Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Σαν σήμερα συνετρίβη το C130 στην Όθρυ
Σαν σήμερα συνετρίβη το C130  στην Όθρυ

Σαν σήμερα συνετρίβη το C130 στην Όθρυ

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1991 το πολεμικό αεροσκάφος C-130 συνετρίβη στο όρος Όθρυς, στη κορυφή Τσατάλι, στo πλαίσιo στρατιωτικής αποστολής. Οι απώλειες μεγάλες.

Oι 58 σμηνίτες και 5 μέλη του πληρώματος έπεσαν στο καθήκον. 63 Ήρωες περνούν στην αιωνιότητα.
Το στρατιωτικό C130 συνετρίβη λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 63 επιβαίνοντες (σμηνίτες και πλήρωμα).

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1991 το C130 με αριθμό 748, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης, μέσω Αγχιάλου, όπου θα έκανε στάση για να παραλάβει κι άλλα άτομα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 58 σμηνίτες και 5 μέλη του πληρώματος. Την περίοδο εκείνη, ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ακι οι Αμερικανοί σφυροκοπούσαν ιρακινούς στόχους. Η φύλαξη στη βάση της ς είχε πολλαπλασιαστεί. Το C 130 είχε απογειωθεί στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής, σχετικής με την εμπλοκή της ς στα πολεμικά γεγονότα….

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση, το χάθηκε από τα ραντάρ. Είχε επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου στον , ζητώντας άδεια προσγείωσης, την οποία είχε λάβει. Έκτοτε, η επικοινωνία χάθηκε. Αμέσως ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση εντοπισμού του, η οποία όμως δεν είχε άμεσα αποτελέσματα.

Το επίσημο πόρισμα για το δεν δόθηκε στη δημοσιότητα με την αιτιολόγηση ότι επρόκειτο για στρατιωτικό απόρρητο, αλλά δηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν κρύβεται κανένα μυστήριο πίσω από την τραγωδία.

Η δίκη έγινε 3 χρόνια μετά. Κατηγορούμενος ήταν ο χειριστής του πύργου ελέγχου του Αλμυρού, ο οποίος καταδικάστηκε σε 2ετή με αναστολή. Σε δίκη του 1996, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε παμψηφεί, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 52 ετών, έφυγε από τη ζωή λόγω ς.

Κάθε Σεπτέμβριο τελείται Επιμνημόσυνη Δέηση, για τους 63 Ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, στον τόπο του δυστυχήματος. Κάθε έτος η Τ.Ο. δίνει «το παρών» στην Τελετή Μνήμης, καθώς η απότιση φόρου τιμής σε αυτούς που έπεσαν στο καθήκον για την πατρίδα, βρίσκεται στην ύπατη βαθμίδα της βιοθεωρίας της εθνικής ιδέας.

Η Τ.Ο της Χρυσής Αυγής δεσμεύεται να δενδροφυτεύσει άμεσα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, το χώρο που βρίσκεται έξω από το μνημείο, δια της τοποθετήσεως 63 δενδρυλλίων, τα οποία θα συμβολίζουν τις 63 υπερήφανες ψυχές των Ελλήνων νέων που χάθηκαν στις παγωμένες πλαγιές της Όθρυος.

"Αλιεύοντας" την είδηση