Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Ανακοίνωση Αντιπεριφερειάρχη Δ. Κολυνδρίνη για τον τουρισμό
Ανακοίνωση Αντιπεριφερειάρχη Δ. Κολυνδρίνη για τον τουρισμό

Ανακοίνωση Αντιπεριφερειάρχη Δ. Κολυνδρίνη για τον τουρισμό

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων προέβει στην παρακάτω αναφερόμενη στην του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής στο 13%, ρύθμιση που ενδέχεται να υπονομεύσει τον επερχόμενο τουρισμό στην χώρα και να οδηγήσει συνεπώς στο κλείσιμο τουριστικών επιχειρήσεων.

“Στα πλαίσια των Εθνικών Διαπραγματεύσεων, τις οποίες διεξάγει η Ελληνική Κυβέρνηση για τη Συμφωνία και των προτεινόμενων μέτρων για την επίτευξη αυτής, τις τελευταίες ημέρες γίναμε κοινωνοί του αναβρασμού που επικρατεί στον τουριστικό κλάδο από την προτεινόμενη επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων καθώς κι άλλα συνδικαλιστικά όργανα του τουριστικού κλάδου, τόσο σε πανελλαδική βάση αλλά και σε τοπική, είχαν δηλώσει ότι θεωρούσαν «αποδεκτή μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής από 6,5% στο 13%, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η εστίαση στο 13%». Με την προτεινόμενη όμως επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθιστώντας το τουριστικό μας προϊόν μη ανταγωνιστικό, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%.

Γνωρίζουμε ότι η απόφαση του επισκέπτη-τουρίστα για το που θα κάνει τις διακοπές του επηρεάζεται αναμφίβολα από το κόστος διαμονής και σίτισης, οπότε μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει εκατομμύρια επισκεπτών τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Θεωρούμε επομένως τις ανησυχίες του ξενοδοχειακού-τουριστικού κλάδου ως απολύτως δικαιολογημένες, κι εμείς, ως περιοχή που προσδοκά κάθε χρόνο πολλά από το τουριστικό της προϊόν (ιδίως τα νησιά της που κυριολεκτικά επιβιώνουν αποκλειστικά από τον τουρισμό), απευθύνουμε έκκληση να εγκαταλειφθούν μέτρων που το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι ο αιφνίδιος θάνατος για χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις και η αναστάτωση της τουριστικής αγοράς.

Ας διατηρήσουμε ελπιδοφόρο τον πυλώνα αυτόν της ελληνικής οικονομίας που ακούει στο όνομα τουρισμός-διαμονή-εστίαση.”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Ωραίοι ως Έλληνες… #Επανάστασητου1821 - https://t.co/mxVBW2CnDF -

  • Λαμπρή η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στον Βόλο #ΜητροπολιτικόΙερόςΝαόςΑγίουΝικολάου - https://t.co/QMHmVhv4vW -

  • Ευρωβαρόμετρο: οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις ψηφιακές αρχές #ψηφιακέςαρχές - https://t.co/u6DKwDIOaC -

"Αλιεύοντας" την είδηση