Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Στο έργο κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξηριά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Στο έργο κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξηριά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στο έργο κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξηριά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: Έργο που αυξάνει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγικότητα και μειώνει το κόστος παραγωγής

 Για την των εργασιών που πραγματοποιούνται στη Λιμνοδεξαμένη Ξηριά στον Αλμυρό  είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Σκοπός του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής (άρδευση 7.000 στρεμμάτων περίπου).

Η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης. Το κυρίως έργο περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του “Ξηριά”, αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων. Επίσης, η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρα και η χωρητικότητα της υπολογίζεται περίπου στα 4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, στη φάση μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλάκων με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακείμενων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η αρδευτική δυνατότητα είναι ικανή να καλύψει 7.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προχώρησε στις εξής δηλώσεις:«Η Λιμνοδεξαμενή Ξηριά  αποτελεί ένα μεγάλο αρδευτικό έργο στην περιοχή του Αλμυρού. Ένα έργο το οποίο συνεισφέρει στην τοπική αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Ένα έργο προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ το οποίο έχει ξεκινήσει και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.

Η Θεσσαλίας με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα σχεδιάζει και υλοποιεί έργα ουσίας τα οποία ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί ένα ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας».

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

  • Συμφωνία για #μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια #μεταναστευτικό - https://t.co/4Daza2BQ9D -

  • Στον Βόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης #ΝίκοςΑνδρουλάκης - https://t.co/dUQQH2hocZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση