Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Άσκηση στην Κουκουράβα από την ΕΟΔ Μαγνησίας
Άσκηση στην Κουκουράβα από την ΕΟΔ Μαγνησίας

Άσκηση στην Κουκουράβα από την ΕΟΔ Μαγνησίας

Άσκηση ετοιμότητας και ς πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η ΕΟΔ ς, την οποία  παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Στρατού και της ς.
Το σενάριο αφορούσε σε έρευνα και κυνηγού που αποσπάστηκε από την ομάδα του σε απόκρημνη ορεινή περιοχή της Κουκουράβας.
Η ομάδα ειδοποιήθηκε γύρω στις 5 το πρωί από άλλους κυνηγούς της ομάδας. Οριοθετήθηκε το σημείο, σηκώθηκε drone που έκανε σάρωση περιοχής και εντόπισε κάτι σε μία θέση. Στη συνέχεια παρενέβη η χερσαία ομάδα.
Σύμφωνα με το σενάριο πρώτων βοηθειών, ο κυνηγός εντοπίζεται να αναπνέει ελαφρώς και με δυσκολία, κάταγμα στο πόδι, αιμορραγία στο στόμα κ.α.
Για την άσκηση ο  πρόεδρος της ΕΟΔ ς Κ. Τράγαλος  είπε: «Η ΕΟΔ κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεις σε κάθε περιβάλλον, για να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Η σημερινή άσκηση περιλαμβάνει έρευνα και διάσωση στο βουνό».
Στην έρευνα σύμφωνα με τον κ. Τράγαλο συμμετείχαν  περί στα 20 άτομα, με τον καθένα να έχει τον δικό του ρόλο. Ειδικότερα, οκτώ – δεκα άτομα οι εθελοντές ορειβάτες που θα μεταβούν στο σημείο που είναι ο κυνηγός, τέσσερις εθελοντές στο τηλεφωνικό και έξι άτομα για την παροχή πρώτων βοηθειών πάνω στο βουνό και κάτω, στο δρόμο.
 Έχουμε καλέσει τον Στρατό και την να δούν  ότι είμαστε σε καλό επίπεδο να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε.
Επισημαίνεται ότι τόσο για την έρευνα όσο για το συντονισμό και την απευθείας ενημέρωση του κινητού υ επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιήθηκαν πιλοτικά συστήματα νέας τεχνολογίας που έχει αναπτύξει το τμήμα Έρευνας και Τεχνολογίας της ΕΟΔ Μαγνησίας και τα οποία λειτούργησαν επικουρικά στους διασώστες.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΟΔ Νικ. Βορνίτη «Εμείς χρησιμοποιούμε πρόγραμμα διοίκησης κι ελέγχου, το οποίο μας επιτρέπει κάθε στιγμή να έχουμε το ίχνος – την διαδρομή που ακολουθεί εκείνη την ώρα η ομάδα, αλλά και το σημείο που βρίσκονται. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε τη θέση και μπορούμε να δούμε ποιες περιοχές καλύψανε και το κέντρο επιχειρήσεων να πάρει τα ίχνη μέσω gps και να δούμε τυχόν «τρύπες» που άφησε η έρευνα. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα και σε κάποιον κυνηγό είτε ορειβάτη μέσω αυτού του συστήματος να δώσει τη θέση του χωρίς καθυστέρηση και οι εθελοντές να επέμβουν άμεσα χωρίς καθυστέρηση.
Να σημειωθεί ότι στο σημείο της άσκησης βρίσκονταν και πυροσβεστικό χωρητικότητας 1,5τ. το οποίο έδωσε ο Δήμος Βόλου στην ΕΟΔ. «Το δόθηκε στην ομάδα, πριν από λίγο καιρό σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου. Θέλω να ευχαριστήσω την κα. Καντόλα. Πλέον έχουμε ακόμη ένα όχημα, το οποίο βρίσκεται στην υπηρεσία της  ομάδας και της περιοχής και είναι έτοιμο να συμβάλει στην αντιπυρική περίοδο» σημειωσε ο Κ. Τράγαλος.
askisi eod 8 (3) askisi eod 8 (11)
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση