Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ σχολείων για την εκπαίδευση των μαθητών ρομά
Εκδήλωση αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων
Πρωτοποριακή σε Πανελλαδικό επίπεδο χαρακτηρίζεται η κοινή συνεδρίαση Συλλόγων Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα την εκπαίδευση των μαθητών ρομά που θα γίνει αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα έγιναν γνωστά, τόσο ζητήματα εκπαίδευσης των μαθητών ρομά, όσο και προβλήματα που υπάρχουν στη συνύπαρξή τους με μαθητές μη ρομά, αλλά και μεταξύ γονέων, όπου παρατηρούνται ρατσιστικού περιεχομένου επεισόδια.
Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία κυρίως της Ν. Ιωνίας φοιτούν περίπου 300 παιδιά ρομά και στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ περίπου 100, που συνυπάρχουν με τους άλλους μαθητές, με συμπεριφορά ανάλογη που παρατηρείται σε όλα τα σχολεία, όπως τόνισαν ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, της περιοχής Αλιβερίου Αναστάσιος Γούκος, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, της περιοχής Ευαγγελίστριας Αθανάσιος Τασιός και ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου Απόστολος Ζαχαρός.
Στην αυριανή εκδήλωση θα συζητηθούν η συνύπαρξη μαθητών ρομά και μη ρομά στα σχολεία, η διαρροή μαθητών ρομά από τα σχολεία, που θεωρείται σημαντική, οι καλές πρακτικές εκπαίδευσης και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συνήγορου του Παιδιού, του Κέντρου Στήριξης Ρομά, καθώς και τελειόφοιτος ρομ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον Απ. Ζαχαρό, το μεγαλύτερο ποσοστό των ρομά είναι μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων και μικρότερο ποσοστό φοιτά σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ. Όπως ανέφερε, η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την ομαλή ένταξή τους στη μαθητική κοινότητα, είναι ο λόγος της κοινής συνεδρίασης, η οποία είναι μία πρωτοποριακή προσπάθεια σε όλη την επικράτεια και «ευελπιστούμε να βγει μιμητές».
Ο. Αναστάσιος Γούκος, διευθυντής στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, στο οποίο τα 2/3 των μαθητών είναι ρομά, αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και στη μεγάλη εμπειρία από τη διαχείριση των προβλημάτων αυτών. «Δεν μπορούμε να πούμε πως τα προβλήματα έχουν λυθεί, αλλά μπορούμε να τα διαχειριστούμε αν δεν υπερβαίνουν την εκπαιδευτική δεοντολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το θέμα της σχολικής διαρροής είπε ότι διαπιστώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις μαθήτριες και οφείλεται κυρίως στη μετακίνηση των οικογενειών σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο διευθυντής κατέταξε τη διαρροή μαθητών ρομά σε κατηγορίες: Στους μαθητές που γράφονται στο σχολείο και παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους, σε εκείνους που εγγράφονται αλλά κάνουν πάρα πολλές απουσίες, στα παιδιά που εγγράφονται στα σχολεία αλλά δεν εμφανίζονται ξανά, αλλά και σε εκείνα που δεν έχουν καμία επαφή με το σχολικό περιβάλλον. Έφερε δε ως παράδειγμα περίπτωση μαθήτριας που γράφτηκε για πρώτη φορά στο σχολείο σε ηλικία 9 ετών.
Ο Θανάσης Τασιός, δήλωσε ότι το θέμα της εκπαίδευσης των μαθητών ρομά είναι περίπλοκη υπόθεση, που έχει χαρές και απογοητεύσεις, σε μια κατάσταση που δεν σταθεροποιείται ποτέ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη εμπειρία από τα σχολεία της περιοχής Ν. Ιωνίας και κυρίως από εκπαιδευτικούς που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο.
Σχετικά με τη συνύπαρξη και τα προβλήματα που υπάρχουν ανέφερε ότι συνήθως οι μεγαλύτερες εντάσεις καταγράφονται μεταξύ των μαθητών ρομά μεταξύ τους και σε μικρότερη ένταση με τους μη ρομά μαθητές. Στην περιπτώσεις εμπλοκής και των γονέων, τέλος, υπάρχουν και προβλήματα ραστιστικής φύσης, διότι ακόμη δεν έχουν εξαλειφθεί στερεότυπα και προκαταλήψεις.