Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αντισυνταγματική και απαράδεκτη η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ
Αντισυνταγματική και απαράδεκτη η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ

Αντισυνταγματική και απαράδεκτη η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ

«Αντισυνταγματική και πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», Ν. Οικονόμου, την απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, με την ενέργεια αυτή, οδηγεί τους δήμους σε αδιέξοδο, απειλώντας την κοινωνική συνοχή.

Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής: «Κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας και δεν αμφισβητούμε την ανάγκη οι Δήμοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια. Το έχουν κάνει άλλωστε και με παραπάνω, αφού, παρά τη δραματική περικοπή των επιχορηγήσεων κατά 62%, παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, πρωτογενές 863 εκατ. ευρώ (μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βόλου). Οφείλουμε, εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι στη δυσμενή συγκυρία που βιώνει η χώρα, τα τελευταία χρόνια, οι Δήμοι, κατόρθωσαν να παραμείνουν όρθιοι, ασκώντας κοινωνικό έργο και διαφυλάσσοντας την κοινωνική συνοχή την ώρα που το έχει δραματικά περιοριστεί.

Ωστόσο, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών στην αποτελεί εκ μέρους της κυβέρνησης μία πράξη απροκάλυπτα αντισυνταγματική και πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη. Καταργεί τη συνταγματική νομιμότητα και απαξιώνει πλήρως τον ένα από τους δύο πυλώνες πολιτειακής εξουσίας της χώρας, παραβιάζοντας ευθέως τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.

Η αιφνιδιαστική απόφαση για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, γονατίζει τους δήμους και οδηγεί ουσιαστικά σε στάση πληρωμών, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των υπηρεσιών τους, ανατρέποντας τον προγραμματισμό τους, υπονομεύοντας τον αναπτυξιακό ρόλο τους και κυρίως τη λειτουργία των κοινωνικών δομών τους και επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην αγορά (μη πληρωμή αναδόχων έργων, προμηθευτών κλπ).

Αν το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» αποτελούσε παραβίαση της θεσμικής αυτοτέλειας των Δήμων, «δικαιολογούμενο» από την ανάγκη ορθολογικότερης οργάνωσης για την επιβίωσή τους, η δέσμευση των ταμειακών τους διαθεσίμων είναι η κατάργησή της.

Οι ΚΑΠ δεν δίνονται στους δήμους, λόγω της καλής προαίρεσης των κυβερνήσεων, ούτε ως ελεημοσύνη του κράτους προς αυτούς, αλλά αποτελούν αυτοτελείς πόρους που προκύπτουν από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια των δήμων. Αποτελεί, επομένως, θλιβερή δικαιολογία εκ μέρους της κυβέρνησης το γεγονός ότι νομίμως γίνεται η δέσμευση των διαθεσίμων, γιατί οι δήμοι αξιοποιούν κρατικούς πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον των δήμων και καλούμε τη Δημοτική Αρχή Βόλου να ζητήσει από την ΚΕΔΕ να αναλάβει κάθε αναγκαία πολιτική και νομική πρωτοβουλία, προασπιζόμενη την κοινωνική αποστολή των δήμων και τη θεσμική τους αυτοτέλεια.»

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση