Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Θετικός ο Δήμος Αλμυρού για επαναλειτουργία λυκειακών τάξεων σε Πτελεό κι Ευξεινούπολη
Θετικός ο Δήμος Αλμυρού για επαναλειτουργία λυκειακών τάξεων σε Πτελεό κι Ευξεινούπολη

Θετικός ο Δήμος Αλμυρού για επαναλειτουργία λυκειακών τάξεων σε Πτελεό κι Ευξεινούπολη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, σε συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα, γνωμοδότησε για την ίδρυση Λυκειακών Τάξεων στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης και στο Γυμνάσιο Πτελεού και κατάργηση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αλμυρού και του Νηπιαγωγείου Δρυµώνα, καθώς βρίσκονται σε αναστολή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης µε τα υπ΄αριθµ. 10928/5-10-2018 και Β) 11238/12-11-2018 έγγραφά της ζητούσε τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου για την ίδρυση(επαναλειτουργία) Λυκειακών τάξεων στο Γυµνάσιο Ευξεινούπολης και στο Γυµνάσιο Πτελεού.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ευξεινούπολης µε σχετικό υπόμνημα πρότεινε την ίδρυση (επαναλειτουργία) των Λυκειακών Τάξεων στο Γυμνάσιο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πτελεού µε σχετικό υπόμνημα (Αρ. Πρωτ. 11212/12-11-2018) πρότεινε την ίδρυση (επαναλειτουργία) των Λυκειακών Τάξεων στο Γυμνάσιο.

Σε σύσκεψη εκπαιδευτικών φορέων που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν ότι: Οι μαθητές της περιοχής της Ευξεινούπολης μετακινούνται κατά μέσο όρο 2.700 και 2.700, δηλαδή πάνω από 5 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού και να επιστρέψουν στις τους. Με δεδομένο ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει συγ, εκτίθενται καθημερινά σε κινδύνους, ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου ή/και οι οικογένειές τους επιβαρύνονται µε το κόστος της μετακίνησης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουμε.

Υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών, ο οποίος δύναται να παρακολουθήσει τα τμήματα των Λυκειακών Τάξεων, αλλά και τα τμήματα προσανατολισμού, αφού οι μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο, αλλά και στο «τροφοδοτούν» όμορο Δημοτικό Σχολείο, είναι περίπου 30-35 μαθητές ανά τάξη. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 9 έτη είναι δυνατή η απρόσκοπτη και απροβληστη λειτουργία των Λυκειακών Τάξεων.

Επιπλέον υφίστανται επαρκείς δομές (αίθουσες και χώροι ς) και άριστη υλικοτεχνική υποδομή από το παρελθόν, όπου είχαν λειτουργήσει µε κι επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή και δεν απαιτούνται περαιτέρω προσλήψεις για τη στελέχωση των Λυκειακών Τάξεων.

∆εν απαιτείται ουδεμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού µε έξοδα λειτουργίας των Λυκειακών Τάξεων, λόγω του ότι θα εγκατασταθούν σε ήδη υπάρχον κτήριο, το οποίο λειτουργεί εξυπηρετώντας τις ανάγκες του Γυμνασίου.

Η παιδαγωγική αξία που έχει για τους μαθητές του Γυμνασίου η συνέχιση των σπουδών τους σε οικείο περιβάλλον, θεωρείται από τους ίδιους αλλά και τους γονείς και του εκπαιδευτικούς τους ως σημαντικός παράγοντας προόδου και εκπαιδευτικής ς γι' αυτούς.

Όσον αφορά στους μαθητές της περιοχής του Πτελεού μετακινούνται κατά μέσο όρο 10 και 10 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 20, κάθε μέρα, µε υπεραστικό ΚΤΕΛ, σε μια περιοχή που οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς (), για να πάνε στο Γυμνάσιο µε Λυκειακές Τάξεις Σούρπης και να επιστρέψουν στις τους.

Με δεδομένο ότι η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί και απαιτεί μεγάλο χρόνο αναμονής, οι μαθητές εκτίθενται καθημερινά σε κινδύνους, ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου ή/και οι οικογένειές τους επιβαρύνονται µε το κόστος της μετακίνησης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουμε.

Υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών, ο οποίος δύναται να παρακολουθήσει τα τμήματα των Λυκειακών Τάξεων, αλλά και τα τμήματα προσανατολισμού, αφού οι μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο, αλλά και στο «τροφοδοτούν» όμορο Δημοτικό Σχολείο, είναι περίπου 17 έως 20 μαθητές ανά τάξη. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα έτη είναι δυνατή η απρόσκοπτη λειτουργία των
Λυκειακών Τάξεων.

Το Γυμνάσιο Πτελεού κληροδοτήθηκε από τον κ. Γραμματίκα για την λειτουργία Γυμνασίου – Λυκείου. Για τον λόγο αυτό υφίστανται επαρκείς δομές (αίθουσες, εργαστήρια φυσικών επιστημών, Πληροφορικής, Τεχνολογίας, Βιβλιοθήκη κ.λπ. ) και άριστη υλικοτεχνική υποδομή.

Άλλωστε και στο παρελθόν, είχαν λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και µε επιτυχία Λυκειακές Τάξεις στον υφιστάμενο χώρο κι υφίσταται επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή και δεν απαιτούνται περαιτέρω προσλήψεις για τη στελέχωση των Λυκειακών Τάξεων.

Επίσης, δεν απαιτείται ουδεμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού µε έξοδα λειτουργίας των Λυκειακών Τάξεων, λόγω του ότι θα εγκατασταθούν σε ήδη υπάρχον κτήριο, το οποίο λειτουργεί εξυπηρετώντας τις ανάγκες του Γυμνασίου.

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί μαθητές του Γυμνασίου λόγω των δυσκολιών μετακίνησης διακόπτουν τη φοίτησή τους στην επόμενη βαθμίδα (Λύκειο) και με την ίδρυση Λυκειακών Τάξεων στο Γυμνάσιο θα αποφευχθεί αυτή η μαθητική διαρροή.

Τέλος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης µε το αριθµ. Πρωτ. Φ.2.1/10259/9-11-2018 έγγραφό της προτείνει την κατάργηση των Ειδικού Νηπιαγωγείου Αλμυρού και του Νηπιαγωγείου Δρυμώνα, καθώς βρίσκονται σε αναστολή τα τελευταία πέντε χρόνια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση