Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών σε λιανικό εμπόριο- υπηρεσίες το Μάρτιο
Αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών σε λιανικό εμπόριο- υπηρεσίες το Μάρτιο

Αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών σε λιανικό εμπόριο- υπηρεσίες το Μάρτιο

Υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο ήταν για το μήνα Μάρτιο τα «θύματα» της οικονομικής κρίσης. Στο Νομό , σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, καταγράφηκαν συνολικά 67 νέες εγγραφές έναντι 111 διαγραφών. Το θέμα απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, που συζήτησε πιθανές δράσεις που μπορούν να υιοθετηθούν σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς, προκειμένου να υπάρξει ανάταση στην .

Τα περισσότερα λουκέτα έβαλαν το Μάρτιο οι υπηρεσίες λιανικού εμπορίου στη Μαγνησία. Έγιναν 13 εγγραφές αλλά οι διπλάσιες διαγραφές. Ακολουθούν οι υπηρεσίες ξενοδοχείου και καταλυμάτων, όπου έγιναν εννιά διαγραφές αλλά μόνο τρεις εγγραφές, ενώ και οι υπηρεσίες παροχής γευμάτων, καφέ μπαρ κλπ «μετρούν» 11 διαγραφές και εννέα εγγραφές.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Το Μάρτιο δήλωσε διαγραφή από έλλειψη δραστηριότητας μία επιχείρηση και επτά από έλλειψη δραστηριότητας λόγω μη δραστηριοποίησης μέχρι σήμερα.

Μία διαγραφή καταγράφηκε στις υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αλιεία και μία διαγραφή σε επιχείρηση γαλακτοκομίας και τυροκομίας. Αντίθετα, έγινε εγγραφή μίας επιχείρησης του κλάδου αρτοποιίας –παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής.

Έγινε ακόμη μία διαγραφή στον κλάδο κατασκευής χαρτιού για επενδύσεις τοίχων (ταπετσαρίες), μία εγγραφή σε άλλες υπηρεσίες εκτύπωσης, μία διαγραφή στον κλάδο κατασκευής πορτών, παραθύρων και των πλαισίων τους και μία ακόμη σε υπηρεσίες οξυγονοκόλλησης και ηλεκτροσυγκόλλησης μετάλλων. Στον κλάδο υπηρεσιών αμμοβολισμού μετάλλων έγινε μία εγγραφή.

Από μία διαγραφή έγινε στους κλάδους κατασκευής άλλων εργαλειομηχανών για την κατεργασία μετάλλου, κατασκευής ξύλινων επίπλων, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης φούρνων, κλιβάνων και καυστήρων και υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης πλοίων και σκαφών. Έγινε εγγραφή στον κλάδο υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης σκαφών αναψυχής, λέμβων και μηχανών.

Μία εγγραφή και μία διαγραφή έγιναν στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή ηλιακής ενέργειας και έξι διαγραφές στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Επιπλέον, καταγράφηκε μία διαγραφή στον κλάδο κατασκευής κτιρίων για κατοικίες και μη, αλλά υπήρξαν τέσσερις νέες εγγραφές στον κλάδο εργασιών διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών και μία ακόμη στις κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτίρια. Επίσης, από μία διαγραφή έγινε στους κλάδους κατασκευής αυτοκινητοδρόμων και κατασκευαστικών εργασιών για αυτοκινητοδρόμους.

Συνολικά επτά διαγραφές καταγράφηκαν στον κλάδο των χωματουργικών εργασιών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι είδαν, επίσης, τον κλάδο τους να σημειώνει απώλειες. Το Μάρτιο σημειώθηκαν μόνο τρεις νέες εγγραφές και έξι διαγραφές.

Μεγάλη «καθίζηση» στο λιανικό εμπόριο

Όπως προαναφέρθηκε, από τους πλέον πληγέντες κλάδους το μήνα Μάρτιο ήταν αυτός του λιανικού εμπορίου.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν έξι διαγραφές στο λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου, δύο στην εκμετάλλευση περιπτέρου, από μία στο λιανικό εμπόριο οπωροκηπευτικών, στο λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε εξειδικευμένα , στο λιανικό εμπόριο ψαριών, οστρακοειδών και μαλακίων, στο λιανικό εμπόριο τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών, στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών υπολογιστών και περιφερειακών τους, στο λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στο λιανικό εμπόριο χρωμάτων γενικά, στο λιανικό εμπόριο υδραυλικών ειδών, τρεις στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, από μία στο λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε εξειδικευμένα , στο λιανικό εμπόριο γυναικείων έτοιμων ενδυμάτων και φορεμάτων, δύο στο εμπόριο γυαλιών, μία στο λιανικό εμπόριο διαφόρων άλλων ειδών και δύο στο λιανικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής. Συνολικά οι εγγραφές ανήλθαν στις 26 για το μήνα Μάρτιο.

Οι εγγραφές ήταν μόνο 13 και σημειώθηκαν στους παρακάτω κλάδους: από μία στο λιανικό εμπόριο νωπών φρούτων και λαχανικών, λιανικό εμπόριο οπωροκηπευτικών, λιανικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών, λιανικό εμπόριο (πρατήριο) βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, λιανικό εμπόριο συσκευών κινητής ς και εξαρτημάτων, λιανικό εμπόριο ψιλικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και συναφών ειδών, λιανικό εμπόριο μερών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, λιανικό εμπόριο ενδυμάτων γάμου και βαπτιστικών και άλλο λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού εκτός καταστημάτων. Επίσης, από δύο εγγραφές έγιναν στους κλάδους λιανικό εμπόριο ετοίμων γυναικείων φορεμάτων και ενδυμάτων και λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων.

Αρνητικό ισοζύγιο και στις υπηρεσίες

Ομοίως και στον κλάδο των υπηρεσιών, το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών είναι αρνητικό. Συνολικά σημειώθηκαν 42 διαγραφές και 37 εγγραφές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό διαγραφών καταγράφηκε στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης, όπου έγιναν 11 διαγραφές και εννέα εγγραφές, ενώ στον κλάδο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών έγιναν εννέα διαγραφές και τρεις εγγραφές.

Επιπλέον, στους κλάδους της εκπαίδευσης έγιναν πέντε διαγραφές (μία σε υπηρεσίες θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και τέσσερις σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών) και μία εγγραφή στις υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης.

Προβληματισμός

Το θέμα αυτό απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου , όπου αναπτύχθηκε προβληματισμός σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει ούτως ώστε να σταματήσει η… ανηφόρα των διαγραφών.

Έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα του λιανικού εμπορίου, όπου τονίστηκαν για άλλη μία φορά τα ζητήματα που προκύπτουν από το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο, τις ελλιπείς υποδομές σε μεγάλο κομ της εμπορικής ς του Βόλου, την απουσία επαρκών ελέγχων από την πλευρά των ελεγκτικών μηχανισμών.

Υπογραμμίστηκε δε το γεγονός ότι η Μαγνησία θα πρέπει να δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στο κομ ανάπτυξης του τουρισμού μέσω των υποδομών στο λιμάνι και κυρίως το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ενώ η Διοίκηση συμφώνησε πως, σε συνεργασία και με αντίστοιχους Συλλόγους όπως οι ή οι Ενώσεις Ξενοδόχων, θα πρέπει να υπάρξουν κοινές δράσεις προς την τοπική και την περιφερειακή Διοίκηση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση