Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αθ. Λιούπης: Στήριξη επιχειρήσεων,κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων
Αθ. Λιούπης: Στήριξη επιχειρήσεων,κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων

Αθ. Λιούπης: Στήριξη επιχειρήσεων,κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων

Τη στήριξη επιχειρήσεων,κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Μ. Βορίδη, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Αθ. Λιούπης.

Ο  βουλευτής αναφέρει: ” Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει επηρεάσει όλες τις τάξεις του παραγωγικού ιστού της. Η Κυβέρνηση με άμεσα αντανακλαστικά πήρε δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληττομένων επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η ακραία αυτή περίσταση αυτονόητα δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητους τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε δυσχερή κατάσταση, λόγω της προϋπάρχουσας κατάρρευσης του εισοδήματός τους (μειωμένες τιμών παραγωγών – αυξημένο κόστος παραγωγής).

Η πανδημία του κορωναϊού πλήττει άμεσα συγκεκριμένους κλάδους και στον πρωτογενή τομέα, όπως αυτόν της αιγοπροβατοτροφίας και μάλιστα ενόψει της εμπορικής περιόδου του Πάσχα, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική τους εξέλιξη, καθώς τώρα αποτιμούν το ετήσιο εισόδημά τους.

Οι κτηνοτρόφοι μας στηρίζονται σε αυτή την περίοδο και σχεδιάζουν την κατεύθυνση της ετήσιας δραστηριότητά τους, για την παραγωγή κρέατος ή γάλακτος. Η εξαγωγική διαδικασία λόγω μειωμένης ζήτησης και μεγάλων δυσχερειών στις μεταφορές έχει συρρικνωθεί, ενώ οι προοπτικές για την εγχώρια διάθεση δεν φαίνονται ευοίωνες, καθώς, τόσο η οικιακή κατανάλωση, όσο και βασικές δραστηριότητες που απορροφούσαν την παραγωγή, -όπως η , τα ξενοδοχεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις- έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους για την κρίσιμη περίοδο του Πάσχα. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται πλέον σε συνθήκες μεγάλης πίεσης με συνέπεια τις σημαντικά μειωμένες τιμές, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο.

Θα ήθελα να σας επισημάνω με την ευκαιρία, ότι μέρος της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας στηρίζεται στον κτηνοτροφικό τομέα, ενώ βέβαιη είναι η αναστάτωση που δημιουργεί η υγειονομική απειλή. Πολλές επίσης είναι οι επιπτώσεις που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι λόγω των διαταραχών της ς, συγκυρία η οποία μπορεί, όμως, να αξιοποιηθεί θετικά στα τελωνεία της χώρας, με αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές αμνοεριφίων.

Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο – με την πρόσφατη οµόφωνη απόφαση του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας για την απελευθέρωση της δυνατότητας για την καταβολή εθνικών ενισχύσεων εκεί όπου άλλοτε αυτό ήταν απολύτως απαγορευτικό – είναι επιβεβλημένη η επίσπευση εκταμίευσης και διάθεσης των κοινοτικών πόρων, με αύξηση των άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων, όπως των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη ζωική παραγωγή αλλά και ειδικές ενισχύσεις σε στοχευμένη κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μείωσης των εκτροφών.

Είναι απολύτως θετικό το γεγονός, ότι η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται απρόσκοπτα, καθότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους και το κοπάδι τους. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση επαγγελματιών την όποια το κράτος έχει απόλυτη υποχρέωση να στηρίξει και να στηριχτεί από την παραγωγή τους καθώς όλοι γνωρίζουμε πως σε περιόδους σαν και αυτή που ζούμε ότι τα πρώτα που αναζητούμε είναι το γάλα και το κρέας.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να συμπεριληφθούν στην λίστα των μέτρων προστασίας που έχουν ανακοινωθεί και τόσο άμεσα πάρθηκαν για τους υιπους κλάδους, αρχής γενομένης με ενίσχυση των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων όπως η γίδα φυλής Σκοπέλου που εκτρέφεται στην περιοχή μας.

Ζητούν τα μέτρα στήριξης να εξειδικευτούν και αντίστοιχα να συμπεριληφθούν στην παράταση των προθεσμιών ή τη μερική αναστολή υποχρεώσεων προς τους δημόσιους οργανισμούς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά , λόγω της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Ζητούν επίσης χορήγηση, άμεσης οικονομικής ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, επαρκή διαθεσιμότητα κτηνιάτρων στα σφαγεία και ελέγχων στην αγορά, την επιδότηση των αδιάθετων θηλυκών αμνοεριφίων με σκοπό την ανανέωση των κοπαδιών και την κρατική μέριμνα για την απορρόφηση αδιάθετων αμνοεριφίων από κοινωνικούς φορείς, όπως ο στρατός, ευπαθείς ομάδες, άνεργοι και πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των συντελεστών του αγροτικού χώρου, ως πρώτο εργαλείο στοχευμένης αξιοποίησης ενίσχυσης κλάδων που πλήττονται από τη νόσο του κορωναϊού αποδεικνύοντας εμπράκτως τη σημασία που δίνει στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Κατόπιν των ως άνω, ευχόμενος γρήγορα να ξεπεράσουμε τη δίνη αυτή

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων μας;

  2. Θα λάβετε ειδική μέριμνα για τους αιγοπροβατοτρόφους και για τις αυτόχθονες φυλές ζώων (π.χ.φυλή Σκοπέλου);

Αναφορά προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο

Υπόμνημα των δημάρχων ΚΥΘΗΡΩΝ, ΜΗΛΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΠΕΤΣΩΝ και ΠΟΡΟΥ για την τροποποίηση του Ν.3852/10» κατέθεσε ο  βουλευτής Μαγνησίας Αθ. Λιούπης. 

Στο  κοινό υπόμνημα των δημάρχων ΚΥΘΗΡΩΝ, ΜΗΛΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΠΕΤΣΩΝ, ΠΟΡΟΥ , μοναδικοί πέντε Νησιωτικοί με πληθυσμό μεταξύ 3.500 και 5.000 κατοίκων,   επισημαίνουν ότι εκ παραδρομής βρίσκονται σε λάθος κατηγορία «ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΔΗΜΟΙ», αντί στη κατηγορία «ΜΙΚΡΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ».

Ζητούν, να διερευνήσετε τη δυνατότητα τροποποίησης των εδαφίων (ε) και (στ) της παρ.1 του άρθρου 2Α του Ν.3852/10 και την υπαγωγή τους στην κατηγορία «ΜΙΚΡΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ», καθώς η υπαγωγή τους σε αυτή την κατηγορία θα επιφέρει δικαιότερη μεταχείρισή τους από την Πολιτεία.

Κατόπιν των ως άνω, ο κ. Λιούπης ζητά από τον υπουργό  να λάβει υπόψιν του το   έγγραφο και να τον  ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Αναφορές   Αθ. Λιούπη για αιτήματα της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος

Αναφορά προς τον yπουργό Οικονομικών Xr. Σταϊκούρα κατέθεσε χθες ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας  Αθανάσιος Λιούπης μετά από επιστολή της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί 25 προμηθευτικούς συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, που υπάγονται στον Ν.1667/86 περί αστικών συνεταιρισμών.

Η Ομοσπονδία, όπως επισημαίνεται στην επιστολή της και μεταβιβάστηκε στη σχετική αναφορά, ζητεί να δοθεί νομικά η δυνατότητα, παράτασης της θητείας του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου προμηθευτικού συνεταιρισμού φαρμακοποιών – του οποίου η θητεία συμπληρώνεται εντός της ισχύος των έκτακτων μέτρων – έως και 30 ημερολογιακά ημέρες, από την άρσης της ισχύος των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωναϊού COVID-19 και ειδικότερα μετά την αποκατάσταση του δικαιώματος του συναθροίζεσαι.

Επίσης, ζητεί να προβλεφθεί στην ίδια απόφαση, η δυνατότητα μετάθεσης της καταστατικά οριζόμενης για το πρώτο εξάμηνο του έτους γενικής συνέλευσης, καθότι για μεγάλο μέρος των συνεταιρισμών που εκπροσωπούν, θα πρέπει βάσει καταστατικού να πραγματοποιήσουν την γενική συνέλευση πρώτου εξαμήνου έως το τέλος Ιουνίου.

Αντίστοιχη πρόβλεψη, σημειώνει στην αναφορά του ο Βουλευτής, έχει ήδη υπάρξει για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, καθώς με την ΠΝΠ της 30-3-2020 στο ΜΕΡΟΣ ΙΑ' “Διατάξεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”, στο εξηκοστό πρώτο άρθρο, έχει ήδη δοθεί παράταση στη θητεία των μελών ΔΣ και Εποπτικών Συμβουλίων Αγροτικών Συνεταιρισμών, με την εξής διάταξη : «Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών.

Παράλληλα ο κ. Λιούπης κατέθεσε και αναφορά προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και Υγείας Βασ. Κικίλια, με αίτημα της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, με το οποίο ζητούν την ανα εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 του Άρθρου 1 της ς Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου του 2020, στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.

Με την πρότασή τους επιδιώκουν, να είναι εφικτή η επιτάχυνση των διαδικασιών επαναλειτουργίας αποκλεισθέντος τμήματος της φαρμακαποθήκης, σε περίπτωση που βρεθεί ένας ή περισσότεροι εργαζόμενοι θετικοί σε COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Λιούπης, δεδομένης της υγειονομικής απειλής που μαστίζει τη χώρα αποτελεί κοινό στόχο η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών και των πολιτών της χώρας σε , όπως και η λειτουργία της φαρμακευτικής αλυσίδας, με συνεχή εφοδιασμό των φαρμακείων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση