Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Χρ. Τριαντόπουλος: Υλοποιούνται τάχιστα τα μέτρα στήριξης πληγέντων από τον «Ιανό» στη Μαγνησία
Χρ. Τριαντόπουλος: Υλοποιούνται τάχιστα τα μέτρα στήριξης πληγέντων από τον «Ιανό» στη Μαγνησία

Χρ. Τριαντόπουλος: Υλοποιούνται τάχιστα τα μέτρα στήριξης πληγέντων από τον «Ιανό» στη Μαγνησία

Στο πλαίσιο του συντονισμού της υλοποίησης και προώθησης των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τον «Ιανό», ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,  , σημείωσε τα εξής: «Ακολουθώντας την κατεύθυνση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε λίγες εβδομάδες, από τη στιγμή που η Θεσσαλία και περιοχές όπως ο Αλμυρός και η Νέα Αγχίαλος επλήγησαν από το ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός” έχουν θεσμοθετηθεί όλες οι προβλεπόμενες πράξεις και, φυσικά, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων έχουν αρχίσει να φτάνουν στους δικαιούχους, παράλληλα με τις ευρείς δράσεις αποκατάστασης υποδομών που προωθούνται και δρομολογούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από την , η οποία από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, όλη αυτή την περίοδο έχουν θεσμοθετηθεί νομοθετικές διατάξεις, έχουν εκδοθεί μία σειρά από υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, και έχουν τεθεί σε εφαρμογή ψηφιακές και υπηρεσιακές διαδικασίες για την υλοποίηση των μέτρων. Συγκεκριμένα:

1ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Με την έκδοση των αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών (24.09.2020), για συγκεκριμένες -και όχι όλες- περιοχές που κρίθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ανεστάλη η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.

2ον. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, από 600 ευρώ έως και 6.000 ευρώ. Με την έκδοση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών (21.09.2020) διατέθηκε επιχορήγηση στους δήμους της χς ύψους 8.050.000 ευρώ, για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας, ενώ το μέτρο έχει εγκεκριμένη πίστωση 20.000.000 ευρώ. Από το αρχικό ποσό στη Μαγνησία και δη στον Αλμυρό έχουν διατεθεί 500.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση του μέτρου προχωρά από τις πρώτες ημέρες. Γενικά, στο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης, μέχρι τις 13.11.2020 έχουν ενταχθεί 4.489 νοικοκυριά από τις πληττόμενες από τον “Ιανό” περιοχές.

3ον. Αποζημιώσεις σε υποδομές. Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών διαθέτει, άμεσα, 1.000.000 ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί. Εκδόθηκαν οι αποφάσεις (21.10.2020) για τη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών, με συνολικό ποσό 28.950.000 ευρώ, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία. Ειδικότερα, 22.450.000 ευρώ αφορούν δήμους, εκ των οποίων τα 1.500.000 ευρώ διατέθηκαν στον Δήμο Αλμυρού και τα 150.000 στον Δήμο Βόλου για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου.

Στη συνέχεια, στις αρχές του Νοεμβρίου 2020, διατέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών επιπλέον 18.500.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση περιφερειών και δήμων που επλήγησαν από τον “Ιανό”, εκ των οποίων τα 17.000.000 ευρώ αφορούν την και τα 1,5 εκατ. ευρώ διάφορους πληττόμενους δήμους, με τον Δήμο Αλμυρού να λαμβάνει επιπλέον 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών (09.11.2020). Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποζημιώσεων για υποδομές από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), ύψους 1 εκατ. ευρώ ανά δήμο, απαιτείται η κατάθεση τεχνικών δελτίων από τους δήμους, και αναμένεται να φτάσει τα 23.000.000 ευρώ.

Αυτό, δηλαδή, αντιστοιχεί σε 1.000.000 ευρώ στον Δήμο Βόλου και στον Δήμο Αλμυρού, με τις διαδικασίες να προχωρούν κανονικά. Οι εν λόγω πόροι, εάν δεν υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με τα σχετικά τεχνικά δελτία, εκτιμάται ότι θα διατεθούν στους δήμους κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020.

4ον. Αποζημιώσεις σε αγρότες. Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν τις καταγραφές των ζημιών ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, ενώ θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για τις πληγείσες από τον “Ιανό” περιοχές που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο από τον ΕΛΓΑ καθορίζεται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, ο ΕΛΓΑ μπορεί να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης που δικαιούνται, και τη διάθεση περαιτέρω πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΛΓΑ. Σε αυτό το πλαίσιο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ αποφάσισε (26.10.2020) την πληρωμή προκαταβολών συνολικού ύψους 26.100.000 ευρώ προς του πληγέντες από τον “Ιανό” αγρότες, ενώ οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους δικαιούχους αγρότες της Μαγνησίας -ακολουθώντας ταχύτατες διαδικασίες- δρομολογούνται να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου και, δη, προς το τελευταίο τρίτο του μήνα.

5ον. Εφάπαξ ενίσχυση σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Από τις 29.09.2020 θεσπίστηκαν οι διατάξεις για τη διαδικασία χορήγησης της εφάπαξ ενίσχυσης, με μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα (5.000 ευρώ) και σε επιχειρήσεις (8.000 ευρώ) που επλήγησαν από τη θεομηνία. Στις 07.10.2020 άνοιξε η πλατφόρμα για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από το ακραία καιρικό φαινόμενο “Ιανός” στο: https://ianos-aid.services.gov.gr, ενώ από τις 09.10.2020 ξεκίνησε η χορήγηση της ενίσχυσης προς τους δικαιούχους όλων των περιοχών. Σημειώνεται ότι, μέχρι τις 11.11.2020, είχαν χορηγηθεί περισσότερα από 26.600.000 ευρώ σε περισσότερες από 4.300 πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά.

6ον. Επιχορήγηση πληττόμενων επιχειρήσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μία σειρά από υπηρεσιακές, κανονιστικές και νομοθετικές παρεμβάσεις για να βελτιώσει και να διευρύνει το πλαίσιο επιχορήγησης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων -πλέον- και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για τις ζημιές από τη θεομηνία. Πρόκειται για ένα πλαίσιο όπου το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται από 30% έως 70% των ζημιών, στις οποίες εντάσσονται κτιριακές εγκαταστάσεις, μέσα παραγωγής και εξοπλισμός, εμποτα, πρώτες ύλες, αποθηκευμένα προϊόντα, και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης. Όσον αφορά, ειδικότερα, τις περιπτώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σημειώνεται ότι πρόκειται για ζημιές που είτε εντάσσονταν στο πεδίο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων πρώην ΠΣΕΑ) που δηλώνονταν μέσω ΕΛΓΑ, είτε ήταν εκτός του πεδίου αυτού. Οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και ήδη, σε συνεργασία με τις της Περιφέρειας, έχουν αρχίσει να εγκρίνονται και να καταβάλλονται προκαταβολές επί των ζημιών σε επιχειρήσεις των πληττόμενων περιοχών της Μαγνησίας.

7ον. Παροχή στεγαστικής συνδρομής για κτίρια. Σε συνέχεια των καταγραφών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών εκδόθηκαν (07.10.2020) οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία και την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής. Η αρχική εκτίμηση για τη συγκεκριμένη παροχή, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση για τις πληγείσες περιοχές, κυρίως, της Θεσσαλίας, και της Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 28.398.846 ευρώ.

8ον. Αναστολή ή δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί. Στις 21.09.2020 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μέτρα προστασίας και στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από τον “Ιανό”.

9ον. Έμφαση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στις επιχειρήσεις των πληττόμενων περιοχών. Οι επιχειρήσεις των δήμων και των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τον “Ιανό” και θα μπορούν να συμμετέχουν στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής. Ειδικότερα, ελάχιστο ποσό γα κάθε επιχείρηση θα είναι 2.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, αλλά και την επίπτωση στον κύκλο εργασιών της, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τους δικαιούχους σχεδιάζεται να γίνουν εντός της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου 2020.

10ον. Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές. Στις 29.09.2020 θεσπίστηκε διάταξη για την , έως και τις 30.09.2021, της διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων των περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι περιοχές της Μαγνησίας.

11ον. Προστασία της εργασίας στις πληγείσες περιοχές. Στις 29.09.2020 θεσπίστηκε η προστασία των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένες -και όχι όλες- περιοχές, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών εντός του επόμενου τριμήνου, με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης 534 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε της σύμβασης εργασίας τους.

12ον. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών στις πληγείσες περιοχές. Στις 13.10.2020 ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο ς και αναστολής των ασφαλιστικών εισφορών στις πληγείσες περιοχές, όπως αυτές της Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν δύνανται να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων, κατά την οποία προβλέπεται (α) κεφαλαιοποίηση ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται, (β) αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, και (γ) δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

Σε ένα πλαίσιο, λοιπόν, στενής και γόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους συνεχίζεται, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, η υλοποίηση των μέτρων στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία “Ιανός”».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση