Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Χαλυβουργία, σκραπ και Παναγιώτικο έθεσαν στην Δωρ. Κολυνδρίνη στελέχη του ΚΚΕ
Χαλυβουργία, σκραπ και Παναγιώτικο έθεσαν στην Δωρ. Κολυνδρίνη στελέχη του ΚΚΕ

Χαλυβουργία, σκραπ και Παναγιώτικο έθεσαν στην Δωρ. Κολυνδρίνη στελέχη του ΚΚΕ

Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη είχε σήμερα κλιμάκιο των Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ. Το κλιμάκιο αποτελούταν από τους ιώργο Λούμα, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, Απόστολο Νάνο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου και Νίκο κατζή, μέλος της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ.

Στη τέθηκαν τα ζητήματα σε σχέση με το Παναγιώτικο φράγμα και την πορεία του, τον έλεγχο των κτιρίων των σχολείων για τη στατική τους επάρκεια, την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου προς το Βελεστίνο στο ύψος της ς, τη μόλυνση με αφορμή τα λήμματα που βρέθηκαν στη Βιομηχανική Περιοχή, την αερορύπανση, τα απόβλητα των πλοίων και τις συνθήκες ελέγχου στο λιμάνι του Βόλου. Διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά οι σοβαρές ελλείψεις σε ελέγχους και σε βασικές μελέτες όπως μελέτη περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του λιμανιού, η υποστελέχωση των απαραίτητων υπηρεσιών για να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι, η έλλειψη υποδομής για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, η χαμηλή ιεράρχηση στα απαραίτητα έργα για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά αυτά ζητήματα. Τα παραπάνω προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται όχι εξαιτίας άγνοιας. Εξάλλου το πρόσφατο ατύχημα στο δρόμο προς το Βελεστίνο και άλλα περιστατικά φανερώνουν το επείγον των θεμάτων αυτών. Η μη αντιμετώπισή τους έχει να κάνει με τον συνολικότερο προσανατολισμό της περιφέρειας και του κράτους, τη διάθεση των λειψών κονδυλίων κυρίως για χάρη έργων και ενεργειών που θα προωθούν την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία που βαθαίνει ακόμα περισσότερο στις υπηρεσίες. Έργα και ενέργειες που δεν καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια, άσχετα αν είναι ζωτικής σημασίας, μένουν στο ράφι.

Επίκεντρο, όμως της συζήτηση ήταν το πολύ σοβαρό ζήτημα με το εύρημα του ενεργού βλήματος όλμου στην προβλήτα του λιμανιού την . Από μεριάς των στελεχών του ΚΚΕ τέθηκε το ζήτημα των σοβαρών ελλείψεων από μεριάς κράτους και περιφέρειας στο σοβαρό ζήτημα του σκραπ της ς, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που βγήκε στη δημοσιότητα μια επικίνδυνη για την περιοχή και τους εργάτες της βιομηχανίας εξέλιξη. Η στάση της περιφέρειας, να σηκώνει τα χέρια ψηλά, στο σοβαρό ζήτημα ότι ένα ενεργό βλήμα ξεφορτώθηκε από ένα στο Βόλο και κατά τύχη εντοπίστηκε καθώς φορτωνόταν σε φορτηγό για να μπει στο φούρνο για λιώσιμο, φανερώνει το πράσινο φως που έχει δώσει το κράτος στους βιομήχανους και συγκεκριμένα στο Μάνεση της Χαλυβουργίας να παίζει στα ζάρια τη ζωή και την των εργατών, αλλά και των Βολιωτών για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Υπενθυμίστηκε στην αντιπεριφερειάρχη ότι μόλις ενάμιση χρόνο πριν είχε βρεθεί κάλυκας βλήματος 1,5 μ. πάλι στο λιμάνι σε σκραπ της Χαλυβουργίας ενώ πριν από δυόμιση χρόνια είχε βρεθεί στα υπολείμματα του συστήματος εξαερισμού του εργοστασίου ραδιενεργό Καίσιο, που σημαίνει ότι μπήκε στο εργοστάσιο ραδιενεργό σκραπ το οποίο έλιωσε, αναπνεύστηκε από τους εργάτες, μέρος έμεινε στα φίλτρα και μέρος πέρασε στην ατμόσφαιρα. Υπενθυμίστηκε επίσης ότι το συγκεκριμένο φορτίο με τα ραδιενεργά υπολείμματα μεταφέρθηκε 3 φορές μέσα από το Βόλο σε κοινούς σάκους, ανοιχτούς, μια φορά καθώς πήγαινε στο , μια καθώς γύρισε μιας και δεν το δέχτηκαν οι Ιταλικές αρχές που εντόπισαν το Καίσιο και μια τρίτη που ξαναπήγε στο πλοίο. Η στάση και τότε της περιφέρειας και των αρμόδιων κρατικών και δημοτικών οργάνων ήταν να «νίπτουν τας χείρας τους».

Τα στελέχη του ΚΚΕ απαίτησαν να δοθεί μια οριστική λύση στο ζήτημα του σκραπ της Χαλυβουργίας. Να σταματήσει η περιφέρεια και το κράτος να παίζουν με τις ζωές των κατοίκων και των εργατών κάνοντας πλάτες στο βιομήχανο. Η επίκληση του «κόστους» από μεριάς των μεγαλοεπιχειρηματιών και η επίκληση ότι είναι αυτοί που δίνουν δουλειές και ταΐζουν οικογένειες που γίνεται κάθε φορά από τα παπαγαλάκια των βιομηχάνων, φανερώνουν το πώς λογαριάζουν τη ζωή και την του λαού, αλλά και τι σημαίνει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι ευθύνες της περιφέρειας και των αρμόδιων κρατικών και δημοτικών οργάνων είναι τεράστιες και δεν μπορούν να πετιούνται μπαλάκι από τον έναν στον άλλο με στόχο να θολώνονται τα νερά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση