Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Διεθνής Ημέρα Αρχείων 2019 
Διεθνής Ημέρα Αρχείων 2019 

Διεθνής Ημέρα Αρχείων 2019 

    Τα ΓΑΚ Μαγνησίας υποδέχονται το κοινό την Παρασκευή 7 Ιουνίου

 Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων, τα ΓΑΚ Μαγνησίας την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα είναι ανοιχτά όλη την ημέρα για να υποδεχθούν το κοινό και να το ξεναγήσουν στις συλλογές τους.

Η Διεθνής Ημέρα Αρχείων, που καθιερώθηκε το 2007 με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων, είναι ημέρα γιορτής όχι μόνο για τη διεθνή αρχειακή και επιστημονική κοινότητα, αλλά για όλους τους πολίτες, γιατί τα αρχεία είναι η μνήμη κάθε τόπου και των ανθρώπων του. Αποτελούν δημόσιο αγαθό και χάρη σ’ αυτά εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας για την ανθρώπινη κοινωνία, διατηρείται και προάγεται η δημοκρατία, προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Το φετινό θέμα είναι «Αρχεία Επιχειρήσεων», ιστορικές βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικοί οίκοι, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της: Γκλαβάνης, Σταματόπουλος, Μεφσούτ, Παπαγεωργίου, Σκαρίμβας, SIMI, Παπαρρήγας, Παπαθανασίου, Παπαγιαννόπουλος, Ψιώτας, βυρσοδεψείο Κάππα, Εθνική Εταιρεία Καπνού, Κίτρινη Αποθήκη, κ.ά. αποτελούν ένα πανόραμα της ευρύτερης βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου και έχουν άρρηκτα συνδεθεί με την Τοπική Ιστορία.

Τα ΓΑΚ προσκαλούν τους πολίτες να τα επισκεφτούν στο φιλόξενο χώρο τους, στη γνωστή μεσοπολεμική μονοκατοικία των οδών Μαγνήτων 141 και Σπυρίδη (τηλ. 2421045833), όπου θα ξεναγηθούν στους μοναδικούς θησαυρούς των αρχείων, θα δουν σπάνια τεκμήρια που φυλάσσονται εκεί, και παράλληλα θα ενημερωθούν για τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες της υπηρεσίας, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για τις εκδόσεις της, την ψηφιοποίηση των αρχειακών της συλλογών, τις εκδηλώσεις της, τις συνεργασίες με άλλους φορείς κ.λπ.

Επίσης στο χώρο του Αναγνωστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 3 ιστορικά ντοκιμαντέρ των ΓΑΚ Μαγνησίας για τρεις παλιές επιχειρήσεις, τα αρχεία των οποίων ανήκουν στα Γ.Α.Κ.: τη βολιώτικη ζυμαρικών «Σκαρίμβας-Ντεβέτα», τον εξαγωγικό οίκο της οικογένειας Παπαθανασίου στην Αγριά Πηλίου και τη ποτοποιΐα «Ψιώτας».

Το φετινό συνδυάζεται με τη Βιομηχανική Ποδηλατάδα που συνδιοργανώνουν τα ΓΑΚ Μαγνησίας με την Πρωτοβουλία ανάδειξης βιομηχανικών μνημείων «Β.Ι.Δ.Α.» (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) την Κυριακή (9 Ιουνίου) στα παλιά βιομηχανικά κτήρια της πόλης.

 

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση θα γίνονται οργανωμένα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2421045833

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση