Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αποχωρεί απο τον ΟΛΒ ο πρόεδρος Ι. Πρίγκος
Αποχωρεί απο τον ΟΛΒ ο πρόεδρος Ι. Πρίγκος

Αποχωρεί απο τον ΟΛΒ ο πρόεδρος Ι. Πρίγκος

Καθοριστική χαρακτήρισε την επόμενη τριετία ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ι. Πρίγκος που βρέθηκε στο «τιμόνι» της ΑΕ για τρία χρόνια και παραδίδει τη σκυτάλη στον διάδοχό του Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του εκτίμησε ότι η επόμενη τριετία θα είναι καθοριστική για την παραπέρα ανάπτυξη του λιμένος, καθώς μια σειρά έργων θα μπουν σε διαδικασία ωρίμανσης από πλευράς μελετών και θα ακολουθήσει η υλοποίησή τους μέσα από αναζήτηση χρηματοδοτήσεων, είτε από το δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο μέτοχος, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Πρίγκος χαρακτήρισε μονόδρομο να μπουν στο λιμάνι κεφάλαια για υποδομές με αναζήτηση επενδυτικών σχημάτων, ενώ για το τέρμιναλ είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, όπως για χρήση πολυχώρων και για τις οποίες σύντομα θα γίνει διαγωνισμός.

Όσον αφορά την κρουαζιέρα, οι προσπάθειες που έγιναν για την καθιέρωσή του Βόλου ως προορισμό κρουαζιέρας, καρποφόρησαν, με έλευση χιλιάδων επισκεπτών ετησίως και εντυπωσιακή αυξητική τάση, ενώ το 2015 το λιμάνι του Βόλου ήταν μεταξύ των δέκα πρώτων λιμανιών της χώρας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που ο Βόλος έχει επιλεγεί ως προορισμός χειμερινής κρουαζιέρας.

Ο κ. Πρίγκος διευκρίνισε ότι η κεντρική προβλήτα του λιμανιού διαθέτει το ανάλογο βάθος για μικρά κρουαζιερόπλοια και δεν απαιτούνται έργα ελλιμενισμού και μπορεί να αξιοποιηθεί για την ποιοτική κρουαζιέρα εξειδικευμένων εταιριών υψηλού τουρισμού.

Ο σχεδιασμός του ΟΛΒ για την αναβάθμιση της κεντρικής προβλήτας περιλαμβάνει την αξιοποίηση του επιβατικού σταθμού και τη δημιουργία σύγχρονης μαρίνας.

«Η ανάπτυξη της πρώτης προβλήτας με ξενοδοχεία, κέντρα πολιτισμού και άμεση πρόσβαση στην πόλη, μπορεί να δημιουργήσει ικανές συνθήκες, ώστε σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας (μαζικός τουρισμός), να γίνουν και να αποτελέσει το λιμάνι του Βόλου λιμάνι βάσης, απ' όπου θα ξεκινούν κρουαζιέρες για Κωνσταντινούπολη, Μαύρη Θάλασσα, Σμύρνη και Ελληνικά νησιά.

Επίσης ο απερχόμενος πρόεδρος αναφέρθηκε στον θαλάσσιο διάδρομο ανατολής και δύσης λέγοντας: «Η υλοποίηση του σχεδιασμού αποτελεί μονόδρομο και στόχο για τα επόμενα χρόνια αν θέλουμε να καταστήσουμε το λιμάνι του Βόλου σημαντικό πυλώνα του διεθνούς θαλάσσιου τουρισμού και να αναδείξουμε το Βόλο, το Πήλιο, τις Σποράδες και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στο κέντρο ενός ιδεατού σταυρού, στο χάρτη της ς, το λιμάνι του Βόλου αγωνιά να καταστεί ο θαλάσσιος διάδρομος μεταξύ ανατολής και δύσης και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ βορρά και νότου».

Για τη γραμμή Βόλος – Σμύρνη είπε πως η μελλοντική ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου θα πρέπει να στηριχτεί κυρίως σε υπηρεσίες μεταφόρτωσης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων διέλευσης φορτίων από την Ασία στις Ευρωπαϊκές χώρες, μέσω μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής Βόλου- Σμύρνης.

Επίσης σημείωσε πως πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού σε επίπεδο ανατροπής του υφιστάμενου με την πιθανότητα ανάπτυξης ενός μεγάλου τουριστικού λιμένα στο κέντρο της χώρας.

Ο κ. Πρίγκος εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του και να διερευνηθούν οι δυνατότητες δραστηριοτήτων του λιμένος και η δυνατότητα μιας θαλάσσιας γραμμής ανατολής – δύσης. «Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ εμπορικού και τουριστικού τομέα, γιατί ειδικά στον τομέα υπάρχει στασιμότητα. Στον τουριστικό τομέα το λιμάνι θα μπορούσε να αναπτυχθεί για την κρουαζιέρα ή να δημιουργηθεί μαρίνα σκαφών», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΒ, η προσπάθεια που ξεκίνησε για να ενταχθεί το λιμάνι στο δίκτυο διευρωπαϊκών λιμένων και των συνδυαστικών μεταφορών, πρέπει να συνεχιστεί.

Ο ίδιος είπε ακόμη πως υπάρχει μια διευρυμένη πρόταση για εμπορική συνεργασία στους τομείς που μπορούν να δώσουν βιώσιμες απαντήσεις σε βιομηχανίες, όπως η ναυτιλία μικτών αποστάσεων, οι μεταφορές και ο τουρισμός και πρόσθεσε πως η υλοποίηση των προοπτικών αυτών απαιτεί σημαντικές βελτιώσεις σε λιμενικές, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές και συνδέεται με τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση για τον τρόπο αξιοποίησης των λιμένων εθνικής σημασίας, στην πιθανή συμπόρευση με τον ιδιωτικό τομέα, μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα, που θα υλοποιηθεί υπό την εποπτεία του μετόχου (ΤΑΙΠΕΔ), κάτι που πρότεινε και η διοίκηση του ΟΛΒ.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΟΛΒ έγιναν τη στιγμή που το προσωπικό του Οργανισμού συρρικνώθηκε από 70 σε 40 εργαζόμενος, ενώ ανέφερε ότι αρωγός στις προσπάθειες ήταν ο μέτοχος του λιμένος, το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα οικονομικά

Ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε και οικονομικό απολογισμό της ς του λέγοντας ότι ο κύκλος εργασιών στην ΟΛΒ Α.Ε. διαμορφώθηκε στα 4.323.038 ευρώ , με πτωτική τάση της τάξης του 5,1% την τελευταία τριετία.

Τα λειτουργικά έξοδα για το 2014 ανέρχονται στα 3.428.331 ευρώ και παρουσιάζουν μείωση κατά 20,50%, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων για το 2014 ανήλθαν σε 1.441,184 παρουσιάζοντας αύξηση 78,26%, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων εμφανίζουν αύξηση κατά 86% για την τριετία.

Τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 233% , από 181.771,88 ευρώ το 2012 σε 606.087 ευρώ το 2013 και για το 2014 στα 929.936 ευρώ , κλείνοντας τη ν τριετία με αύξηση 411.6%.

Τα χρηματικά διαθέσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 212,50% το 2013 σε σχέση με το 2012 αφού από τα 400.00 ευρώ το 2012 ανήλθαν σε 1.250.000 ευρώ το 2013 και στη συνέχεια το 2014 διαμορφώθηκαν στα 1.700.000 ευρώ, δημιουργώντας αύξηση την τριετία 2012-14 της τάξης του 325%.

Ταυτόχρονα έχουν εξυπηρετηθεί συσσωρευμένες οφειλές από το 2001 προς το Ελληνικό Δημόσιο τόσο για το τέλος ανταλλάγματος όσο και του μερίσματος χρήσης 2008 , συνολικού ύψους 1.089.009 ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε στους στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται :

-Eπενδύσεις για υποδομές ς , φιλοξενίας, κρουαζιέρας και θαλάσσιου τουρισμού με τη νησιωτική χώρα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και τα λιμάνια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ενίσχυση εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας

-Εγκαταστάσεις για δημιουργία εξειδικευμένων υποδομών εμπορευματικών μεταφορών σε σύγχρονους και καίριους τομείς του εμπορίου, όπως αυτοκίνητα και κοντέινερ.

-Μεταφορά του χύδην φορτίου εκτός της πόλης του Βόλου , που θα απαλλάξει την περιοχή από περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Απόλυτα απαραίτητες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον κ. Πρίγκο, θεωρούνται η εκβάθυνση του λιμένα για προσέλκυση μεγαλύτερων πλοίων, η αναβάθμιση παραγωγικότητας εξυπηρέτησης των φορτίων , μέσα από διεύρυνση αντικατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού , η οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών , σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ και πρότυπα ISPS και η υλοποίηση μίας σειράς περιβαλλοντικών υποδομών (απόβλητα , φωτοβολταϊκά καθαριότητα) που θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός «πράσινου λιμανιού». Μερικά από τα παραπάνω είναι ήδη δρομολογημένα και άλλα στην εκκίνησή τους.

Για τις παρεμβάσεις του 2014 είπε ότι ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε κυκλοφορία η νέα είσοδος του εμπορικού λιμανιού, η μελέτη και χρηματοδότηση με 970.000 ευρώ και ολοκλήρωση του έργου ασφάλειας του λιμανιού σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου εντός του μήνα και στο επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίησή του.

Επίσης ολοκληρώθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη της ΧΖΛ , έγινε κυκλοφοριακή μελέτη για την είσοδο του εμπορικού λιμένος και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υποσταθμού, έργο αναγκαίο για τη λειτουργία και αξιοποίηση του νέου επιβατικού σταθμού «Ιάσων».

Ακόμη, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τη μεταφορά του σκράπ στην γ' προβλήτα , έγιναν δράσεις που βελτίωσαν σημαντικά την περιβαλλοντική λειτουργία του λιμανιού, έχει υπογραφεί σύμβαση με το τμήμα χημείας του ΑΠΘ για εγκατάσταση σταθμού μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων , με στόχο την αποφυγή αέριας ρύπανσης στη συνοικία των Παλαιών και οι μετρήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μια βδομάδα.

Επιπλέον χωροθετήθηκε ελικοδρόμιο (πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων στη γ' προβλήτα) κι επιτεύχθηκε η διοργάνωση της Regatta Historical Seas τον Οκτώβριο 2016, με την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου.

Τέλος ο κ. Πρίγκος χαρακτήρισε ικανό τον διάδοχό του Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο και πρόσθεσε πως είχε την τύχη να τον γνωρίσει, γιατί επί πολλά χρόνια ήταν παράγοντας στο υπουργείο Ναυτιλίας και εκτίμησε ότι η έλευσή του στο Βόλο είναι σημαντική και θα μπορέσει να βοηθήσει σε πολλά ζητήματα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση