Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αναφορά Αθ.  Λιούπη για τα επιδόματα των τυφλών επιστημόνων
Αναφορά Αθ.  Λιούπη για τα επιδόματα των τυφλών επιστημόνων

Αναφορά Αθ.  Λιούπη για τα επιδόματα των τυφλών επιστημόνων

Και των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις

Το αίτημα της ς Ομοσπονδίας Τυφλών και του μέλους της, Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,  για την επ του επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες, καθώς και των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις, κατέθεσε ως στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  Ι. Βρούτση, ο Ν. της Νέας Δημοκρατίας  Αθανάσιος Λιούπης.

  διαβίβασε στον υπουργό τη σχετική επιστολή της ς Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ) και του μέλους της, του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, που έχει σταλεί από την Ομοσπονδία και προς τον πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τα μέλη της  διαμαρτύρονται για την περικοπή από τον ΟΠΕΚΑ εν μέσω πανδημίας, του επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες (δικηγόροι κ.λπ.), καθώς και την περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις και αιτούνται την  επαναφορά στην προτέρα κατάσταση.

         Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο κ. Λιούπης στην αναφορά του,  αφορά μέλη τους που τυγχάνουν συνταξιούχοι από προγενέστερη εργασία και οι οποίοι σύμφωνα και με τον πρόσφατο Ν.4670/2020, είχαν το δικαίωμα εφόσον είναι δικηγόροι εγγεγραμμένοι στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο να ασκούν κανονικά δικηγορία.

         Το επιστημονικό προνοιακό επίδομα αφορά στην αντιμετώπιση του έντονου ανταγωνισμού και των πολλαπλών δυσχερειών, ενώ χορηγείται επί σειρά ετών στους τυφλούς επιστήμονες, οι οποίοι σημειωτέον είναι ολιγάριθμοι και μέχρι πρότινος το ελάμβαναν ολόκληρο, και όχι μειωμένο ως απλοί συνταξιούχοι.

         Αντίστοιχα, όπως τονίζουν στην επιστολή τους, μάλλον εκ παραδρομής, σημειώθηκε περικοπή επιδόματος άνεργων μελών τους κατά το ήμισυ, επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία, μέρος της ς θανόντος γονέα, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος του ανυ.    

         Τα συγκεκριμένα βοηθήματα για τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους είναι απολύτως απαραίτητα και χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό τους. Μάλιστα, δεδομένης της υγειονομικής απειλής και του περιορισμού των μετακινήσεων, είναι  εξαιρετικά δύσκολο -έως και αδύνατο- τα άτομα με τύφλωση να προσέλθουν στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και να προσκομίσουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις, προκειμένου να αποδείξουν άμεσα στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό.

          Ο βουλευτής Ν. ζητά από τον υπουργό να προβεί στις σχετικές ενέργειες επίλυσης των ζητημάτων.

Αναφορά για τη συμμετοχή των Μονάδων Ψυχικής Υγείας

στη δέσμη μέτρων έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Το αίτημα της Ομοσπονδίας  Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», με το οποίο ζητούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι των Μονάδων Ψυχικής Υγείας στη δέσμη μέτρων έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κατέθεσε ως αναφορά στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας,  ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης.

Ειδικότερα, ο κ. Λιούπης επισημαίνει στην αναφορά του ότι οι υπηρεσίες των  Μονάδων Ψυχικής Υγείας παρέχονται πανελλαδικά σε περίπου 25.000 συνανθρώπους μας, μέσω των στεγαστικών δομών (Ξενώνες – Οικοτροφεία – Προστατευμένα Διαμερίσματα), των Κέντρων Ημέρας και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

         Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί ψυχικής υγείας  προσφέρουν περίθαλψη σε ένα τόσο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας της χώρας μας και συγχρόνως μεριμνούν για την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της υγειονομικής απειλής που μαστίζει τη χώρα.

         Με την αναφορά, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν με προσοχή το αίτημα της Ομοσπονδίας τους, καθότι αφορά εργαζόμενους που προσφέρουν στον χώρο της υγείας, ώστε να συμπεριληφθούν στη λίστα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί επισημαίνοντας , πως όλες οι μονάδες ψυχικής υγείας έχουν ενταχθεί στην 24ωρη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 1036.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση