Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αναφορά Αλ. Μεϊκόπουλου για τον παιδίατρο Β. Σποράδων
Αναφορά Αλ. Μεϊκόπουλου για τον παιδίατρο Β. Σποράδων

Αναφορά Αλ. Μεϊκόπουλου για τον παιδίατρο Β. Σποράδων

Αναφορά για τον υπουργό Υγείας με θέμα τη μετακίνηση του μοναδικού στις Βόρειες Σποράδες παιδιάτρου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Βόλου κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλ. Μεϊκόπουλος, την από 20.4.2015 επιστολή του μοναδικού παιδιάτρου του ΕΣΥ σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Βόρειων Σποράδων (Σκόπελος, Σκιάθος, Αλόννησος), με την οποία ζητά να σταματήσει η συνέχιση της τακτικής των συνεχών μετακινήσεών του από το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, όπου υπηρετεί, προς το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου.

Ο συγκεκριμένος παιδίατρος καλείται συχνά, από τον Δεκέμβριο 2013 έως και σήμερα, να καλύψει τα λειτουργικά κενά της υποστελεχωμένης Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΝΒ, δημιουργώντας δια της απουσίας του ακόμα μεγαλύτερα κενά στην λειτουργία του ΚΥ Σκιάθου, αφού για κάθε μέρα εφημερίας του στο ΓΝΝΒ συνεπάγεται 3ημερη απουσία του από την Σκιάθο.
Παρακαλείται ο κ. Υπουργός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθούν τα λειτουργικά προβλήματα του ΓΝΝΒ και να σταματήσει η τακτική των υποχρεωτικών μετακινήσεων του παιδιάτρου, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην παιδιατρική κάλυψη της περιοχής των Β. Σποράδων (ΚΥ Σκοπέλου, ΚΥ Σκιάθου, ΠΙ Αλοννήσου, για τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί από τον βουλευτή σχετικές αναφορές) και μάλιστα εν όψει της θερινής περιόδου όπου η Σκιάθος αναμένεται να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Εκσυγχρονισμός Προγράμματος Ενίσχυσης Απροστάτευτων Παιδιών

Εν τω μεταξύ, ερώτηση κατέθεσαν βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Μεϊκόπουλος και η Δανάη Τζήκα, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τον εκσυγχρονισμό Προγράμματος Ενίσχυσης Απροστάτευτων Παιδιών.

Χαρακτηριστικά οι αναφέρουν: «Το Οικονομικής Ενίσχυσης Απροστάτευτων Παιδιών είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την κοινωνική στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ανικανότητας για εργασία και των παιδιών που έχουν στερηθεί τους γονείς τους.

Τελευταία φορά που έγινε παρέμβαση στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (.4051/60, ΠΔ. 108/83 και ΠΔ 148/1997) ήταν το 1997, γεγονός που καταδεικνύει την αδιαφορία της πολιτείας για το εν λόγω πρόγραμμα και για παροχή ουσιαστικής προστασίας των παιδιών των οποίων οι γονείς αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Ένα κράτος δικαίου οφείλει ούτως ή άλλως να στέκεται στο πλευρό των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ακόμα πιο επιτακτική γίνεται η υποχρέωση αυτή σε καιρούς όπου η δραματική αύξηση της ανεργίας έχει επηρεάσει καταλυτικά το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα λοιπόν, όσον αφορά στο ισχύον Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Απροστάτευτων Παιδιών, καταδεικνύουμε και προτείνουμε τα ακόλουθα:

Επέκταση ηλικιακού ορίου

Το ηλικιακό όριο που ισχύει για την είσοδο παιδιού στο πρόγραμμα είναι τα 16 χρόνια. Το όριο αυτό συμπίπτει μεν με το όριο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και της παράνομης παιδικής εργασίας, αλλά κατά τη γνώμη μας δεν εξασφαλίζει το μέγιστο της παιδικής προστασίας που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ορίζει ως παιδί “κάθε ανθρώπινο ον μικρότερο των δεκαοκτώ ετών”, άρα θεωρούμε απολύτως αναγκαία την επέκταση του ορίου ηλικίας του Προγράμματος μέχρι και τη συμπλήρωση του δεκάτου ογδόου έτους της ηλικίας κάθε παιδιού. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε πως από τη στιγμή που το ίδιο το κοινωνικοασφαλιστικό μας σύστημα προβλέπει κάλυψη παιδικών αναγκών και πέραν του δεκάτου ογδόου έτους σε περίπτωση φοίτησης σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θεωρούμε πως θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και στο εν λόγω προνοιακό επίδομα. Μια τέτοια ρύθμιση θα αποτελούσε κινητήριο δύναμη ώστε τα παιδιά που διαβιούν σε δύσκολες οικογενειακές συνθήκες να διεκδικήσουν την επιμόρφωση και την όσο το δυνατόν καλύτερη εργασιακή τους ένταξη.

Απαλοιφή διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων και αναχρονιστικής ορολογίας

Με το ισχύον καθεστώς και με προβλέψεις που εισήχθηκαν το 1960 η οικονομική ενίσχυση προσδιορίζεται αποκλειστικά από την έλλειψη του πατέρα απηχώντας το προϋπάρχον οικογενειακό δίκαιο το οποίο διαφοροποιούσε τις γονικές ευθύνες και αρμοδιότητες μεταξύ πατέρα και μητέρας και όπου ο πατέρας υπερτερούσε σε γονική και πραγματική ευθύνη έναντι της μητέρας. Πέραν τούτου όμως, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ομάδα-στόχος είναι τα παιδιά και όχι οι γονείς. Κατά συνέπεια, το φύλο του γονέα δεν θα πρέπει να έχει σημασία για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. O δε όρος “εξώγαμα και έκθετα” παιδιά που χρησιμοποιείται σε άλλο σχετικό εδάφιο είναι αμιγώς αναχρονιστικός, αρνητικός και αποκλείει μονογονεϊκές οικογένειες όπου ο μόνος είναι ο πατέρας. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να απαλειφθεί η διάκριση μεταξύ πατέρα και μητέρας και στο εδάφιο και να υιοθετηθεί η σύγχρονη ορολογία και να γίνεται αναφορά σε “παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους ή/και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκές ή διαζευγμένες (βλ. παρακάτω) οικογένειες και παιδιά εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους”.

Τροποποίηση κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα λόγω αναπηρίας

Το ΠΔ 108/83 (όπως αυτό ισχύει σήμερα) εξειδικεύει τις προϋποθέσεις ενίσχυσης των απροστάτευτων παιδιών, λόγω ανικανότητας του πατέρα να εργαστεί και κατά συνέπεια να τα συντηρήσει. Στο ισχύον νομικό πλαίσιο όπως φαίνεται από την έως τώρα διοικητική η εξειδίκευση αυτή αποκλείει ένα σημαντικό αριθμό εν δυνάμει δικαιούχων. Οι υγειονομικές επιτροπές καλούνται να κρίνουν τους αιτούντες ασθενείς όχι μόνο για το ποσοστό αναπηρίας τους (τουλάχιστον 67%) αλλά και για το εάν η εν λόγω πάθηση εμπίπτει ή όχι σε ειδικότερες διατάξεις. Κατά συνέπεια εκτός προγράμματος βρίσκονται παιδιά των οποίων οι γονείς είτε πάσχουν από ασθένεις που δεν περιλαμβάνονται σε αυτές που ορίζει το σχετικό άρθρο είτε είτε έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67%. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να εναρμονιστεί ως προ το ποσοστό αναπηρίας με το 51% που προβλέπει το ΙΚΑ χωρίς να γίνεται καμία διάκριση στην ασθένεια την οποία προκαλεί την αναπηρία αυτή.

Ευρύτερη κάλυψη μονογονεϊκών οικογενειών

Όσον αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος αξίζει να τονιστεί ότι σε αυτούς θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν και τα παιδιά που προέρχονται από διαζευγμένες οικογένειες.

Ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής κρίσης και παρόλο που τα δικαστήρια με απόφασή τους ορίζουν το ύψος της διατροφής που θα πρέπει να λαμβάνει ο έχων την επιμέλεια γονέας, αυτό σπάνια συμβαίνει λόγω αδιαφορίας, εγκατάλειψης ή ακόμη και πραγματικής οικονομικής αδυναμίας του έτερου γονεϊκού μέλους.

Ένα κράτος δικαίου επομένως θα πρέπει να μεριμνά ιδιαίτερα και γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όταν το πραγματικό εισόδημα του έχοντος την επιμέλεια των τέκνων γονέα δεν ξεπερνά τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.

Αναπροσαρμογή των εξωπραγματικών εισοδηματικών κριτηρίων
και του ιδιαιτέρως χαμηλού ύψους του επιδόματος

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο θέτει εισοδηματικά κριτήρια και προσδιορίζει το ύψος των παροχών με δεδομένα του 1997 (με απευθείας μετατροπή σε ευρώ από δραχμές). Συγκεκριμένα το ύψος του επιδόματος είναι 44 ευρώ και το εισοδηματικό μηνιαίο ταβάνι 235 ευρώ για διμελή οικογένεια. Είναι απαραίτητο να αναπροσαρμοστούν οι ρυθμίσεις αυτές ώστε να αντανακλούν τα σημερινά δεδομένα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση