Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ: Αναγκαίο το πλωτό σκάφος για  κάλυψη  αναγκών σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες
Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ: Αναγκαίο το πλωτό σκάφος για  κάλυψη  αναγκών σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ: Αναγκαίο το πλωτό σκάφος για  κάλυψη  αναγκών σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες

Πλωτό σκάφος που θα μπορεί άμεσα να μεταφέρει στις Β. Σποράδες πυροσβεστικά οχήματα, μηχανήματα και πυροσβέστες, αν υπάρξει ανάγκη, θα πρέπει να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του σύμφωνα με την  αντιπεριφερειάρχη ΠΕΜΣ Δωροθέα στη σημερινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών».

Η κ. και οι δήμαρχοι επισήμαναν την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης και στελέχωσης των υπηρεσιών Πολιτικής προστασίας ενώ  έγινε γνωστό ότι η Π.Υ. θα ενδυναμωθεί με 80 εποχικούς υπαλλήλους που θα αναλάβουν υπηρεσία μέσα στον Ιούνιο ενώ αναμένεται να δοθεί η εντολή για τη λειτουργία νέων εποχούμενων κλιμακίων.

Η αντιπεριφερειάρχης  αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στα νησιά και όχι μόνο και στις συντηρήσεις οδών και επισήμανε ότι παραμένει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και της  υποχρηματοδότησης, ενώ είπε πως  ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση -παρά τις επιστολές που έχει αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία -για να ελλιμενίζεται ένα πλωτό σκάφος στο λιμάνι του ώστε  να μπορεί άμεσα να μεταφέρει μηχανήματα και προσωπικό στα νησιά σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επίσης  κάλεσε τους δήμους να προσκομίσουν τα σχέδια απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση που απαιτηθεί, επισημαίνοντας ότι μόνο ο δήμος Βόλου έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί.

Ο της Π.Υ. Μαγνησίας Δημ. Μητσογιάννης αναφέρθηκε στο σχέδιο της Π.Υ. για τη θερινή περίοδο και ανέφερε ότι η υπηρεσία θα ενισχυθεί με 80 εποχικούς που θα έλθουν τέλος Ιουνίου. ¨Εξήγγειλαν εποχούμενα κλιμάκια αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πως θα λειτουργήσουν» επισήμανε ενώ ευχαρίστησε δημάρχους που απέστειλαν όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν για διαθέσιμο προσωπικό και μηχανήματα αλλά και δεξαμενές και υδροστόμια. Επιπλέον ανέφερε ότι από φέτος το γενικό συντονισμό σε περίπτωση κάποιου συμβάντος έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικής Θεσσαλίας.

Στον καθαρισμό και συντήρηση των δασικών δρόμων και σε εργολαβία που ξεκινά σύντομα, αναφέρθηκε ο κ. Ανδριανός από το Δασαρχείο Αλμυρού ενώ ανέφερε ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπολα σύμφωνα με οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών κ. Πινακάς,  ανέφερε ότι πολίτες και μπορούν να καλούν σε περίπτωση ανάγκης, πέραν του 166 και το 1591 που είναι το δασοπροστασίας. Επιπλέον τόνισε ότι φέτος έγινε πολύ καλός καθαρισμός των περιαστικών λόφων της Γορίτσας και του Σαρακηνού, ενώ καταρτίστηκαν και μελέτες από τα τρία δασαρχεία για τη δασική οδοποιία και μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης.

Τέλος τόνισε ότι υπάρχουν θέματα με τον καθαρισμό ιδιοκτησιών μέσα σε δάση και εδώ απαιτείται η άδεια της πολεοδομίας κάτι που είναι δύσκολο να γίνει σε μικρούς δήμους.

Οι νησιώτες δήμαρχοι έθεσαν με τη σειρά τους το θέμα της υποχρηματοδότηση, με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη αναφέρει ότι για φέτος ο δήμος πήρε 27.500 ευρώ. «Πως να κινηθώ εγώ που έχω ένα νησί με 80% πευκοκάλυψη με αυτά τα », αναρωτήθηκε. Τόνισε ότι υπάρχει πλειάδα σχεδίων αντιμετώπισης πυρκαγιών και καταστροφών αλλά δεν υπάρχουν πόροι και προσωπικό να εφαρμοστούν.
Για ένα δυναμικό επανδρωμένο επιχειρήσεων στη Σκόπελο έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων κ. Ζλατούδης, έστω και μακροπρόθεσμα.

Το αίτημα που έθεσαν δήμαρχοι των νησιών να παρεμβαίνουν πυροσβεστικά πλοιάρια σε πυρκαγιές κοντά στις ακτές, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί γιατί αυτά τα πλοιάρια είναι μόνο για να σβήνουν φωτιές σε σκάφη εξήγησε ο εκπρόσωπος του λιμεναρχείου, υπολιμενάρχης Δημήτρης Ζαραζάνης.

Για υποχρηματοδότηση έκανε λόγο και ο δήμαρχος Ζαγοράς, Πατής Κουτσάφτης, λέγοντας ότι ο δήμος του χρηματοδοτήθηκε με 36,000 ευρώ για ένα χρόνο για την Π.Π. Επίσης ανέφερε ότι θα εκπαιδευτεί και θα πιστοποιηθεί ομάδα εθελοντών για να συνδράμει το εργο των πυροσβεστών. Έθεσε το θέμα του ελεύθερου κάμπινγκ που ήδη ξεκίνησε στο δήμο και στις απομακρυσμένες , λόγω και του κορωναϊού και επέσεισε τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω του ότι οι σκηνίτες ανάβουν φωτιές πολύ συχνά τα βράδια.

Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ευχήθηκε το νέο νομοσχέδιο Πολιτικής Προστασίας να μην προκαλέσει μεγαλύτερο μπέρδεμα καθώς δεν υπήρξε χρόνος για εξειδίκευσή του πριν τεθεί φέτος σε Λειτουργία. Τέλος ανέφερε ότι σε συνεργασία με Δασαρχείο, ο δήμος προχωρά σε διαχειριστικές μελέτες για τα δάση γιατί υπάρχουν πολλά παλιά δένδρα που πρέπει να κοπούν για να αναζωογονηθούν τα δάση στην Όθρυ γενικότερα αλλά και στην περιοχή της Αναύρας.

Στην ετοιμότητα του δήμου Βόλου αναφέρθηκε η Σταυρούλα Παπαθανασίου και στις εργολαβίες καθαρισμού δημοτικών οικοπέδων και αποψίλωσης χόρτων στις διάφορες δημοτικές ενότητες.

Για την παραχώρηση ενός πυροσβεστικού οχήματος στην Π.Υ. αναφέρθηκε ο Ευστάθιος Παναγιώτου από την 111 Π.Μ. και τόνισε ότι υπάρχει προγραμματισμός για μικτά περίπολα στο δήμο σε συνεργασία με πυροσβεστικό κλιμάκιο Δρυμώνα

Τέλος το λόγο πήραν εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών και τόνισαν την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για τη χρηματοδότησή τους ώστε να μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον τα καύσιμα με την κ. Κολυνδρίνη να τονίζει ότι έχει ήδη ζητήσει να υπάρξει σχετική εγκύκλιος που θα δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να αποδέχεται και να εξοφλεί τιμολόγια που προσκομίζουν οι πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις.

Μέσω τηλεδιάσκεψης

Μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των μέτρων προφύλαξης για τη διάδοση του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15-5-2020, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Πολιτικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Γρ. Ιγγλέσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Σποράδων Σ. Ζλατούδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζώγας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Αλμυρού, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Νοτίου Πηλίου, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, του Δασαρχείου Αλμυρού, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Β. Σποράδων, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας, της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Λέσχης Εθελοντών Βόλου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, ενώ τις απόψεις τους κατέθεσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγ. Βλασίου, το Δασαρχείο Βόλου, η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού και η ΔΕΔΔΗΕ.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα. 

Αρχικά η ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα όποια θέματα, που ελπίζουμε να μην ανακύψουν, ενόψει της θερινής περιόδου και πάντα δεδομένων των συγκυριών, γιατί βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, με επιπρόσθετο αυτό της πανδημίας, με νέα δεδομένα, με πιο μεγάλες δυσκολίες στις , στις μεταφορές μηχανημάτων, στη μεταφορά προσωπικού. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει και βρίσκονται και σε εξέλιξη οι διαδικασίες που αφορούν στην Ηπειρωτική Μαγνησία και στα νησιά σε σχέση με αποψιλώσεις, καθαρισμό ρείθρων κ.λ.π..

Παρ’ότι ήταν πολύ δύσκολο γιατί την προηγούμενη χρονική περίοδο δεν μπορούσανε να γίνουν οι διαδικασίες με ρυθμούς γρήγορους, λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τον COCID-19, ενεργοποιήσαμε τα Μητρώα Μηχανημάτων, συνάμα βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης οι καθαρισμοί ρεμάτων προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη υλοποιηθεί γύρω στα 5 εκ. ευρώ στην Ηπειρωτική Μαγνησία και στα νησιά. Ξεκινάμε την οριοθέτηση διευθέτησης των χειμάρρων στην Σκιάθο, διαμόρφωση δρόμων, ολοκλήρωση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Πέρα όμως από όλα αυτά που κάνουμε και έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας υπάρχουν προβλήματα τα οποία επισημαίνω συνεχώς, με πρώτο και καίριο αυτό της υποστελέχωσης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, αλλά και της υποχρηματοδότησης.

Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρά προβλήματα σε σχέση με αυτό. Πρέπει να εγγραφούν μεγαλύτερα ποσά στον κωδικό που αφορούν στα έργα της Πολιτικής Προστασίας για όλη τη Μαγνησία, μια ιδιαίτερη περιοχή που έχει βουνό, κάμπο και νησιά και αυτό απαιτεί συγκεκριμένα , συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένες δράσεις και επιμένω για πολλοστή φορά ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το έγγραφο που έχει αποσταλεί τρεις φορές στα αρμόδια Υπουργεία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να μας παρέχουν ένα πλωτό μέσο στο λιμάνι του Βόλου, όταν η επικινδυνότητα για πυρκαγιά λόγω των καιρικών συνθηκών είναι πολύ υψηλή. Απεύχομαι να έχουμε μια μεγάλη πυρκαγιά σε κάποιο από τα νησιά μας γιατί χωρίς πλωτό μέσο θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση μεταφοράς πυροσβεστών και οχημάτων από το Βόλο.

Θεωρώ ότι βασικό στη διάρκεια της θερινής περιόδου είναι να συνεργαζόμαστε και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξέρουμε που πρέπει να απευθυνθούμε. Υπάρχει μια πυραμίδα σε όλο αυτό, με πρωτεύοντα ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει πρωταρχικό-πρωταγωνιστικό ρόλο σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να μην γίνονται άσκοπες ενέργειες και να μπορούμε να συντονιζόμαστε».

Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουν  σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.  

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #φωτιά σε αυτοκίνητο στην οδό Καραμπατζάκη #φωτιά - https://t.co/y8KhE9WlHz -

  • Nαυαγοσωστική επιχορήγηση σε ΟΤΑ της Μαγνησίας #ναυαγοσωστικήκάλυψη - https://t.co/cV2wgM8EMG -

  • Προς ολοκλήρωση οι Πανελλαδικές Εξετάσεις #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/Nh8nh2Zwjz -

"Αλιεύοντας" την είδηση