Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Δράσεις Δ. Βόλου για τα 30 έτη από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ
Δράσεις Δ. Βόλου για τα  30 έτη από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ

Δράσεις Δ. Βόλου για τα 30 έτη από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ

Δράσεις πραγματοποιούνται από το Δήμο Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ και των 5 ετών από το ατύχημα της Φουκουσίμα.

Με τη συμπλήρωση 30 ετών από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, όπου η πυρηνική απειλή για πρώτη φορά άγγιξε επικίνδυνα εδάφη του ευρωπαϊκού χώρου, ο Δήμος Βόλου ως μέλος της CNFE (Cities for a Nuclear Free Europe) διοργανώνει δράσεις με στόχο την ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και παράλληλα, την ανάδειξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως της ιδανικής εναλλακτικής λύσης για την παραγωγή ενέργειας.

Ο ελληνικός χώρος περιβάλλεται από εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν σε γειτονικές χώρες, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πεπαλαιωμένα και χρησιμοποιούν ξεπερασμένη τεχνολογία και μέσα. Ο κίνδυνος από ένα πυρηνικό ατύχημα στα εργοστάσια αυτά είναι μεγάλος, καθώς η Ελλάδα δεν συνορεύει απλά με τις χώρες στις οποίες λειτουργούν, αλλά συνδέεται με τις χώρες αυτές με ποτάμια, λίμνες, θάλασσες κ.λπ. και σε περίπτωση ατυχήματος ακόμη και πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια και για τη χώρα μας.

Ο ευρωπαϊκός φορέας CNFE (Πόλεις για μία Ελεύθερη από την Πυρηνική Ενέργεια Ευρώπη), του οποίου μέλος είναι η πόλη του Βόλου, με αφορμή τα πυρηνικά ατυχήματα του Τσερνομπίλ (30 χρόνια) και της Φουκουσίμα (5 χρόνια), από τις αρχές του 2016 πραγματοποιεί δράσεις μέσω των πόλεων – μελών με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους των πυρηνικών σταθμών, τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για τη λειτουργία τους, την ανανέωση του εξοπλισμού και της τεχνολογίας των πυρηνικών σταθμών, τη σταδιακή αντικατάστασή τους από νέους σταθμούς που θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μείωση του ποσοστού του 28% επί του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη μέσω πυρηνικών σταθμών, την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας. Ανάμεσα στις πόλεις μέλη του CNFE (27), αναφέρονται οι πόλεις του Μάντσεστερ, της Φραγκφούρτης, του Μιλάνο, του Σεράγεβο, του Ζάγκρεμπ, της Βιέννης, του Μονάχου, της Λευκωσίας, ενώ από ελληνικές πόλεις αναφέρονται οι : Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λάρισα, Ρόδος, Καλλιθέα, Βόλος.

Ο Δήμος Βόλου ως μέλος του φορέα στοχεύει στην υλοποίηση ενός ενημερωτικού προγράμματος τριετούς διάρκειας, το οποίο ξεκινά από το 2016 με κεντρική δράση εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης για την πυρηνική ενέργεια με στόχο τους μαθητές της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που με έμμεσο τρόπο θα ενημερώνουν το κοινό, το έτος 2017 οι δράσεις του Δήμου θα επικεντρωθούν στην ανάδειξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για το 2018 σχεδιάζεται να υλοποιηθεί διεθνές επιστημονικό συνέδριο προκειμένου να διατυπωθούν συμπεράσματα και τρόποι προστασίας της περιοχής μας από την πυρηνική απειλή.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία του τμήματος Επικοινωνίας, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και του τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών.

Η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαϊου 2016 στις 9.00 το βράδυ, στο πάρκο του Αναύρου και αφορά μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική του David Bowie, με παράλληλη προβολή πλάνων του φυσικού περιβάλλοντος της Μαγνησίας σε έγχρωμη και ασπρόμαυρη μορφή, ως μία «νύξη» για το πώς θα μοιάζει η όμορφη περιοχή σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος σε έναν από τους γειτονικούς πυρηνικούς σταθμούς. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι μουσικοί : Δημήτρης Δεμίρης (Κιθάρα), Παναγιώτης Μπερλής (Πλήκτρα και φωνή), Άγγελος Τσιριγωτάκης (Ντραμς), Βαγγέλης Χάνος (Μπάσο). Μετά από μία σύντομη ενημέρωση για τα 30 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα, οι μουσικοί θα αποδώσουν γνωστές μελωδίες του David Bowie και θα προβάλλονται πλάνα του Βόλου και του Πηλίου με φόντο τη θάλασσα του Παγασητικού. Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα σταλεί σε όλες τις πόλεις – μέλη του CNFE στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των μελών του φορέα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προετοιμάζεται και θα υλοποιηθεί για τα σχολεία της πόλης του Βόλου με την έναρξη του σχολικού έτους, θα παρουσιάζεται μέσω διαδικτύου ζωντανά στις πόλεις – μέλη αξιοποιώντας τη νέα δυνατότητα της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Δημαρχείου να μεταδίδει διαδικτυακά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτή.

Το ψήφισμα επίσης στο οποίο θα καταλήξουν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα κοινοποιηθεί στα δημοτικά συμβούλια των πόλεων του CNFE.

Στόχος της εκδήλωσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος έχει τεθεί η ενημέρωση, η γνώση επί του θέματος και σε καμία περίπτωση η πρόκληση φόβου, καθώς η γνώση και όχι φόβος, αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για την εξεύρεση λύσης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση