Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ανακοίνωση ΚΚΕ Μαγνησίας για τις ανάγκες της ειδικής αγωγής
Ανακοίνωση ΚΚΕ Μαγνησίας για τις ανάγκες της ειδικής αγωγής

Ανακοίνωση ΚΚΕ Μαγνησίας για τις ανάγκες της ειδικής αγωγής

“Δραματική διαμορφώνεται η κατάσταση του χώρου της Ειδικής Αγωγής και στη Μαγνησία. Στην ήδη τραγικα ανεπαρκή λειτουργία υποδομών για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες ήρθε να προστεθεί η έξοδος από το «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» 22 παιδιών με ειδικές ανάγκες από το ΚΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, οι σε εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με τη μη έναρξη του εργαστηρίου για 60 μαθητές, οι σοβαρές ελλέιψεις σε ειδικό εκπαιδευτικό για τα τμήματα ένταξης στα δημοτικά, τα σχολεία και νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής, καθώς επίσης και για την «παράλληλη στήριξη», που ξεπερνούν τις 80.

Ταυτόχρονα ιδρύματα ειδικής αγωγής όπως οι «Ασπρες Πεταλούδες» ή το ΕΛΕΠΑΠ στερούνται προσωπικό και οικονομικούς πόρους, φυτοζωούν από τις φιλανθρωπίες, ενώ η οικονομική στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ισχνή έως ανύπαρκτη.

Στην πραγματικότητα οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού με βάση τα επιστημονικά στατιστικά , περίπου 85% των ατόμων με αναπηρία και ανάγκες ειδικής αγωγής στερούνται το δικαίωμα της μόρφωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Και αυτά τα προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής απορρέουν από την πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται για μια πολιτική στη «κόστους – οφέλους», που οδηγεί στη μείωση των κρατικών δαπανών και παροχών, που έχει ως προοπτική τα ΑΜΕΑ και οι βαριά ανάπηροι με τις οικογενειές τους να ζουν στα όρια της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ενισχύεται η ατομική – οικογενειακή ευθύνη, και όσοι έχουν να πληρώσουν, πέφτουν στα αρπαχτικά των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης και αποκατάστασης ΑΜΕΑ. Αυτήν την πολιτική εξυπηρέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – , ΣΥΡΙΖΑ – . Αυτή η πολιτική διαπνέει και τα πολιτικά τους προγράμματα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η δημόσια Ειδική Αγωγή , που ενσωματώνει τις κατακτήσεις της επιστήμης και της σύγχρονης παιδαγωγικής, χρειάζεται να απευθύνεται με εξειδικευμένο τρόπο ακόμα και στις πιο δύσκολες κατηγορίες. Ειδική Αγωγή που να καλλιεργεί στο παιδί την αγάπη προς τη ζωή, να το μαθαίνει να διεκδικεί τα δικαιώματά του, να αγαπά και να αναγνωρίζει τα αγαθά του πολιτισμού. Αν με τη φύση της αναπηρίας και τις επιλογές των αναπήρων, απαιτείται να στηρίζονται ολόπλευρα προκειμένου να φοιτήσουν σε σχολές πανεπιστημιακής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να μην μπαίνουν εμπόδιο στη μόρφωση και εκπαίδευση των ΑμεΑ η έλλειψη σχολείων, η απόσταση, η μεταφορά, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση κ.λπ., όπως συμβαίνει σήμερα και ένα μεγάλο μέρος αυτών των παιδιών είναι εκτός Ειδικής Αγωγής .

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τους νόμους που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν τη δημόσια Ειδική Αγωγή .

Το ΚΚΕ παλεύει για:

— Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ειδική Αγωγή . Να καταργηθεί κάθε είδους ιδιωτική και επιχειρηματική δράση στην Ειδική Αγωγή . Να μην κλείσει κανένα δημόσιο ειδικό σχολείο και κανένα τμήμα ένταξης. Ολες οι κατάλληλες υποδομές και το σύνολο του προσωπικού να ενταχθούν στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Ειδικής Αγωγής.

–Πλήρη κι επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών Πρόνοιας με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης λειτουργίας τους και την ένταξη στο Δημόσιο όλων των ΝΠΙΔ που πληρούν τις προϋποθέσεις (Κέντρα Ειδικής Αγωγής , προστασίας του παιδιού κ.λπ.).

— Να εξασφαλίζεται από το κράτος η ανάλογη εκπαίδευση, στα δημόσια γενικά και ειδικά σχολεία και εργαστήρια, σε όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που με επιστημονικά κριτήρια έχουν το περιθώριο. Δημιουργία τμημάτων ένταξης και εξασφάλιση της παράλληλης στήριξης στα δημόσια σχολεία με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

— Δημιουργία νέων κρατικών μονάδων ανοιχτής ή κλειστής περίθαλψης, ξενώνων, διαμερισμάτων για ημιαυτόνομη διαβίωση κ.λπ. Να εξασφαλιστεί η κτιριακή και ηλεκτρομηχανο αναβάθμιση των ιδρυμάτων Πρόνοιας με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητες.

— Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για τις ανάγκες ανάπτυξης των ειδικών σχολείων, των τμημάτων ένταξης και για τη στήριξη όλων των παιδιών και την παράλληλη στήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη στα γενικά σχολεία.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση