Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Χωρίς καταστροφική πυρκαγιά στη Μαγνησία
Χωρίς καταστροφική πυρκαγιά στη Μαγνησία

Χωρίς καταστροφική πυρκαγιά στη Μαγνησία

Πάνω από 600 φωτιές στο 10μηνο του 2016 ο απολογισμός

Παρά το γεγονός ότι στη Μαγνησία το δεκάμηνο του 2016 ξέσπασαν 605 πυρκαγιές (426 αστικές και 179 υπαίθριες) καταστροφική πυρκαγιά δεν σημειώθηκε φέτος στο Ν. Μαγνησίας, χάρη στην ετοιμότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και τη συνδρομή Πολιτικής Προστασίας, Δήμων, εθελοντικών ομάδων και πολιτών, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν για άλλη μια χρονιά στον τομέα της πρόληψης και σε απροσεξία των αγροτών, που σε συνδυασμό με τη μεγάλη περίοδο ανομβρίας έφεραν πυρκαγιές σε δασικές και γεωργικές εκτάσεις.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2016, που έγινε από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, αντιπύραρχο Χαράλαμπο Πόζογλου, που τόνισε ότι οι υπηρεσίες της Μαγνησίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 955 συμβάντα ως το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς κάποιο απ’ αυτό να εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά, ενώ ανακοίνωσε ότι συστάθηκε επιτροπή που θα αναλύσει τα σημαντικότερα συμβάντα του καλοκαιριού, που θα συμβάλουν στην καλύτερη και στην βελτίωση της επιχειρησιακής δυναμικής των υπηρεσιών.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 776 αστικά συμβάντα (426 αστικές πυρκαγιές, 223 παροχές βοήθειας και 127 εγκλωβισμούς σε ασανσέρ) και 179 υπαίθρια συμβάντα με απολογισμό καμένες εκτάσεις 3014,6 στεμμάτων. Πρόκειται για έξι δασικές πυρκαγιές (39,02 στρ.), 38 σε δασικές εκτάσεις (405,17 στρ.), 17 σε χορτολιβαδικές εκτάσεις (99,7 στρ.), 13 σε βάλτους και καλαμιές (99,75 στρ.), 34 σε γεωργικές εκτάσεις (693,57 στρ.), υπολείμματα καλλιεργειών (1658,5 στρ.) και τρεις πυρκαγιές σε λοιπές εκτάσεις (18,85 στρ.).

Για τις παραπάνω πυρκαγιές οι υπηρεσίες σχημάτισαν 288 δικογραφίες, ενώ έγιναν πέντε συλλήψεις, στο πλαίσιο του Αυτόφωρου.

Σχετικά με τα σημειώθηκαν τον Ιανουάριο 127 και ακολούθησαν  Αύγουστος 110, Ιούλιος 107, Σεπτέμβριος 104 και Μάρτιος 102. Ανά υπηρεσία η Π.Υ. Βόλου κλήθηκε να επέμβει σε 579 συμβάντα, η Π.Υ΄. της ΒΙ.ΠΕ. 138, ενώ το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλμυρού 121, Αργαλαστής 24, Σκιάθου 36, Αλοννήσου 20 και Σκοπέλου 37 συμβάντα.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της αντιπυρικής περιόδου άριστο, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και του δείκτη ετοιμότητας του συνόλου των πυροσβεστών σ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Συνταγή της επιτυχίας, σύμφωνα με τον κ. Πόζογλου ήταν ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, η μετακίνηση δυνάμεων πολλών υπηρεσιών του Νομού για αντιμετώπιση των συμβάντων, η στοχοποίηση επικίνδυνων για πυρκαγιά περιοχών και ο αντιπυρικός σχεδιασμός.

Επίσης αναφέρθηκε στις άλλες υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στη συνδρομή σε πυρκαγιές, έρευνες για ανθρώπους και διασώσεις, καθώς και συνδρομή σε πλημμύρες, αποχιονισμούς και φυσικές καταστροφές.

Το εκπαιδευτικό έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, επεκτάθηκε σε εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων, του Στρατού, σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών, φορέων, Συλλόγων και όσων ιδιωτών, ενώ ο διοικητής αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως τα εναέρια μέσα, το πεζοπόρο τμήμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο διοικητής έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ενεργές εθελοντικές ομάδες, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν και τις ονόμασε μια προς μια (Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Μορφωτικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο- Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος – Εθελοντικής Πυρόσβεσης & Δασοπροστασίας Αγ. Βλασίου και Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Δ.Ε. Αγριάς – Δ. Βόλου), ενώ ευχαρίστησε τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έκαναν προσφορές σε εργασίες και σε χορηγίες υλικών.

Παράταση καύσεων στην Αλόννησο

Εξαιτίας του γεγονότος ότι χθες ξέσπασε πυρκαγιά στην Αλόννησο από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου ζήτησε εγγράφως από την Αντιπεριφέρεια παράταση των καλαμιών και υπολειμμάτων καλλιεργειών στο νησί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Τιμήθηκε πυροσβέστης – ποδηλάτης

Μετά το τέλος του απολογισμού, ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου τίμησε με πλακέτα τον Βολιώτη πυροσβέστη Χάρη Τσιάντο που διακρίνεται στην ποδηλασία, είναι μέλος των εθνικών ομάδων από το 1992 και έχει στο ενεργητικό του πολλές νίκες σε Πανελλαδικές, και διεθνείς διοργανώσεις.

img_20161104_111536_hdr-1-antigrafi img_20161104_113305_hdr-antigrafi img_20161104_113315_hdr-antigrafi

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση