εξελίξεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκθέσεις του φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του θεματικού έτους για το πολιτισμό της ς.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος μετά την πρωτοφανή επιτυχία της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος δήλωσε τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι η επένδυση στην παιδεία και στη μόρφωση των μαθητών/τριων είναι ένας διαρκής στόχος του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και κατά συνέπεια και της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης εκτός από ένα «πιάτο φαγητό» που προσφέρουμε καθημερινά, προσπαθούμε να συνδράμουμε και να οπλίσουμε την νέα γενιά με νέες εικόνες, παραστάσεις πολιτισμού και γνώσεις.

Έτσι προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις οποιασδήποτε οικονομικές αντιξοότητες με την εθελοντική εργασία των μελών του Δ.Σ. αλλά και άλλων συνεργατών συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας. Ήδη οι συνεργάτες μου έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες για την νέα έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ταρσανάδες και Λιμάνια του Αιγαίου» που θα παρουσιασθεί τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής που θα απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού έξι ενοτήτων με τίτλο:
«Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;» από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μάγνήτων Κιβωτού» για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φορείς και επιστήμονες της περιοχής. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε γιατί αυτές τις στιγμές και ο είναι ένας από τα σημεία που προσπαθούμε να «πιαστούμε» για να αναγεννηθούμε και να συνεχίσουμε την ιστορική μας πορεία ως έθνος».

Στόχος της εκδήλωσης απολογισμού είναι να πραγματοποιηθεί μια αποτίμηση της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος από τους μαθητές/τριες που παρακολουθήσαν και συμμετείχαν, τους εκπαιδευτικούς των τάξεων που πήραν την πρωτοβουλία να επιλέξουν και να οργανώσουν την εκπαιδευτική , τους γονείς στους οποίους μεταφέρθηκαν οι εμπειρίες των μαθητών, τις ξεναγούς που ξενάγησαν χιλιάδες μαθητές/τριες και τέλος με τους συντελεστές και επιστημονικούς υπεύθυνους της έκθεσης και του προγράμματος.

Μέρος επίσης της εκδήλωσης θα είναι και η βράβευση μαθητών/τριων της Γ' και Δ' Δημοτικού που παρήγαγαν ζωγραφικά έργα τέχνης με θέμα τα μεσαιωνικά λιμάνια εμπνεόμενοι/ες από τα την έκθεση. Τρείς μαθητές/τριες θα βραβευθούν μετά από επιλογή των έργων αποτελούμενη από τους εικαστικούς Γιώργο Καφενταράκη, Βασίλη Καποδίστρια, Γιάννη Παπαϊωάννου και τον τ. Δ/ντή Νεωτέρων Μνημείων Δημήτρη Παλιούρα, μέλη του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Στους μαθητές θα προσφερθούν αναμνηστικά δώρα, ενώ σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν θα δοθεί ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) με τις ζωγραφιές και φωτογραφίες επίσκεψης των μαθητών/τριων που πραγματοποιήθηκαν σ' αυτό το διάστημα των δυο μηνών.

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσει και η προϊσταμένη της Επιστημονικής Έρευνας του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Δρ Βυζαντινολογίας Φλώρα Καραγιάννη, εκπρόσωποι μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων και πολιτών που ενδιαφέρονται για το θέμα.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» από τον Νίκο Τσούκα, Γενικό Γραμματέα του φορέα,
• Χαιρετισμό – Τοποθέτηση της προϊσταμένης της Επιστημονικής Έρευνας του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Δρ Βυζαντινολογίας Φλώρα Καραγιάννη,
• Παρουσίαση- Απολογισμός του εκπαιδευτικού προγράμματος από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του εκπαιδευτικού προγράμματος Αλέξανδρο Καπανιάρη, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και Οργανωτικό Γραμματέα του φορέα,
• Αποτίμηση της εμπειρίας της ξενάγησης από την υπεύθυνη ξεναγό της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος Ασπασία Κοντακτσή,
• Εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή των μαθητών από εκπρόσωπο δημοτικού σχολείου,
• Εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή των εκπαιδευτικών από εκπρόσωπο δημοτικού σχολείου,
• Εντυπώσεις των γονέων από εκπρόσωπο μαθητή δημοτικού σχολείου,
Συζήτηση
• Χαιρετισμός – Κλείσιμο της εκδήλωσης από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση