Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Εκδήλωση της Εργατικής Αυτονομίας στο Π.Θ.
Εκδήλωση της Εργατικής Αυτονομίας στο Π.Θ.

Εκδήλωση της Εργατικής Αυτονομίας στο Π.Θ.

Eκδήλωση – συζήτηση με θέμα «2 Ιούνη 1936 – 80 χρόνια από την απεργιακή των εργατών του » διοργανώνει η Εργατική Αυτονομία (ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα) την Πέμπτη 2 Ιουνίου, 7:00 μμ, Πανεπιστήμιο ς (παραλία, αμφ. Σαράτση).

Όπως αναφέρεται, “φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απεργιακή του Μάη – Ιούνη του 1936. Το κίνημα αυτό ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη και εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της ς, ανάμεσά τους και στο Βόλο. Η απεργία, την οποία ξεκίνησαν αρχικά οι καπνεργάτες, γρήγορα ξεπέρασε τα κλαδικά – οικονομικά αιτήματα, πήρε πολιτικό χαρακτήρα και μετατράπηκε σε ανοιχτή εξέγερση. Η απάντηση της ς του Ι. Μεταξά ήταν η βίαιη καταστολή μέσω του στρατού και κυρίως μέσω της χωρος. Σαν αποτέλεσμα οι μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο βάφονται με το των εργατών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να μάθουμε και να αναδείξουμε την ιστορία των εργατικών αγώνων αλλά και να αντλήσουμε συμπεράσματα για το σήμερα. Η για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος πάνω σε ταξική βάση όπως και η πολιτική πάλη για την οικο μιας νέας Αριστεράς δεν μπορεί παρά να πατάει πάνω στην εμπειρία των εργατικών αγώνων ολόκληρου του προηγούμενου αιώνα. Και η απεργιακή εργατική εξέγερση του 1936 αποτελεί μια λαμπρή και ηρωική σελίδα σε αυτή την ιστορία”.

Ομιλητές θα είναι:Αντώνης Αντωνίου, ιστορικός και Θοδωρής Πανόπουλος, Εργατική Αυτονομία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση