Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Εκδήλωση της Εργατικής Αυτονομίας στο Π.Θ.
Εκδήλωση της Εργατικής Αυτονομίας στο Π.Θ.

Εκδήλωση της Εργατικής Αυτονομίας στο Π.Θ.

Eκδήλωση – συζήτηση με θέμα «2 Ιούνη 1936 – 80 χρόνια από την απεργιακή εξέγερση των εργατών του Βόλου» διοργανώνει η Εργατική Αυτονομία (ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα) την Πέμπτη 2 Ιουνίου, 7:00 μμ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (παραλία, αμφ. Σαράτση).

Όπως αναφέρεται, “φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απεργιακή εξέγερση του Μάη – Ιούνη του 1936. Το κίνημα αυτό ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη και εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους και στο Βόλο. Η απεργία, την οποία ξεκίνησαν αρχικά οι καπνεργάτες, γρήγορα ξεπέρασε τα κλαδικά – οικονομικά αιτήματα, πήρε πολιτικό χαρακτήρα και μετατράπηκε σε ανοιχτή εξέγερση. Η απάντηση της κυβέρνησης του Ι. Μεταξά ήταν η βίαιη καταστολή μέσω του στρατού και κυρίως μέσω της χωροφυλακής. Σαν οι μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο βάφονται με το των εργατών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να μάθουμε και να αναδείξουμε την ιστορία των εργατικών αγώνων αλλά και να αντλήσουμε συμπεράσματα για το σήμερα. Η πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος πάνω σε ταξική βάση όπως και η πολιτική πάλη για την οικοδόμηση μιας νέας Αριστεράς δεν μπορεί παρά να πατάει πάνω στην εμπειρία των εργατικών αγώνων ολόκληρου του προηγούμενου αιώνα. Και η απεργιακή εργατική εξέγερση του 1936 αποτελεί μια λαμπρή και ηρωική σελίδα σε αυτή την ιστορία”.

Ομιλητές θα είναι:Αντώνης Αντωνίου, ιστορικός και Θοδωρής Πανόπουλος, Εργατική Αυτονομία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση