Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Ψήφισμα Δ.Σ. Αλμυρού για τη CETA
Ψήφισμα Δ.Σ. Αλμυρού για τη CETA

Ψήφισμα Δ.Σ. Αλμυρού για τη CETA

 

Σήμερα την 6 Απριλίου 2017 το Δήμου Αλμυρού αποφάσισε και ενέκρινε το ψήφισμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ – Καναδά (CETA).

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μυστική διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών (μνημονίων) μεταξύ των , του Καναδά και της ΕΕ, με σκοπό την πλήρη και άνευ όρων επικράτηση του απάνθρωπου νόμου της ελεύθερης αγοράς και ασυδοσίας των πολυεθνικών, σε βάρος των λαών, των ελεύθερων κρατών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η συμφωνία μεταξύ των και ΕΕ, η CETA, που αφορά την αντίστοιχη ασύδοτη απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών προς όφελος των πολυεθνικών.

Οι βασικότεροι στόχοι των συμφωνιών είναι:

 

  1. Να αρθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμα σήμερα για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωφελών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια η υγεία κλπ. Όταν οι συμφωνίες αυτές ισχύουν δε θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής σε δημόσιο έλεγχο αυτών των υπηρεσιών, ακόμα και αν αυτή είναι η βούληση της εθνικής κυβέρνησης ή των πολιτών μετά από δημοψήφισμα
  2. Να γίνουν ενιαίες για ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ οι προδιαγραφές για τα εμπορεύματα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση του πλέγματος προδιαγραφών που ισχύουν ακόμα στην ΕΕ και αποσκοπούν στη προστασία των καταναλωτών και ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων, αφού οι ΗΠΑ έχουν πολύ χαμηλότερα κανονιστικά πρότυπα (στάνταρς) σε ότι αφορά τα μεταλλαγμένα και τη χρήση των φυτοφαρμάκων.
  3. Να δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους για τις πολυεθνικές να διακινούν ελεύθερα και χωρίς ελέγχους τα τους μέσω του μηχανισμού διαιτησίας επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, εφόσον θα κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρείας να μηνύει το που βάσει της εθνικής νομοθεσίας της δημιουργεί εμπόδια στην πώληση των προϊόντων της. Οι αγωγές αυτές, θα εξετάζονται από ειδικά ιδιωτικά δικαστήρια, και οι εταιρείες θα διεκδικούν αποζημιώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA). Τι συνέπειες θα έχει αυτό όμως για τους Έλληνες παραγωγούς;

Οι αρχικές ενστάσεις αφορούσαν με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφική ένδειξη (Ε) με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τυρί φέτα. Θεωρητικά τα προϊόντα αυτά δεν παρασκευάζονται πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στη χώρα ή στην περιοχή με τις προδιαγραφές της προστατευόμενης ένδειξης. Κι όμως στον Καναδά κυκλοφορούν εδώ και χρόνια τυριά τοπικής παραγωγής που ονομάζονται «φέτα»

Μια συμφωνία που ρίχνει στο κάδο των αχρήστων τον αγώνα όλων αυτών που πάλεψαν για πολλά χρόνια για να καθιερωθεί η φέτα ως ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα με την συμφωνία με τον Καναδά θα υπάρχει η imitation φέτα αύριο με κάποια άλλη χώρα θα υπάρχει μόνο ο όρος φέτα και δεν θα υπάρχουμε εμείς.

Όλα τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ προστάτευσαν τα δικά τους προϊόντα και εμείς που έχουμε ένα προϊόν από την αρχαιότητα με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης το παραχωρούμε σε άλλα κράτη.

Συνοψίζοντας λοιπόν είναι προφανές ότι με τις συμφωνίες αυτές αποδυναμώνονται ή καταργούνται περιορισμοί και ρυθμίσεις που τα εθνικά κράτη και οι ευρωπαϊκές πολιτικές είχαν βάλει σε μία προσπάθεια περιορισμού της ασυδοσίας των αγορών. Η των πολυεθνικών  επιβάλλεται ως υπεράνω των κυρίαρχων κρατών επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε αντίθεση με τις ανάγκες των πολιτών και των κοινωνιών και  όσον αφορά την χώρα μας και την περιοχή μας υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ 8 ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ( Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ, Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ, Γ. ΚΥΡΤΣΟ, Θ. ΖΑΓΟΡΑΚΗ, Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ, Μ. ΚΥΡΚΟ, Ε. ΚΑΙΛΗ)   ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ CETA ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ.

Εντός του 2017 πρόκειται να έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για Ψήφιση η διατλαντική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA).

Δεδομένου ότι ο Δήμος Αλμυρού αποτελεί μια κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφική περιοχή και τα κτηνοτροφικά προϊόντα αποτελούν βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας,

Καλούμε τους

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗΝ CETA ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΥΝ

Η ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΠ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ειδικά για την ΦΕΤΑ που αποτελεί το σημαντικότερο Ελληνικό ΠΟΠ προϊόν που συμβάλλει στην παραγωγική και πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας, δεν μας ικανοποιεί η μειωμένη προστασία της εκτός ΕΕ και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την θέση μας για πλήρη και άμεση κατοχύρωσή της στην CETA και σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες και δεν συμφωνούμε με την θέση για μετάθεση της επαναδιαπραγμάτευσης προς πλήρη κατοχύρωσή της μετά την μεταβατική 5ετία συμπαραστεκόμενοι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση