Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Η απόφαση του Αρείου Πάγου και η δικαίωση της Κυβέρνησης Καραμανλή
Η απόφαση του Αρείου Πάγου και η δικαίωση της Κυβέρνησης Καραμανλή

Η απόφαση του Αρείου Πάγου και η δικαίωση της Κυβέρνησης Καραμανλή

του Μιχάλη Μιτζικού

 Έπειτα από ασκηθείσα αναίρεση της Αντιεισαγγελέως κας Ξ. Δημητρίου, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη (ΑΠ. 1331, Ποιν. Τμήμα) κατ΄ουσίαν ότι ο πρώην του και πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ επί Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να απολογηθεί όχι μόνον για παράβαση καθήκοντος (κατείχε παράλληλα τη θέση στο ενώ ταυτόχρονα είχε διορισθεί πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και ότι προέβη σε ψευδή βεβαίωση όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Χώρας μας κατά το 2009, δηλ. ο κ. Γεωργίου κατηγορείται ότι εσκεμμένα διόγκωσε το έλλειμμα από 12,6 % σε 15,4% ώστε να δικαιολογηθεί από την τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η σύναψη από την Ελληνική των συμβάσεων δανεισμού με ΔΝΤ και ΕΕ.

Μην έχοντας γνώση του φακέλου της δικογραφίας αλλά και κυρίως από σεβασμό στην κρίση της Δικαιοσύνης για την εν λόγω ποινική υπόθεση, δεν νοείται να λάβουμε θέση επί της ενοχής ή όχι του κατηγορουμένου. Τούτο δεν μας εμποδίζει όμως, τουναντίον μας υποχρεώνει, πολιτικώς, να καταθέσουμε τα παρακάτω :

Το 2009, ο κ. Παπανδρέου, όπως καλή ώρα και ο κ. ς το 2014, εδήλωνε ότι δεν θα συναινούσε για την τότε επικείμενη εκλογή Προέδρου της ς και ζητούσε αδημόνως εκλογές με το γνωστό σύνθημα « λεφτά υπάρχουν ». Ενώ ο Πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής δήλωνε κρατικών δαπανών και πάγωμα στους υψηλόμισθους του Δημοσίου και αύξηση των χαμηλών και μεσαίων μισθών ίση με τον πληθωρισμό, ο Γ. Παπανδρέου, ενώ είχε ενημερωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τα δυσμενή οικονομικά του Κράτους, διατυμπάνιζε αύξηση μισθών πέρα του πληθωρισμού και υπόσχετο νέες παροχές. Αυτά εν  έτη 2009, στο απόγειο της παγκοσμίου χρηματοοικονομικής κρίσης.

Τον Οκτώβρη του 2009, το ΠΑΣΟΚ με τις ψεύτικες υποσχέσεις κέρδισε τις εκλογές και ενώ κατέρρεαν τα κρατικά έσοδα λόγω των εκλογών που το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, με πρωτεργάτη τον τότε Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν τα εισπρακτικά μέτρα (όπως έσοδα από ημιυπαίθριους, αυξημένους φόρους στα λαχεία, σκάφη αναψυχής, μη είσπραξη ΕΤΑΚ) για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2009 που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκτιμούσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ήταν μονοψήφιο με το κλείσιμο του έτους 2009 ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Χώρας από τις διεθνείς αγορές, στην ουσία με την έκδοση ομολόγων (δηλαδή χωρίς Μνημονία, άρα ουσιαστική οικονομική ανεξαρτησία).

Αντιθέτως, η Κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ τα κρατικά έσοδα κατέρρεαν, προχωρούσε στο τρίμηνο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2009 σε νέες παροχές (βλ. επίδομα αλληλεγγύης), αύξηση δαπανών για εξοπλισμούς, ολοκληρωτική εξόφληση και χωρίς διαπραγμάτευση ή έλεγχο οφειλών νοσοκομείων, αύξηση δαπανών στις δημόσιες , αύξηση λειτουργικών δαπανών και προμηθειών Δημοσίου, μεγάλες επιστροφές φόρων. Και όλες αυτές οι επιπλέον δαπάνες του κ. Παπανδρέουυ στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν, ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου είχε σκοπό να φορτώσει τις προεκλογικές εξαγγελίες και εξυπηρετήσεις της στον προυπολογισμό του 2009 αλλά και να διαπομπεύσει την Κυβερνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ε.Ε. περί δήθεν ψευδών στοιχείων ώστε τα αρμόδια της ΕΕ να της δείξουν επιείκεια για τα δικά της μματα.

Όπερ και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου να γυρίζουν σε όλα τα διεθνή φόρα ανά την Υφήλιο και ιδίως στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να δηλώνουν για ψευδή στατιστικά στοιχεία από τις ελληνικές Αρχές, να μιλούν στους ξένους θεσμικούς ακόμη για μια διαφθαρμένη Ελληνική Δημοκρατία που ξεγελούσε με στατιστικά τερτίπια την Ε.Ε. και τις αγορές κεφαλαιίου. Και αυτή η συμπεριφορά και στάση από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδος. Ποτέ στα ιστορικά μίας Χώρας ένας Πρωθυπουργός δεν διαπόμπευσε και κατασυκοφάντησε την ίδια του τη Χώρα στους ξένους.

Το 2010, η Ιρλανδία κατέγραψε 32.4 % δημοσιονομικό έλλειμμα ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν περί του 12/%. Ο τότε Ιρλανδός Πρωθυπουργός όμως διαφωνούσε με την Ευρωπαική Επιτροπή, η οποία θεωρούσε ότι η αύξηση κεφαλαίου στις Τράπεζες με συμμετοχή των Ιρλανδικού Κράτους ήταν οικονομική επιβάρυνση και όχι οικονομική συμμετοχή (με μετοχές), δηλ. επένδυση του ιρλανδικού κράτους. Αλλά κανένας, και καμία καγγελαρία, δεν βγήκε να κατηγορήσει την ιρλανδική κυβέρνηση για ψευδή στοιχεία.

Ακόμη και τους πρώτους μήνες του 2010, πριν την υπογραφή του Πρώτου Μνημονίου, η Κυβέρνηση Παπανδρέου είχε τη δυνατότητα να δανειστεί ακόμη από τις . Δεν το έπραξε. Μας οδήγησε στο Μνημόνιο. Στον Ελληνικό Λαό οφείλουν ακόμη απαντήσεις.

Η επικείμενη δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ σίγουρα θα φέρει στο φως στοιχεία και αλήθειες για τους εγκληματικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης Παπανδρέου προ και μετά Μνημονίου.

 

 

Ο Μιχάλης Ν. Μιτζικός είναι επικεφαλής  της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Βόλου», και Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση